Együnk halat, minél többet!
- Dátum: 2014.05.02., 19:56
- hal hatása emberi szervezetre, halfogyasztás előnyei, halfogyasztás hatása, halfogyasztás jelentősége
Réges, régen hazánk valóban komoly halfogyasztó társadalomnak számított. Száz évvel ezelőtt folyóink, tavaink még dúskáltak a változatosabbnál, változatosabb halfajtákban, de ma már a hétköznapi ember alig néhány fajta édesvízi halat ismer. Jó, ha havonta egyszer hal kerül a tányérunkba, pedig az egészségünk megőrzése szempontjából, különösen fontos lenne a rendszeres hal fogyasztás.
A felmérések szerint az Európai Unióban az átlagpolgárok évente 22 kilogramm halat és más tengeri állatot (rákot, kagylót, polipot, teknőst stb.) fogyasztanak. Ezzel szemben hazánkban alig három kilogramm ez a szám. Pedig nem is olyan régen, a hal nemcsak karácsonykor és különleges alkalmakkor került a magyar háztartások konyhájába, hanem heti rendszerességgel fogyasztottuk.
Sajnos ma már a magyarok leginkább a karácsonyi pontyot, vagy a nyári strandszezonban a rántott hekket ismerik leginkább. Pedig hazánk még most is dúskál a változatos halfajtákban és a piacok halas standjain hozzá is juthatunk ezekhez. Ahogy a tengeri halakhoz, herkentyűkhöz is, de ezekhez inkább a nagyobb bevásárló központokban.
A hal fogyasztása különösen fontos lenne az egészségünk megőrzése szempontjából. A tengeri és az édesvízi halak ugyanis nagyon sok omega-3-at tartalmaznak. Az omega-3 pedig kulcs fontosságú a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos elváltozások megelőzése szempontjából.
A rendszeres omega-3 fogyasztással (akár kapszula formájában is) megelőzhetjük az agyi katasztrófákat, a stroke-ot, a trombózist, de elengedhetetlen az agy és a szem megfelelő fejlődéséhez, működéséhez is. A halak pedig nagyon sok omega-3-at tartalmaznak, így természetes úton juthatunk hozzá, ehhez a nagyon fontos nyomelemhez.
A halak ezenkívül rengeteg A-, D- és B- vitamint is tartalmaznak, de a cink, a vas, a jód, a magnézium, a kálcium tartalmuk is jelentős.
A hal könnyen emészthető, nem terheli meg a gyomrot és a legtöbb fajtája egyáltalán nem zsíros. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, s mivel gyorsan, hamar megsül, megfő, ezért törekedjünk rá, hogy hétköznapokon is minél többször kerüljön a tányérunkba.
Fotó:
pixabay.com
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.