Menü

A gerincnek legjobb a változatosság

Éppen ezért nehéz olyan foglalkozást mondani a mai világban, ami hosszútávon ne eredményezne degeneratív változásokat fő tartó oszlopunkban, a gerincünkben.

Károsnak tekinthető az álló munka, de az ülő munka még rosszabb, hiszen amikor ülünk abszolút nem természetes pozícióba kényszerítjük gerincünket, ez a testhelyzet hosszútávon fájdalmas panaszokhoz vezet.

Mozgással persze sokat tehetünk annak érdekében, hogy kompenzáljuk gerincünket érő káros hatásokat, de ez nem elég. Nem elég, mert míg időnk nagy részében dolgozunk, addig a mozgásra a legtöbb embernek jóval kevesebb ideje jut. Éppen ezért a rendszeres sportolás mellett, a mindennapokban is érdemes külön figyelmet szentelnünk annak, hogy helyes testtartással védjük gerincünk egészségét.

Olyan egyszerű hétköznapi tevékenységekkel is károsíthatjuk gerincünket, mint a rossz testartással végzett hajmosás, mosogatás, telefonálás, nehéz tárgyak felemelése, borotválkozás és így tovább. Amikor például kádba hajolással mossuk meg a hajunkat, vagy csap fölé hajolva fogatmosunk, porckorogjainkat terheljük. A megfelelő párna (lapos) használata is fontos, hiszen ha erre nem figyelünk az alvás gerincünknek egyáltalán nem lesz pihentető.

Olyan apróságokra is érdemes figyelni, hogy amikor mondjuk számítógépen dolgozunk, vagy mosogatunk, a telefont ne a vállunkhoz szorítva használjuk, hanem inkább kihangosítva. Ez a pozíció ugyanis nagyon rosszat tesz a nyaki csigolyáknak. A különböző tárgyak (főleg ha nehezek) felemelése is sarkallatos pontja lehet a különböző gerincbántalmak megelőzésének. Legtöbben automatikusan úgy veszünk fel tárgyakat, hogy csak derekunkat hajlítjuk, pedig ha legugolnánk, és combizmok segítségével végeznénk el ezt a mozdulatot, megóvnánk gerincünket a felesleges terheléstől.

Apró odafigyelésekkel sokat tehetünk gerincünk védelme érdekében, illetve sportolás mellett a helyes testtartást kifejezetten elősegítő tornával (például: gerinctréning) élen járhatunk a megelőzésben.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.