Menü

A D-vitamin hiány a testsúlyunkra is hatással van?

  • Dátum: 2016.04.05., 13:36

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász elárulta, hogy a SOTE kutatócsoportja szerint a lakosság 95%-a D-vitamin hiányos a tél végére, ezért mindenféleképpen fontos, hogy pótoljuk ezt a hiányt! „ A napfényszegény időszakban szervezetünk alig, vagy egyáltalán nem termel D-vitamint, ezért pótlása elengedhetetlen. Azoknak, aki nyáron magas, 50-100 faktorszámú fényvédő szereket használnak, így akadályozzák a D-vitamin termelődést, nyáron is szükségük lehet D-vitamin pótlásra.

A D-vitamin legfontosabb funkciója a kalcium- és foszfátháztartás egyensúlyának biztosítása. Az utóbbi években felismerték, hogy hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem szerepet játszik pl. a szervezet immunfolyamataiban. A D-vitamin D3-vitamin (kolekalciferol) és a D2-vitamin (ergokalciferol) formájában fordul elő legnagyobb mennyiségben a szervezetben. A D2-vitamin forrásai bizonyos zöldségek, élesztők, gombák. A D3-vitamin túlnyomórészt a bőrben, napfény (UV sugárzás) hatására képződik, kisebb mértékben tartalmazza: halolaj, halak (tőkehal, lazac, makréla), tojássárgája, D-vitaminnal dúsított tejtermékek, máj. A D-vitamin szint nem elsősorban az étrendünktől függ: a magyar átlag étrenddel kb. 80 NE-t viszünk be naponta”- árulta el az obezitológus szakértő.

A nyári napozás hatására fenti adagoknál sokkal többet termel a szervezetünk: fürdőruhában enyhe bőrpír kialakulásához vezető egyszeri napozás hatására 10 000 – 20 000 NE D-vitamin termelődik, és túladagolástól sem kell tartanunk. Minél sötétebb a bőrszín, annál több napsugárzásra van szükség ugyanannyi D-vitamin termeléséhez. Rossz hír a rajongóknak, hogy a szoláriumok UV-A sugarai hatására nem gyártunk D-vitamint.

Súlyfelesleg egyenlő kevesebb D-vitamin?

„Külföldi kutatások szerint a súlyfelesleggel rendelkező emberek több mint 50 %-a a napfény hatására kevesebb D-vitamint termel, ez a súlyfelesleg és a D- vitamin közötti kapcsolatra utal. Az utóbbi években derült ki az is, hogy D- vitamin receptorok nem csak a régen ismert szervekben, -csontokban, belekben, vesékben- találhatók meg, hanem például az agyban és a zsírszövetben is. Az agyban található D- vitamin receptorok megléte azért érdekes, mert a D-vitamin aktív formája a szerotonin termelődését is serkenti, a szerotonin pedig erőteljes hatással van a hangulatunkra, és akár az étvágyat is befolyásolhatja.” Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász szerint hasonlóan fontos a zsírszövetben található D- vitamin receptorok megléte is. „A D-vitamin hiánya a leptin szintünkre is hatással van. A szervezetünkben a fehér zsírszövetünkben termelődő leptin hormon visszacsatoló feladatkört tölt be, a zsírraktárak teltségi állapotáról tájékoztatja a központi idegrendszerünket. A leptin szint egyébként nemcsak a zsírsejtek számával, hanem azok méretével is összefüggést mutat. A leptin ezen kívül a jóllakottság észlelésében is szerepet játszik, csökkenti az étvágyunkat, ha már eleget ettünk. Ha a D- vitamin szintet rendezzük, akkor a leptin visszacsatolásos mechanizmus normalizálódik.”

Megfelelő D-vitamin szinttel tovább is élhetünk!

Az elhízáshoz gyakran társul különféle szénhidrát- anyagcserezavar (pl. 2. típusú cukorbetegség, vagy azt megelőző inzulinrezisztencia). A szakértő azt is elárulja, hogy a D- vitamin hiány a hasnyálmirigyben az inzulin termelődést gátolja, tehát hozzájárul az előbb felsorolt szénhidrát-anyagcsere zavarok kialakulásához, így a D-vitamin hiány rendezésével az inzulin termelődésre kedvező hatást fejthetünk ki. „Gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét csökkenti a normális a D- vitamin szint, és más autoimmun betegségek előfordulási gyakorisága is mérséklődik. Sőt, magyar adatok szerint az átlag élettartam akár 2-3 évvel nőne, hogyha a D-vitamin hiányt megszüntetnénk, ellenállóvá válnánk különféle fertőzések ellen, ami pl. influenza-járvány esetén jól jöhet. A D-vitamin szint rendezése többféle rosszindulatú daganatos betegség előfordulási gyakoriságát is visszaszoríthatná. Hormonális problémák, termékenységi zavarok esetén is kedvező lenne a D-vitamin hiány rendezése.

Megtudhatod, mennyi a D-vitamin szinted

„A D-vitamin ellátottságunk mértékéről vérvizsgálattal, a D-vitamin koncentráció meghatározással tájékozódhatunk, a hiány mértékének megfelelő pótlásról pedig az orvosi előírásnak megfelelően érdemes gondoskodni.”– ajánlja Dr. Gajdács Ágnes öbezitológus szakorvos, testsúlygyógyász.

Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.

Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?

A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.