Menü

Egy séta az életért, egy nap az egészségért

  • Dátum: 2015.05.26., 08:27

Magyarországon évente 6-7 ezer nőnél diagnosztizálnak mellrákot, és több mint évi 2000 haláleset írható a betegség számlájára. Szinte nincs olyan ember, aki a családja, a baráti vagy ismeretségi köre révén ne lenne érintett. Az AVON Magyarország 2015. június 6-án mellrákellenes sétával és egész napos családi rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a betegségre, az önvizsgálat és a kötelező szűrővizsgálatok fontosságára.

„Mi, nők pótolhatatlan szerepeket töltünk be a társadalomban: édesanyák, feleségek, barátnők, kollégák, vagy éppen valakinek a gyermekei vagyunk. Szükség van ránk! Ezért fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és a környezetünkben élő többi nőre, hiszen valakinek nagyon hiányoznánk, ha nem lennénk” – mondta Végh-Kósa Anita, az AVON Magyarország kommunikációs vezetője.

Az AVON június 6-i, egész napos ingyenes rendezvényén a mellrákkal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésekkel, a nőiességhez kapcsolódó előadásokkal, életmód programokkal, AVON Szépség sátorral és könnyűzenei koncertekkel várnak minden hölgyet, családtagjaival, barátaival együtt.

A szakmai kerekasztal-beszélgetések három fő témát feszegetnek a betegséggel kapcsolatban: mit tehetünk, hogy csökkentsük a mellrák rizikóját, mi történik a betegség alatt, és mire számíthatunk, ha sikeresen túljutottunk a nehézségeken. A beszélgetéseken neves szakértők, orvosok, alapítványi munkatársak osztják meg tapasztalataikat az érdeklődőkkel, többek között Dr. Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettől, Prof. Dr. Bősze Péter, az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia Alapítványtól, Dr. Mátrai Zoltán PHD és Dr. Újhelyi Mihály az Országos Onkológiai Intézettől, vagy dr. Demeter Jolán a Szent János Kórház Mammográfiás Centrumából. A rendezvényen mindemellett bemutatkoznak a mellrákkal kapcsolatban tevékenykedő alapítványok, egyesületek és önszerveződő csoportok, akik segítenek például az önvizsgálat módszerének megismerésében, vagy bemutatják azokat a gyakorlatokat, amelyek a mellműtét utáni rehabilitációban segítenek.

A közös séta a mellrák ellen 13:30-kor indul a Széchenyi István térről, a Lánchídon és Erzsébet hídon halad keresztül, majd a pesti rakparton tér vissza a rendezvényhelyszínre. A napot Tóth Vera, Vastag Csaba és a Back II Black fellépése zárja.

A szervezők a család minden tagjára gondoltak, hiszen a legkisebbek az Alma együttes és a Salátabár produkciója mellett kipróbálhatják az óriás társasjátékot, az ugrálóvárat vagy az aszfaltrajzolást; az erősebb nem képviselői pedig erőpróbán vehetnek részt, valamint dartsban és csocsóban mérhetik össze az erejüket.

 „Az AVON a nők vállalataként ismert, Tanácsadóink nagy része is nő, így ez határozza meg társadalmi felelősségvállalási tevékenységünket is. Ennek keretében olyan célokat támogatunk, amelyek a nők életét, életminőségét leginkább befolyásolják. Ennek a harcnak az egyik meghatározó eleme a mellrákellenes küzdelmünk” – mondta Végh-Kósa Anita. „Bízunk benne, hogy az idei sétával is sikerül minél több ember figyelmét felhívni a betegségre és a megelőzés fontosságára! Mindenkit arra bíztatunk, ne egyedül érkezzen: hozza el szeretteit, családját, barátait: azokat, akik a legfontosabbak számára a világon!”

Helyszín: Budapest V. kerület, Széchenyi István tér

Időpont: 2015. június 6. (szombat), 10:30-18:30 (a Séta maga 13.30-kor kezdődik)

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.avonanokert.hu oldalon lehet. Az AVON sétára 50%-os alkalmi menettérti kedvezménnyel váltható belföldi vonatjegy.

Bővebb információ és részletes program: www.avonanokert.hu

Forrás, fotó:
WellPR

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.