Menü

Óvakodj a cukortól

Minél kevesebbet – ez a jelszó, ha cukorról van szó. A probléma ott van, hogy a napi maximálisan ajánlott mennyiséget a nyugati átlag meg sem közelíti. Felülről.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idei ajánlása így szól a cukorfogyasztással kapcsolatban: nem szabad többet fogyasztani belőle, mint a napi kalóriabevitel öt százaléka. Korábban 10 százalékra tették ezt a mennyiséget, és az igazság az, hogy a legtöbb nyugati ember számára már az is álomkategóriába tartozott.

Az Egyesült Államokban, Európában és a fejlett világ többi országában az átlagfogyasztó ennél jóval nagyobb mennyiséget visz be. Az USA természetesen élen jár a cukorfogyasztásban, náluk a felnőtt nőknek napi 25, a férfiaknak 37-38 gramm cukorbevitelt ajánlanak. A már említett WHO ajánlás napi 25 grammot jelent egyébként.

Ha ezek a számok nem mondanak sokat, érdemes fogyasztás előtt az adott termék csomagolására vetni néhány pillantást. Máris láthatjuk a szomorú valóságot, ennek a többszörösét visszük be szervezetünkbe nap, mint nap. A gyerekek tartoznak a legveszélyeztetettebb kategóriába, hiszen nekik jóval kevesebb cukrot szabadna bevinniük, mint a felnőtteknek, ráadásul úgy, hogy a legtöbb cukros termék őket célozza.

Elég egy-két deciliter a kedvenc üdítőből, de a gyümölcsjoghurtból és a gabonapehelyből sem kell éppen sok a napi megengedett mennyiség néhány perc alatti túllépéséhez.

A magas cukorbevitel sokrétű egészségügyi kockázatai köztudottak, az talán kevésbé, hogy ezeknek nem csekélyek az államra (elsősorban annak egészségügyére) hárított gazdasági hátrányai. Különösen az elhízás és a fogromlás az, ami népbetegség mivolta miatt komoly terhet ró az ellátórendszerekre. Ezzel együtt és az egyén problémája mellett egész társadalmakat fenyeget beláthatatlan következményekkel.

Fotó:
pixabay.com

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.