Menü

Bemutatkozik a barramundi

  • Dátum: 2015.02.09., 14:16

Kevesen ismerik, pedig a barramundi akár „hazai” halnak is nevezhető. A jászkiséri tenyésztésnek köszönhetően az Ausztráliában őshonos fajta nagyon frissen kerül az asztalunkra. Ráadásul ez a hal kimondottan egészséges: omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a tápértéke, alacsony a kalóriatartalma és még ízletes is. Bemutatkozik a barramundi!  

A magyarországi halfogyasztás ösztönzésére létrejött Kapj rá! kampány kóstolót tartott, amelyen az érdeklődők megízlelhették ezt a különleges halfajtát. Az Ausztráliában őshonos halat Magyarországon is tenyésztik - évente 30-40 tonna kerül belőle a piacokra. A hazai tenyésztés – és az ebből adódó rövid szállítási távolság – garantálja, hogy a barramundi valóban frissen kerüljön a pultokra, majd onnan a tányérokba.

„A barramundi egy süllőhöz hasonlító halfajta, amely a sós és az édes vízben egyaránt jól érzi magát. A húsa jó minőségű, szálkamentes és könnyen lehet ízletes leveseket, sülteket, szusit, vagy bármilyen más fogást készíteni belőle” – magyarázta Áman Attila séf, a Kapj rá! kampány állandó szakértője.

A barramundit nemcsak a séfek és az amatőr szakácsok zárhatják a szívükbe, hanem mindenki, aki odafigyel az egészséges táplálkozásra. Tápanyag tartalma miatt a barramundi az egyik legegészségesebb hal a világon. Száz gramm hús nagyjából 500 mg omega-3 telítetlen zsírsavat tartalmaz, amellyel megelőzi a hasznos zsírsavakban szintén gazdag tőkehalat és tilápiát is. A barramundit a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 137 kalóriát tartalmaz, míg értékes fehérjetartalma eléri a 25 grammot.

„Egy kimondottan könnyed, nem túl karakteres ízű halról beszélünk. Kétfajta fogást készítettem belőle, az első egy igazán különleges saláta, amelyben keveredik a gyümölcs és a hal zamata, a másik pedig egy könnyed sült egyedi ízvilággal. Természetesen hagyományos, egyszerűen megfőzhető ételeket is készíthetünk a barramundiból. Fontos, hogy minél többen megismerjék ezt a halat, mert egészségüknek és érzékeiknek is szívességet tesznek vele” – tette hozzá a nap mint nap halakkal foglalkozó séf.

A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finomabbnál finomabb halas fogásokért és elkészítési praktikákért látogasson a www.kapjra.hu oldalra.

Barramundi ceviche (perui halsaláta)

Hozzávalók 2 személyre:

  • ·         10 dkg lime
  • ·         1 g aji amarillo krém
  • ·         6 dkg édes hagyma
  • ·         16 dkg barramundi filé (bőr nélkül) 
  • ·         10 dkg mangó
  • ·         6 szál koriander
  • ·         só          

Elkészítés:

A halfilét apró kockákra vágjuk (kb. 5×5 mm) és megsózzuk. A mangót és az édes hagymát meghámozzuk, szintén apró kockákra vágjuk, a koriandert felaprítjuk. A lime levét kifacsarjuk és bele keverjük az aji amarillo krémet. Egy keverőtálban keverjük össze az összes hozzávalót, hagyjuk állni pár percig, majd tálalhatjuk. Fontos, hogy tálaláskor salátalevet is tegyünk bőségesen.

Saikyo miso

Hozzávalók 2 személyre:

  • ·         40 dkg barramundi filé
  • ·         100 ml szaké (japán rizsbor)
  • ·         100 ml mirin (japán rizsbor)
  • ·         150 g kristálycukor
  • ·         300 g fehér misópaszta (érlelt, sózott szójapüré)

A szakét és a mirint egy lábasba öntjük, felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, 10 percig lassan forraljuk, belekeverjük a misopasztát, lehűtjük. Az így kapott pác felét dobozba kanalazzuk, ráfektetjük a halszeleteket, majd befedjük a másik felével. 1-2 napig pácoljuk, majd a pácból kivéve, a pácot letörölve, 200°C-os sütőben, vastagságától függően 8-12 percig sütjük.

Karalábés quinoa

Hozzávalók 2 személyre:

  • ·         120 g quinoa (inka rizs)
  • ·         200 ml forró víz
  • ·         240 ml szárnyas alaplé
  • ·         200 g karalábé
  • ·         40 g vaj
  • ·         só

A karalábét meghámozzuk és a gömbölyű felületeket levágva egy téglatestet vagy kockát vágunk belőle. A levágott részeket félretesszük, később felhasználjuk majd. A karalábéból kivágott alakzatból egyforma kockákat vágunk, serpenyőben vajon, kevés vízzel megpároljuk. A quinoát leforrázzuk a forró vízzel, majd leszűrjük. Felforraljuk az alaplevet, beletesszük a quinoát, majd lassú, gyöngyöző forralással 15-20 perc alatt készre főzzük. Amikor elkészült belekeverjük a karalábé kockákat.

Snidlinges karalábépüré, szecsuani borssal

Hozzávalók 2 személyre:

  • ·         A félretett karalábé
  • ·         1 csomag snidling
  • ·         vaj
  • ·         só
  • ·         szecsuani bors

A snidlinget leforrázzuk, jeges vízben lehűtjük, szárítjuk. A megmaradt karalábét kevés vízen megpároljuk, leszűrjük, még melegen össze turmixoljuk a snidlinggel és a hideg vajjal. Tálaláskor szecsuani borsot őrölünk rá. 

Forrás, fotó:
redlemon.hu

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.