Menü

Panelkertészet – második szint

Ki ne emlékezne még a nagymamája kertjében termett cseresznye vagy a nap melegítette savanyú meggy ízére? A mai napig a számban érzem az előkertben szinte pirosra érett, lédús őszibarack ízét. Emlékszem az érzésre, ahogy beleharaptam a szőrös húsába, és a leve a könyököm csúcsán csorgott le a porba, miközben a cica mellettem pihent a tűző napsütésben. Persze arra is emlékszem, amikor a hűvös szobában, a vályogfalak által biztosított hűs klímán egy kistálkában kaptam meg a barackot apró kockákra vágva egy villa kíséretében. Ez volt a civilizáltabb forma. Sokan, sokszor visszaemlékszünk gyerekkorunk ízeire, megrögzötten keressük őket a boltban, a piacon, mégsem találjuk ugyanazt.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha legalább a nagymamánk vidéken vagy legalább egy apró faluban élt, és megtapasztalhattuk e létforma előnyeit és hátrányait, ha megízlelhettük a zöldségek és gyümölcsök természetes aromáját. Ahogy felnőtté válunk, hiányolni kezdjük őket.

Sokaknak lehetősége sem adódik az ízek újbóli megtapasztalására, sőt, a kerti munka vagy a saját termesztésű élelmiszerek egyre kevésbé képezik életük részét. Manapság már rengetegen élnek lakásokban, több tízezren tengetik mindennapjaikat panelházakban, ahol szinte teljesen elvágva érezhetik magukat a természettől. Persze, van lehetőségük lemenni a parkba, sétálni egyet a patakparton, de az mégsem jelenti ugyanazt az élményt. A természettel, az élettel való kapcsolódás nem jön létre. Számos embernek hiányozhat ez az élmény.

Ennek részmegoldásaként kezd elterjedni egy kezdeményezés, amely során a panelházak alkotta lakótelepeken magaságyásokat hoznak létre az épületek között. Ezek a magaságyások a házak között egy elkerített területen találhatóak, és bárki használhatja őket kertészkedésre a lakók közül, aki kedvet érez hozzá. Ez a kezdeményezés létezik már például Budapest XV. kerületében, Újpalotán, valamint Szegeden a Megálló Közösségi Ház szervezésében is.


A szegedi közösségi kert a Megálló Közösségi Ház szervezésében működik
Kép forrása: maszk.hu

A panelkertészet első szintje egyébként a lakásban vagy az erkélyen történő növénytermesztést takarja. Ha a környezetünkben nincs lehetőség magaságyások telepítésére vagy a közösség nem becsüli kezdeményezésünket (bár ez ne így legyen!), akkor még mindig követhetjük ezt a formát.

Milyen jó érzés lehet a friss petrezselymet magas ágyásban termeszteni? Az ember csak lemegy, leszed egy-két csokornyit, majd beledarabolja a levesbe. Így még nagymamáink ízeinek újraélesztésével is próbálkozhatunk.

Miért ne lehetne ez az új hobbink? :)

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?