Menü

A xilit sztorija

  • Dátum: 2014.12.15., 15:32

A nyírfacukor ma már egyre gyakrabban kerül elő a háztartásokban, ami nem csoda, hiszen remek cukor helyettesítő, emellett egészséges is. Érdekesség, hogy már a 19 században felfedezték, de egészen a legutóbbi évtizedekig nem tett szert széleskörű népszerűségre. A történet.

A nyírfacukor (xilit) egy olyan cukorfajta, amelynek számos előnye van a hagyományos édesítővel szemben. Ezeket az előnyöket már sokszor, sokféleképpen ecseteltük különböző cikkekben. A lényeg az, hogy egészséges és jól használható édesítőről van szó.

A nyírfából kinyerhető édes anyag használhatóságát már igen korán, a 19. század elején felfedezték, de még nagyon sokat kellett várni az áttörésre. Csaknem 100 év telt el, mikor rájöttek, hogy az anyag több jótékony hatással rendelkezik, azonban ezt egészen addig nem tartották eléggé fontosnak, ameddig a cukorból elérhető volt a megfelelő mennyiség. Akkor azonban, amikor cukorhiány lépett fel, a második világháború idején, máris jobban elkezdtek foglalkozni a xilit előállításával és fogyaszthatóságával.

Korábban elsősorban cukorbetegeknek írták elő a fogyasztását, de az utóbbi évtizedekben az egészségesek is egyre inkább felfedezték maguknak a nyírfacukrot.

A túlzott cukorfogyasztás okozta rövid és hosszú távú negatív egészségügyi következmények egyre nyilvánvalóbbak, s ez tovább emelte a xilit népszerűségét. Az alacsony glikémiás index-el rendelkező xilit többek között a fogszuvasodás elleni harcban is remekül használható, de antibakteriális hatása is ismert.

Fotó:
pixabay.com

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.