Mi nem szabad a refluxosnak?
- Dátum: 2014.12.03., 19:32
A reflux olyan tüneteket és betegségeket is előidézhet, amelyekre nem is gondolnánk, emiatt érdemes még fokozottabban odafigyelni a gyomorból induló problémára.
A reflux egyre „népszerűbb” betegség, ami ezt jelenti, hogy sokakat érint. Sajnos elég kellemetlen probléma, hiszen az alap betegségen túl más gondokat is tud okozni szervezetünkben.
De mi is az a reflux? A reflux igazából nem más, mint a gyomor tartalmának visszaáramlása, visszafolyása. A gyomorsavval keveredett tartalom visszajut a nyelőcsőbe, de még feljebb, egészen a szájüregig eljuthat.
A reflux egészen érdekes dolgokat idézhet elő, az arcüreggyulladástól egészen a fogászati problémákig számos gondot okozhat. Emellett igen kellemetlen, maró, rossz érzést, köhögést és fulladásérzetet is előidézhet.
A reflux ellen – a tünetek esetleges enyhítése mellett – nincs mit tenni, mint életmódot váltani, azaz próbálni változtatni, módosítani a korábbi táplálkozási szokásokon. Ha ez sem segít, akkor orvosi beavatkozás, gyógyszeres kezelés szükséges.
Ami szinte minden refluxosnak ellenjavallt, a túl savanyú ételek, gyümölcsök fogyasztása, a nagyon savas, zsíros étkezés, a kávé és az alkohol is. Ugyanakkor az is javasolt, hogy az érintett ne egye túl magát, azaz ne tegye ki a kelleténél nagyobb nyomásnak az amúgy is gyengébben működő, gyomor és nyelőcső között záróizmot.
Fotó:
pixabay.com
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.
Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek
Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.
Ashoka jótékony hatásai
Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.
Szezonális zöldségek májusban
Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!