Menü

Az élet italának tartják

Egyre nagyobb közismertségnek és közkedveltségnek örvend, Viktoria Butenko találmánya a zöld turmix. Egyesek az élet italának is nevezik áldásos és jótékony hatásai miatt.

A világgal először Viktoria Butenko ismertette meg a zöld turmixot, vagy angol nevén a green smoothie-t. Az imént említett hölgy a nyers vegán táplálkozás egyik úttörője, lelkes híve, akinek gyógyulás történetei önmagukért beszélnek. Ő találta ki a zöld turmixot is, amit azóta már nemcsak a nyers vegánok, hanem gyakorlatilag mindenki, aki az egészségére odafigyel, isszák.

A zöld turmix lényege, hogy bizonyos gyümölcsöket és zöldeket, leveleket vízzel összeturmixolunk és ezt megisszuk, vagy bekanalazzuk. De mielőtt rátérnénk az elkészítésére, érdemes belemerülni abba, hogy pontosan miért is ajánlatos napi rendszerességgel zöld turmixot fogyasztani.

A nyers ételekben, zöldségekben, gyümölcsökben olyan enzimek találhatóak, amelyek biztosítják a szervezet megfelelő és helyes működését. A szervezetünk ugyan rendelkezik adott számú enzimmel, ám ezeket vészes iramban fogyasztjuk, miközben igyekezünk feldolgozni a mindenféle finomított és feldolgozott, tartósított és főtt ételeket. A zöld turmixok fogyasztásával azonban nap, mint nap biztosíthatjuk, hogy ezek az enzimek, és vele együtt értékes ásványi anyagok és vitaminok, valamint a klorofill megfelelő mennyiségben jusson a testünkbe.

A zöld turmix jótékony, éltető és áldásos hatása igen gyorsan jelentkezik. Pillanatok alatt helyre rakja az emésztést, fokozza az anyagcserét minden szinten, az első napokban akár hasmenést is okozhat, de ettől ne rémüljünk meg. Kitakarítja a mérgeket, a felhalmozódott salakanyagokat a szervezetből, sőt segíti a máj és a vese tisztulását is. Gyulladás csökkentő, erősen antioxidáns, segít a rák megelőzésében. Optimalizálja a szervezet működését, vértisztító, vérhígító, vérképző hatású. Csökkenti a fáradtságot, a táplálékok hasznosításában is részt vesz. Vérszegényeknek, fáradékonyaknak kifejezetten ajánlott, mert energiával tölt fel és sok-sok vasat is nyerhetünk belőle. Kismamáknál fokozza a tejelválasztást.

Akkor se lenne semmi bajunk, ha mostantól kezdve csak zöld turmixon élnénk, hiszen ez mindenféle táplálékkal, vitaminnal bőségesen ellát minket.

A zöld turmix elkészítése

A zöld turmix alapja mindig valamilyen tartalmasabb gyümölcs, mondjuk banán, vagy avokádó, esetleg ananász. A banánhoz adjunk hozzá bármilyen tetszőleges gyümölcsöt (almát, körtét, barackot, meggyet, epret stb.), majd két marék zöld levelet (madársalátát, sóskát, spenótot, lucernát, tyúkhúrt, gyermekláncfüvet stb.). Ezt vízzel felöntve turmixoljuk, amíg zöld, iható, vagy kanalazható folyadékot, egynemű italt nem kapunk. Kezdetben csak egy marék zöldet tegyünk a gyümölcsökhöz, s fokozatosan növeljük az adagot. Érdemes gyömbérrel, fahéjjal, vaníliával fűszerezni, ízesíteni az italunkat. Ki-ki tetszése szerint. A gyümölcsleveket, édesítőket kerüljük és lehetőleg ne használjunk hozzá. Legjobb éhgyomorra fogyasztani, de napközben, ha bármikor ránk tör az éhség, érdemes keverni egy adagot belőle. Fogyókúrázóknak, sportolóknak kifejezetten ajánlott.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.