Menü

Része-e a rizs az egészséges életmódnak?

A minap nagy port kavart a szakértők körében az egyik hazai „fittness guru” utalása a közösségi oldalon, miszerint a rizs is szerepel azon ételek között, amelyek az elhízásért, valamint a vércukor-problémákért, fokozott étvágyért felelősek. A rizs az a köret és alapanyag, amit egyszerre magasztalnak és üldöznek az egészséges életmód követői.

Mi hát az igazság, ajánlott-e a rizs, vagy sem? Ez itt a kérdés. Röviden a válasz: igen. De ennél azért bővebben is kifejtjük: A rizs azért került sok diéta tiltólistájára, mert nem vizsgálják meg komplex módon annak tulajdonságait. Egyes elemeit kiragadva például valóban meggyőző lehet az ellenzése. A jázmin rizsnek például 96 a glikémiás indexe, pedig sok rost van benne, és a rizsek versenyében kevesebb a kalória- és szénhidráttartalma. Összességében viszont igaz minden rizsre, hogy viszonylag sok a kcal és a ch tartalmuk. Vajon akkor miért ajánlott mégis a fogyasztásuk?

Azért, mert rengeteg „jó” kalóriát és szénhidrátot rejtenek magukban. A kalóriára és a szénhidrátra igenis szükségünk van, csak nem mindegy annak mértéke, valamint hogy milyen formában visszük azt be. Szerencsére a rizs rengeteg rostot tartalmaz, és bár a glikémiás indexe közepes, vagy magas (típustól függően), de a barna rizs például mégis alacsony inzulin kiválasztást eredményez. Ez azt jelenti, hogy bár megemeli a vércukorszintet (ezt jelöli a glikémiás index), mégsem készteti a szervezetet sok inzulin termelésére. A legújabb vizsgálatok szerint ez utóbbi adat sokkal fontosabb a fogyókúrák, diéták szempontjából.

Az bizonyos, hogy fittness és testépítő körökben is elterjedt a rizsfogyasztás, és rengeteg táplálkozási szakértő véli úgy, hogy normál mennyiségben fogyasztva kár lenne kihagyni az étrendünkből. Ezt igazolja a személyes tapasztalatok tömkelege, valamint a szakértők is: a gyakorlatban a rizs mindig jól szerepel, és nem volt a fogyás gátló tényezője. Természetesen ennek kulcsa, hogy reális mennyiségben fogyasszunk belőle, egészítsük ki sovány húsokkal, sajttal, zöldségekkel, salátával, stb. – tehát ne önmagában a rizzsel akarjunk jóllakni, valamint lehetőleg válasszuk a basamati, barna- , vagy jázminrizst, amelyek még a klasszikus fehér rizsnél is egészségesebbek.

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.