Menü

A szilva egészséges és sokoldalú

  • Dátum: 2015.09.09., 12:40

Javában tart a szilvaszezon. Aki még nem fedezte fel magának kellőképp ezt a gyümölcsöt, jobb, ha figyelmesen elolvassa ezt a cikket!

A szilva kitűnő alany arra, hogy segítségével átkössük a nyári és őszi gyümölcsfogyasztásunkat, sőt megfelelő eljárásokkal a téli hónapokban is jó szolgálatot tehet. Nemcsak azért, mert egészséges, hanem azért is, mert rengetegféleképpen elkészíthető és fogyasztható.

A szilva amellett, hogy finom és lédús, kalóriaszegény is, ráadásul bővelkedik vitaminokban (például C, A, B és K vitaminban) és ásványi anyagokban, valamint antioxidánsokban. Kitűnő választás nyersen, hiszen remekül ki lehet vele egészíteni a napi étkezéseket, értékes, egészséges tápanyagbevitellel bővítve a menüt.

Na, de a szilva jelentős részt nem arról híres, hogy milyen jó nyersen, hanem elsősorban egyéb fogyasztási módjain keresztül szerettette meg magát az emberiséggel. Íz és színvilága remekül alkalmazható különböző ételek elkészítésénél, nem beszélve a híres szilvalekvárról, amelyet szinte mindenki ismer.

A szilvabefőtt kiváló kiegészítője a húsételeknek, de ott van a a kompót is, amely önállóan is megállja a helyét. A szilvalekváros palacsinta mellett a szilvás gombóc is közkedvelt étek, nemcsak a fiatalok kedvence.

Az aszalt szilvát és természetesen a pálinkát sem szabad kihagyni a felsorolásból, látszik, hogy a szilva egy igencsak sokoldalú növény. Ezt egyre többen tudják és meg is becsülik a termést.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.