Mit tehetünk a magas koleszterin ellen?
- Dátum: 2014.11.24., 15:55
A magas koleszterinszint sok ember érintő egészségügyi probléma, amely komoly megbetegedésekhez vezethet. Mit tehetünk ellene?
Szerencsére elég sok mindent. Több eszköz is rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy eredményesen csökkenthessük koleszterinszintünket, amely a szív és érrendszeri betegségek nagy részének hátterében áll.
Az első és legfontosabb az életmód. Ugyan a magas koleszterinnek genetikai háttere is lehet, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a táplálkozás mindenképpen befolyásolja. Ahogyan az is, hogy mennyit mozgunk, sportolunk.
Létezik úgynevezett „rossz” és „jó” koleszterin, természetesen a cél az, hogy előbbi szintje maradjon a normális határérték alatt. Koleszterinszintünket ma már magunk is megmérhetjük, a gyógyszertárakban például kaphatóak ehhez szükséges eszközök, de háziorvosunktól is kérhetjük az ellenőrzést. Az ellenőrzés nagyon fontos, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek jelentős része csak akkor szembesül a problémával, amikor az már túlzott méreteket ölt.
A megfelelő életmód mellett tehát a tudatosság, a rendszeres szűrés is lényeges.
Az életmódon belül nagy szerepe van a táplálkozásnak, annak ellenére, hogy a vérben keringő koleszterin nagyobb részét szervezetünk termeli, csak kisebb arányban visszük azt be kívülről.
Ebből a szempontból a telített zsírsavakat illik elkerülni, ugyanakkor újabb kutatások szerint a rostdús életmód is kedvező hatással lehet a koleszterinszintünkre.
Fotó:
pixabay.com
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.