Menü

Valóban annyira egészségtelen a mikrós pattogatott kukorica?

Már hosszú évek óta olvasható a különböző internetes magazinokban, hogy a mikrós pattogatott kukorica vajaromája olyan tüdőkárosító anyagot tartalmaz, amelynek gőzét belélegezve gyógyíthatatlan tüdőproblémával kerülhetünk szembe. Vajon jelen állás szerint mennyi a valóságalapja ennek a hírnek? Szerencsére nem sok.

A botrány akkor robbant, amikor nem csak amerikai popcorn gyár munkásai betegedtek meg, hanem egy pattogatott kukorica-függő fogyasztó is, aki legalább napi két csomaggal fogyasztott a rágcsálnivalóból. Kiderült, hogy a diacetil nevű anyag gőzének belélegzése okozza a súlyos tüdőbajt, amely gyógyíthatatlan, és csak a tüdőátültetés lehet a megoldás. A diacetilt ezen kívül még a margarinok készítéséhez használták. Tudni kell egyébként, hogy Magyarországon a diacetil használata nem engedélyezett. Az eset után áttértek egy másik anyagra, a PD-re (hivatalos nevén 2,3 pentanedion). Egy patkányokon végzett kísérlet azonban kimutatta, hogy ez az anyag semmivel sem veszélytelenebb az elődjénél, és ugyanúgy hörgőgyulladást okoz, valamint ennek előzményeként megsérti a légzőszervek hámrétegeit.

És hogy mi a jelen állás? A hazánkban forgalomban lévő mikrósütőben elkészíthető pattogatott kukoricák vajaromája növényi olajból, valamint édes tejsavóporból áll. Az édes tejsavópor egyébként külön is kapható bioboltokban és hasonló üzletekben, mivel ezt kenyérsütéshez használják abból a célból, hogy hatékonyabbá tegye az élesztőgombák működését. Sőt, italt is készítenek belőle, amely segíti az emésztést és tisztítja a beleket.

Ez alapján arra lehet következtetni, hogy már teljesen más összetevővel készül a mikrós popcorn, és egyáltalán nem kell tőle megijedni. Persze a legjobb megoldás a házilag elkészített pattogatott kukorica, arról nem is beszélve, hogy nem árt kordában tartani a rágcsálnivalók fogyasztását. De azért rettegnünk nem kell tőle, hogy tüdőkárosodást szenvedhetünk ettől a terméktől. 

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.