A ghí vaj csodája
- Dátum: 2014.05.16., 16:21
- ghee vaj elkészítése, ghí vaj, ghí vaj elkészítése, ghí vaj hatása, ghí vaj jótékony hatása
A világon mindenütt ismerik az indiai származású ghí vajat, amely valójában tisztított vajat jelent. A régi magyarság is készített ilyet, a távoli indiaiaktól függetlenül, azt jászvajnak hívták.
Az egészséges életmód hívei már régóta ismerik az úgynevezett ghee, magyarosítva ghí vajat. Ez egy rendkívül egészséges táplálék, amelyet fogyaszthatunk vajként, de süthetünk, főzhetünk vele, sőt akár házi krémek alapjául is felhasználhatjuk. Egyes helyeken vallási rituálékon is szerepet kap, sőt sebek gyógyítására, bőrvédelemre is kiváló, valamint a hagyományos orvoslásban is bizonyos készítmények nélkülözhetetlen hozzávalója.
A hagyományos vaj, amit teavajként is ismerünk, általában 82 százalékos zsírtartalmú. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó 18 százalékban még más egyéb anyagokat is tartalmaz. A pontos elemzések szerint a maradék 16 százalék vízből és a tej vízben oldódó, szilárd halmazállapotú részeiből áll két százalékban.
A ghí készítése során ezeket a maradék anyagokat távolítjuk el és tiszta vajat, minden mentes zsiradékot kapunk. A tiszta vajzsír nagyon kevés tejcukrot, valamint tejfehérjét tartalmaz, ezért mértékkel az erre érzékenyek is fogyaszthatják.
Hogy miért ghít fogyasszunk a hagyományos margarin helyett? Mert teljesen tiszta és nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot. Ezen kívül akár egy, másfél évig is eláll hűvös helyen, vagy a hűtőben. Segíti az emésztést, a tápanyagok felszívódását. Tisztítja a májat, az epevezetéket. Igen gazdag antioxidánsokban, ráadásul sok esszenciális zsírsavat tartalmaz. A-, D-, E-, illetve K-vitamiban gazdag. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő.
Az elkészítése igen egyszerű. A vajat lassú tűzön melegítjük, s figyelmes kevergetés közben hagyjuk gyöngyözni. A nem kívánatos tej maradványok általában az edény alján megtapadnak, de habbal együtt is leszűrhetjük. Minél tovább főzzük a vajat, annál erősebb színe és aromája lesz. Főzés közben észrevehetjük, ahogy folyamatosan tisztul a vaj, és szép lassan aranyszínűvé válik. Ezután szűrjük le, majd öntsük egy zárható edénybe, üvegbe. Hűtőben, kamrában sokáig eltartható.
Fotó:
pixabay.com
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.