Mi nem szabad a refluxosnak?
- Dátum: 2014.12.03., 19:32
A reflux olyan tüneteket és betegségeket is előidézhet, amelyekre nem is gondolnánk, emiatt érdemes még fokozottabban odafigyelni a gyomorból induló problémára.
A reflux egyre „népszerűbb” betegség, ami ezt jelenti, hogy sokakat érint. Sajnos elég kellemetlen probléma, hiszen az alap betegségen túl más gondokat is tud okozni szervezetünkben.
De mi is az a reflux? A reflux igazából nem más, mint a gyomor tartalmának visszaáramlása, visszafolyása. A gyomorsavval keveredett tartalom visszajut a nyelőcsőbe, de még feljebb, egészen a szájüregig eljuthat.
A reflux egészen érdekes dolgokat idézhet elő, az arcüreggyulladástól egészen a fogászati problémákig számos gondot okozhat. Emellett igen kellemetlen, maró, rossz érzést, köhögést és fulladásérzetet is előidézhet.
A reflux ellen – a tünetek esetleges enyhítése mellett – nincs mit tenni, mint életmódot váltani, azaz próbálni változtatni, módosítani a korábbi táplálkozási szokásokon. Ha ez sem segít, akkor orvosi beavatkozás, gyógyszeres kezelés szükséges.
Ami szinte minden refluxosnak ellenjavallt, a túl savanyú ételek, gyümölcsök fogyasztása, a nagyon savas, zsíros étkezés, a kávé és az alkohol is. Ugyanakkor az is javasolt, hogy az érintett ne egye túl magát, azaz ne tegye ki a kelleténél nagyobb nyomásnak az amúgy is gyengébben működő, gyomor és nyelőcső között záróizmot.
Fotó:
pixabay.com
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.