Menü

Házi praktikák körömgomba ellen

A körömgomba az egyik legellenállóbb mikroorganizmus, borzasztó nehéz kiirtani. Nyilván mindenki szeretné elkerülni, de ez nem mindig sikerül. Mit tehetünk, ha a patikákban kapható krémek, ecsetelők nem használnak?

Ha azt vesszük észre, hogy a lábujjunk körme elszíneződött, sárgássá, esetleg szürkéssé, barnássá vált, töredezett, barázdált formája lett, akkor nagy valószínűséggel a körömgomba támadta meg.

A gombás fertőzés igen gyakori, legkönnyebben nyáron a strandon, uszodában, egyéb fürdőhelyeken, vizes környezetben kaphatjuk el, de például edzőtermek, tornatermek öltözőjében is sokszor megfertőződhetünk. Legtöbb esetben a köröm és a körömágy közti aprócska résen jut be a fertőzés okozója, majd a gomba napokon belül gyorsan elterjed és elszínezi, barázdálttá teszi a köröm tetejét.

Már nagyanyáink is jól ismerték az ecet, valamint a só, és szódabikarbóna gyógyító erejét. Akkoriban nem voltak még mindenféle csoda kenőcsök, ecsetelők gyógyító lakkok, gyógyszerek, ezért a háztartásban fellelhető fertőtlenítő és gombaölő szereket alkalmazták. Az egyik legjobb az ecet.

Körömgomba esetén az egyik leghatásosabb módszer az ecetes sós, ecetes szódabikarbónás ecsetelés, borogatás, lábáztatás. Akinek már sikerült megszabadulni a gombától azok azt állítják, naponta többször is ecsetelik a körmüket, vagy egész napra ecetes borogatást helyeznek rá. Igyekeznek minél többet mezítláb közlekedni, hiszen így szellőznek a legjobban a lábujjak. Sajnos a zokniban, harisnyában és a lábbelikben sokszor befülled a láb, s ebben a közegben tud a legkönnyebben megtelepedni a gomba.

Fontos még továbbá, hogy az ecsetelés után naponta reszeljük le a beteg körmöt. Persze a reszelőt minden alkalommal kötelező fertőtleníteni, nehogy aztán a ráspoly fertőzzön tovább.

A természet gyógyító erejét is alkalmazhatjuk. A teafa olajra sokan esküsznek, hiszen nemcsak erős vírusölő, hanem a gombák és egyéb bakteriális fertőzések ellen is remek, ráadásul gyulladáscsökkentő is. Hasonló erejű a levendula olaja is, vagy a grapfruitmag olaj is.

Rendszeres használat esetén arra figyeljünk, hogy a gyógymódokat körömváltásig alkalmazzuk.

Fotó:
pixabay.com

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.