Menü

Staféta átadás a Vodafone Főállású Angyalainál

  • Dátum: 2014.09.07., 20:04

Szeptember elején munkába álltak a Vodafone 2014/2015-ös Főállású Angyalai, Agárdi Szilvia, Kovács Krisztina és Miksztai-Réthey Brigitta. Így immár a hetedik angyal-trió váltja Lipcseiné Takács Nórát, Lencse Mátét és Weisz Fannit, akik a napokban elbúcsúztak szárnyaiktól, és önállóan haladnak tovább a megkezdett úton.

Lipcseiné Takács Nóra a Győr-Moson-Sopron megyei Écs községben hozta létre a Falusi Porta Tanoda mintagazdaságot. Programjának célja kettős: a gyermekeken keresztül minél szélesebb körben népszerűsíteni az egészséges, tudatos táplálkozást, természet közeli életmódot; s a kereslet élénkítésével hozzájárulni a hagyományos, fenntartható gazdálkodást folytató őstermelők megélhetésének biztosításához, a fejlődési lehetőség megteremtéséhez. Az elmúlt év legfőbb eredményeként Nóra létrehozta az országos Falusi Porta Tanoda hálózatot, jelenleg 17 Tanoda várja az érdeklődőket, akik négy interaktív program-csomag közt választhatnak. A gyermekek saját élmény-alapon pillanatok alatt szívják magukba azt a tudás és ismeret halmazt, amit a tankönyvekből magolva csak nehezen sajátítanak el. A Falusi Porta Tanoda program bebizonyította, hogy messzemenőkig alkalmas a fenntartható fejlődésre való nevelésre. „A Vodafone segítségével jelentős népszerűségre tett szert a Falusi Porta Tanoda program. Napról-napra nő az érdeklődés, az elmúlt év során közel 1000 gyermek látogatott el a Tanodák valamelyikébe. Kisfilmek és módszertani oktatófilmek készültek, melyek bárki számára elérhetőek az interneten. Mindezt önerőből nem tudtam volna megvalósítani.”- mondta Nóra.

Weisz Fanni fő célja a jelnyelv népszerűsítése, egyenlő esélyek megteremtése a siketek számára azáltal, hogy minden siketen született gyermek és családja számára biztosítottá válik a jelnyelv elsajátításának lehetősége. Az elmúlt év során Fanni közel 50 általános- és középiskolában, főiskolán és egyetemen tartott érzékenyítő előadást több ezer gyermek és fiatal számára, szerte az országban. Az előadások hatására Pécsett a szeptemberi évkezdéssel egy időben jelnyelvi szakkört indítottak középiskolásoknak, s a létszám már a meghirdetést követő napokban betelt. A Hallatlan Alapítvány jelnyelvi tanfolyamaira jelentkezők száma az elmúlt hónapok során megkétszereződött, s az idei év egyik legmeghatóbb eseményeként a Költészet Napján Fanni vezetésével közel ezer halló kisiskolás gyermek „szavalta el” jelnyelven József Attila „Hull a levél a fáról” című versét a Költészet Parkjában. „Hatalmas élmény volt számomra részt venni a Vodafone Főállású Angyal programjában. A sajtómegjelenések, előadások során több százezer emberhez jutott el a program híre. Ők már nem fogyatékosnak, hanem a harmadik legnagyobb nyelvi kisebbség tagjának tekintik a siketeket.”- jelentette ki Fanni.

Lencse Máté célja a berettyóújfalui kistérségben mélyszegénységben élő gyermekek esélyegyenlőségének megteremtése, személyiségfejlődésének segítése egy önkéntesek bevonásán alapuló online tanulástámogató, kompetenciafejlesztő módszer segítségével. Az elmúlt év során Máté és az önkéntes segítők látványos eredményeket értek el. Rangos szakmai konferenciákon mutatták be a módszertan kész elemeit, a 87 különféle programot; illetve beszámoltak a közel 700 online és élő foglalkozás, valamint öt tábor tapasztalatairól, eredményéről. A program, amely felkerült a hazai Tanoda-térképre, a szakma számára is bizonyította, hogy az online tanulástámogatáson és kompetenciafejlesztésen alapuló módszer képes hosszú távon jövőképet adni e gyermekek számára, kompenzálhatja hátrányukat, segítheti társadalmi integrációjukat és javíthatja életesélyeiket. „Az Alapítványnál előtérbe került a program, hisz sikerült megtalálnunk azt a munkamódszert, amely hosszú távon is fenntartható. A Vodafone támogatása nélkül mindez csak álom maradt volna.„- mondta Máté.

Az idei angyalok a Vodafone Magyarország Alapítvány tavaszi pályázatán nyerték el a 2014/2015-ös év Főállású Angyala címet. A népszerű látássérült énekesnő, Agárdi Szilvia az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkáját segíti. A Lapról hangra program célja a látássérültek tájékozódási, művelődési, és szórakozási lehetőségeinek bővítése a jelenleg csupán nyomtatott formában hozzáférhető újságok, folyóiratok interneten történő meghallgathatóságának és letölthetőségének biztosításával. Kovács Krisztina jogász doktor a BAGázs Közhasznú Egyesülettel karöltve egy olyan közösségfejlesztésen alapuló roma integrációs modellt - az ún. Jogklinika Programot - kíván kidolgozni az ország egyik legnagyobb, 400 lelket számláló romatelepén, Bagon, amely a későbbiekben más régiókban is könnyedén adaptálható lesz, míg Miksztai-Réthey Brigitta, az ELTE informatika karának tanársegédje a Bliss Alapítvány munkáját segíti, célja a súlyosan, halmozottan sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekek és fiatalok komplex rehabilitációja.  Olyan, számítógép-, illetve mobileszköz-használat gyakorlásához széles körben alkalmazható, ingyenesen elérhető segédanyagok kidolgozásával foglalkozik, melyek az azokat felhasználó szakemberek, szülők, intézmények által könnyedén személyre szabhatóak, s az oktatás folyamatába beépíthetőek lesznek. 

Forrás, fotó:
Vodafone Magyarország

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.