Része-e a rizs az egészséges életmódnak?
- Dátum: 2015.05.18., 13:21
- barna rizs, basamati rizs, cukorbetegség, diéta, egészséges életmód, étvágy, fehér rizs, fittness, fogyókúra, glikémiás index, inzulin, inzulinrezisztencia, inzulintermelés, jázmin rizs, kalória, rizs, rost, szénhidrát, testépítés, vércukorszint
A minap nagy port kavart a szakértők körében az egyik hazai „fittness guru” utalása a közösségi oldalon, miszerint a rizs is szerepel azon ételek között, amelyek az elhízásért, valamint a vércukor-problémákért, fokozott étvágyért felelősek. A rizs az a köret és alapanyag, amit egyszerre magasztalnak és üldöznek az egészséges életmód követői.
Mi hát az igazság, ajánlott-e a rizs, vagy sem? Ez itt a kérdés. Röviden a válasz: igen. De ennél azért bővebben is kifejtjük: A rizs azért került sok diéta tiltólistájára, mert nem vizsgálják meg komplex módon annak tulajdonságait. Egyes elemeit kiragadva például valóban meggyőző lehet az ellenzése. A jázmin rizsnek például 96 a glikémiás indexe, pedig sok rost van benne, és a rizsek versenyében kevesebb a kalória- és szénhidráttartalma. Összességében viszont igaz minden rizsre, hogy viszonylag sok a kcal és a ch tartalmuk. Vajon akkor miért ajánlott mégis a fogyasztásuk?
Azért, mert rengeteg „jó” kalóriát és szénhidrátot rejtenek magukban. A kalóriára és a szénhidrátra igenis szükségünk van, csak nem mindegy annak mértéke, valamint hogy milyen formában visszük azt be. Szerencsére a rizs rengeteg rostot tartalmaz, és bár a glikémiás indexe közepes, vagy magas (típustól függően), de a barna rizs például mégis alacsony inzulin kiválasztást eredményez. Ez azt jelenti, hogy bár megemeli a vércukorszintet (ezt jelöli a glikémiás index), mégsem készteti a szervezetet sok inzulin termelésére. A legújabb vizsgálatok szerint ez utóbbi adat sokkal fontosabb a fogyókúrák, diéták szempontjából.
Az bizonyos, hogy fittness és testépítő körökben is elterjedt a rizsfogyasztás, és rengeteg táplálkozási szakértő véli úgy, hogy normál mennyiségben fogyasztva kár lenne kihagyni az étrendünkből. Ezt igazolja a személyes tapasztalatok tömkelege, valamint a szakértők is: a gyakorlatban a rizs mindig jól szerepel, és nem volt a fogyás gátló tényezője. Természetesen ennek kulcsa, hogy reális mennyiségben fogyasszunk belőle, egészítsük ki sovány húsokkal, sajttal, zöldségekkel, salátával, stb. – tehát ne önmagában a rizzsel akarjunk jóllakni, valamint lehetőleg válasszuk a basamati, barna- , vagy jázminrizst, amelyek még a klasszikus fehér rizsnél is egészségesebbek.
Fotó:
pixabay.com
Milyen problémák esetén ajánlott a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya egy speciális ruhadarab, amely a lábakon és a lábfejeken kifejtett nyomás segítségével javítja a vérkeringést, és megelőzi a visszerek kialakulását. Különböző erősségű nyomást fejt ki, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Gyógyászati segédeszközként hasznos, és különösen hasznos krónikus vénás elégtelenség, visszér, nyiroködéma, valamint trombózis megelőzésében.
Mit jelent a fitnesz korom és hogy számolhatom ki?

Egyesek számára a mozgás öröme egyfajta életmód, mások számára talán felesleges és megerőltető dolog. A sport célja a fizikai erőnlét, a fizikai kondíció és a testtartás javítása, emellett pozitív hatással van az ember mentális egészségére is. Mit jelent a fitnesz korom és hogy számolhatom ki?
Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.
Milyen vitaminokat szedjünk télen?

Télen különösen fontos odafigyelni, hogy a szervezetünk elegendő vitaminhoz jusson. Azonban melyiket és mikor vegyük be? Lehet reggeli előtt vagy szigorúan csak étkezés után? És mi a helyzet akkor, ha más gyógyszereket is szedünk?
Hogyan csökkentsük az élelmiszer-pazarlást otthonunkban?

Mindenkivel megtörtént már, hogy elfelejtett felhasználni egy gyors lejáratú alapanyagot, vagy akár egy kis maradék ebéd vasárnapról ott maradt a hűtő sarkában, és kidobásra lett ítélve. Az élelmiszer – pazarlás egy globális probléma, ami ellen akár mi magunk is tehetünk, ha odafigyelünk néhány dologra a háztartásunkban.