Menü

Értékes hulladék, mi az?

  • Dátum: 2016.05.20., 11:26

A történelmi korokban igen értékes anyag volt, amihez csak a fáraók, királyok, egyházi elöljárók juthattak hozzá, a perzsák pedig drágakőnek tartották.

Manapság az üveg teljesen hétköznapi anyag, és a feleslegessé vált, vagy eltört termékeket egyszerűen kidobjuk. Pedig az üveg gyakorlatilag végtelen alkalommal újrahasznosítható anyag, anélkül, hogy a minősége romlana. Az üveg érték. Az üveghulladék még inkább az.

A skandináv államok az élen járnak

Az üveg újrahasznosítása nem újkeletű dolog. A környezetünk iránti felelős gondolkodás és a minél inkább hatékony gyártáshoz kapcsolódó megfontolások is arra ösztönöznek, hogy nem folytathatunk értelmetlen pazarlást, és minél több hulladékot újra kell hasznosítani. Erre az üveg az egyik legalkalmasabb, hiszen egyedülálló módon, 100 százalékban hasznosítható. Ennek ellenére ma Magyarországon ez a legkisebb arányban visszagyűjtött csomagolóanyag. Az összes kibocsátott csomagolási üveg 32 százaléka kerül újrahasznosításra. Ennek nagy részét az ipari begyűjtés adja, ugyanakkor a lakossági közreműködés még nagyon csekély ezen a területen.


Tudtad?

Egy 2010-es jogszabály-módosítás, kimondja, hogy az 500 négyzetméternél nagyobb áruházaknak kötelező visszavenniük az általuk értékesített termékek hulladékká vált kereskedelmi csomagolásait. (pl. műanyag, üveg, italos kartondoboz stb.)


Hogyan gyűjtsük az üveget? – Az üveg szelektív gyűjtésének szabályai

Az üvegek gyűjtése hulladékudvarokban vagy gyűjtőszigeteken megoldott, a házhoz menő, zsákos gyűjtés egyelőre kivitelezhetetlen, hiszen az üvegszilánkok kiszakíthatják a szemeteszsákot és sérülést okozhatnak.

Ezekre figyeljünk:

• Az üveggyűjtőbe vitt üvegeken ne maradjon kupak, fedő, gyűrű!
• Az üvegeken lévő papír címkéket nem szükséges leszedni!
• Az italos palackokat teljesen üres állapotban dobjuk ki, kimosni azonban nem szükséges kivéve, ha olajosak vagy zsírosak!
• A befőttes üvegekben nem maradhat semmilyen ételmaradvány!
• Nem baj, ha a gyűjtőedényekben összetörnek az üvegek!
• A gyógyszeres üvegeket nem szabad az üveggyűjtőbe dobni, ezeket a hulladékokat a gyógyszertárakban gyűjtik vissza!
• Ne kerüljön szemüveg, porcelán, hőálló üveg a gyűjtőkukákba.
• A vegyszert tartalmazó üvegek veszélyes hulladéknak számítanak, amelyeket a hulladékudvarokban lehet leadni!

Vásárlás és szelektív gyűjtés egyszerre

Kösd össze a vásárlást a szelektív gyűjtéssel: vidd magaddal az üres üvegeket! Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) idén indít először üveggyűjtési kampányt. A felhívás célja, hogy minél többen visszavigyék az áruházakba az üres üvegeket. Csatlakozz Te is és tégy a környezetedért!

A kampány hivatalos honlapján mindent megtudhatsz az üveg múltjáról, jelenéről és a szelektív hulladákgyűjtésről: http://szelektalok.hu/uveggyujtes/

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.