Menü

Torta-álomvilág a Torta és Karamell blogon

  • Dátum: 2014.07.29., 21:05

Bár a szépség szubjektív, mégis ki merjük jelenteni, hogy Lengyel József készíti az ország legszebb tortáit! 

Ismerik a TLC csatornán vetített Tortakirály című műsort, a világhírű Buddy Valastro főszereplésével? Nos, Lengyel József a mi magyar Buddy-nk, aki megszólalásig gyönyörű alkotásokkal kápráztatja el vásárlóit, és a blogját, facebook oldalát követőket. Talán csak annyi különbséggel, hogy míg az amerikai műsorban már inkább a monumentalitásra, az egyre extrémebb dolgok bemutatására szakosodnak, addig Lengyel úr munkáját az elegancia és a kifinomultság jellemzi. Méghozzá finom kifinomultság!

Három éve indult a Torta és Karamell blog, amellyel azóta a győri cukrász országosan is híres lett, és egyre messzebbi pontokról akadnak megrendelései. A facebook oldalának több, mint 26 ezer követője van, akik örömmel nézegetik a keze alól kikerülő csodákat nap, mint nap. Esküvői torták, alkalmi különlegességek, mindegyik teljesen egyedi készítésű díszítéssel, nemzetközileg is helyt álló formavilággal. A klasszikus darabok mellett különleges kéréseket is teljesít a 2013. évben az Év esküvői cukrásza díjat nyert fiatalember: Rolex órás torta, Angry Birds, vagy Mickey egér torta… Nem is tudjuk, hogy melyiket szeressük jobban!

Lengyel József a győri Matias Cukrászda és Kávéház mestere, és mára már az ő személye teszi leginkább népszerűvé a helyet. Ezen kívül idén nyitott a Torta és Karamell Élményműhely, szintén Győrben, ahol a résztvevők a mesterrel együtt készíthetnek tortákat, és belepillanthatnak a cukrászat csodáiba a 4 órás kurzusok alatt. A program még csapatépítő tréningként is kiváló. Aki egészségesebb finomságokra vágyik, gyümölcsös tortát is készíthet. Egy biztos: ez valóban ÉLMÉNY lesz! Főleg, hogy ezek nem „mű” sütemények: főzött alapanyagból, mesterséges adalékanyagoktól mentesen készülnek, saját készítésű gyümölcsszószokkal és öntetekkel, kívánság szerint akár nyírfacukorral. Minden álom teljesül tehát: a szép külső finom belsőt takar. 

Fotó:
Szalay Mona
fotográfus

Milyen ételhez milyen bor illik?

Az olasz konyha alaptétele az egyszerűség. Friss alapanyagok, friss fűszerek, semmi túlbonyolítás: mindössze pàr hozzávaló, a lehető legegyszerűbben összerakva, azonnal tálalva. Egy tányér tészta mindennapi fogás, melyet villámgyorsan elkészíthetünk, ám ezt is ki lehet emelni a hétköznapok szürkeségéből, ha szépen megterítünk és az étel mellé töltünk egy pohár bort.

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.

Mi az az unami?

Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.

Súlyproblémák és jojó-effektus

Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.