Menü

Újabb úttörő jellegű fejlesztéssel ünnepli 4. születésnapját a Cserhát Mentőkutyás Egyesület

  • Dátum: 2014.07.12., 21:33

A Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület 2014. júniusában a Vodafone Magyarország Alapítvány szakmai és anyagi támogatásával újabb, nemzetközi viszonylatban is jelentős mentés-technológiai fejlesztésbe kezdett. Tavaly nyáron - hazai mentőszervezetek közül elsőként - kamerát telepítettek egy quadrokopterre, így könnyítve meg a különleges mentési feladatok ellátását. Most a modellt továbbfejlesztve hőkamerára cserélik a hagyományos kamerát. Az új megoldás minden eddiginél hatékonyabban segítheti a különleges mentést, hisz jóval könnyebb észlelni a hőképet, mint az emberi alakot.

A Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület 2010 nyarán alakult meg Nógrád megyében, ahol addig hasonló, különleges mentésre alkalmas szervezet nem létezett. Négy évvel ezelőtt a lelkesedésen és a legalapvetőbb felszerelésen kívül más eszköz nem állt rendelkezésükre. A Vodafone Magyarország Alapítvánnyal való együttműködésnek köszönhetően a Cserhát Mentőkutyás Egyesület mára Magyarország egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, legsokoldalúbb civil mentő egyesületévé vált, amely hamarosan nem csupán Magyarország teljes területén, de a határon túli mentésekben is részt vesz majd.

„Egyesületünk tagjai kitartó és áldozatos munkájának és a folyamatos műszaki fejlesztéseknek köszönhetően igen hamar jelentős országos és nemzetközi sikereket ért el. A tagok egy része ma már főállásban dolgozik, biztosítva a 24 órás készenlét ellátását, és tervszerűen zajlik a mentésben résztvevők, illetve a mentőkutyák képzése, felkészítése. Az egyesület balassagyarmati gyakorlópályáján felépült mentőbázisunk, és egy Magyarországon egyedülálló, országos lefedettséget biztosító, három egymástól független átviteli úton alapuló (URH, EDR és GSM) rádió-hírközlési rendszer segíti munkánkat.” – mondta Juhász Zoltán, az Egyesület elnöke.  „A szervezeten belül létrejöttek a különféle szakosztályok. A mentőkutyás szakosztály a kutyavezetők és az ebek felkészítését végzi, az önkéntes tűzoltó szakosztály feladata a hagyományos tűzoltói szolgálat ellátása, a polgárőr szakosztály a mentések logisztikai támogatása mellett polgárőri szolgálatot lát el, a különleges mentő szakosztály tagjait pedig magasból és mélyből mentés, valamint különleges műszaki mentések esetén vetjük be.„- tette hozzá.

A Vodafone Magyarország Alapítvány és a Cserhát Mentőkutyás Egyesület több mint három éve dolgozik azon, hogy a XXI. századi mobiltechnológiát az életmentés szolgálatába állítsa, mivel kritikus helyzetben élet vagy halál múlhat néhány perces késedelmen. A közös fejlesztések egyik fő célja, hogy lehetővé tegyék a rendkívül gyors reakciót és döntést. Első lépésként 2012-ben az Inepex Kft. közreműködésével kifejlesztettek egy nemzetközi viszonylatban is egyedülálló mentési térinformatikai rendszert. A rendszer segítségével lakott területektől távol, nehéz terepviszonyok esetén is hatékonyan szervezhető és irányítható a mentés, elkerülhető az időveszteség. A többek között az autós navigációs eszközökből ismert GPS, valamint a GSM-technológia egybeolvasztásával létrehozott internet alapú nyomkövető rendszerrel a mentés irányítója képes folyamatosan követni a mentőcsapatok útját, számon tartani a már átfésült, illetve a még át nem kutatott területeket. A legújabb fejlesztések eredményeképp pedig immár a keresésben résztvevők is láthatják okostelefonjukon saját, illetve társaik pillanatnyi helyzetét.

A mentések során a legfőbb gondot a nem, vagy csak nehezen megközelíthető helyek (sziklák, szakadékok stb.) átfésülése jelenti, így az együttműködés következő állomásaként 2013-ban az egyesület a Vodafone-nal karöltve kísérleti fejlesztésbe kezdett egy quadrokopterre kamerát telepített, és megoldotta az élőkép továbbítását a földre. A tesztidőszak 2014 júniusában zárult. A kamerás quadrokopter jó néhány bevetésnél nyújtott hatékony segítséget, bizonyítva, hogy a hazánkban elsőként alkalmazott mentés-technológiai megoldás komoly segítséget jelent a nehezen megközelíthető helyeken történő mentések során. Majd egy évvel a kísérleti fejlesztés megkezdését követően ez év elején kereskedelmi forgalomban is megjelentek az élőképet továbbító, kamerával ellátott quadrokopterek, s a Cserhát Mentőkutyás Egyesület példáját követve lassan más hazai mentőszervezetek is alkalmazni kezdik azokat. 

A felek most újabb fejlesztésbe kezdtek, a quadrokopterre szerelt hagyományos kamerát hőkamerára cserélik. Ez a megoldás várhatóan még hatékonyabban segíti majd a különleges mentést, mivel jóval könnyebb észlelni egy ember hőképét, mint egy, a tájba olvadó, esetleg takarásban lévő emberi alakot.

„Büszkék vagyunk arra, hogy együttműködésünk eredményeképp a Cserhát Mentőkutyás Egyesület alig négy esztendő alatt hazánk egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt és legsokoldalúbb mentési feladatokat ellátó civil szervezetévé vált - mondta Nyilas Orsolya, a Vodafone Magyarország belső kommunikációs és vállalati felelősségvállalási igazgatója, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának tagja. „A mobiltechnológia felhasználási lehetősége szinte korlátlan. A technológia a hagyományos telefonáláson és mobilinternetezésen túl számos más területen, ma még elképzelhetetlen módokon is segítséget nyújthat, így természetesen életmentésre is használható. Mind nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy kiaknázzuk a mobiltechnológia által biztosított lehetőséget, így az Egyesületnek nyújtott anyagi támogatás mellett a folyamatos fejlesztésekben is aktív partnerek vagyunk.” – tette hozzá.

Forrás:
Cserhát Mentőkutyás Egyesület

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.