Menü

Gondoskodj új autódról - óvakodj az illatától!

Ha valaki egy új autó illatáról beszél, a legtöbben azonnal tudjuk, milyen is az. Sokan szeretik, ám sokan inkább kellemetlennek érzik, amelyben hosszabb idő elteltével rosszul érzik magukat. E szag eredetét és egészségügyi hatásait meglepően későn, a 2010-es években kezdték vizsgálni. A közlemények alapján a gyári autók utasterének légterében összesen több mint 50 illékony anyag van jelen. Ezek között számos, az egészségre káros anyag is megtalálható, pl. a benzol, a toluol és a formaldehid, továbbá nehézfémek is.

Ezek a gőzök és porok az autógyártás során felhasznált és beépített oldószerekből, ragasztóanyagokból, műanyagokból és gumikból származnak. Párolgásukat nagymértékben elősegíti a műszerfalat és egyéb belső felületeket érő napfény, amely azokat felforrósítja. Az autószag a jármű utasainak egészségére tehát mindenképpen káros, az előidézett állapot jellege, súlyossága és idültsége leginkább az új autókban töltött összes időtartamtól függ.

Az autógyártók ma már korlátozzák az olyan káros hatású anyagok használatát, amelyekről kiderült, hogy a gyártás után tartósan jelen vannak az autók utasterében. A kezdeményezés és az eredmények pozitívak, a káros gőzök mennyisége csökken a frissen vásárolt személygépjárművekben. A veszélyes anyagoktól mentes személygépkocsikra azonban még valószínűleg sokat kell várni, a helyettesítő anyagok alkalmazhatóságának vizsgálata miatt.

A veszélyes gőzök jelenléte a mérések szerint a gyártás utáni 6 hónapban a legkoncentráltabb. Új autónk levegőjének tisztaságáért és egészségünkért azonban néhány praktikával magunk is sokat tehetünk. Hacsak nem használtan vásároltuk, érdemes az autót minden beszállás előtt alaposan kiszellőztetni. Az utazáshoz engedjük le az ablakokat, vagy használjuk a klímát! Parkoláskor válasszunk árnyékos helyet, és ha lehet, hagyjuk az autót leengedett ablakokkal. Árnyék híján sokat segítenek a szélvédőre helyezhető napellenzők is.

Nagyon fontos, hogy az utastér felületeit gyakran áttörölgessük, mert az ezekre leülepedő - és onnan könnyen a levegőbe kerülő - por mindenféle illékony anyagokat és nehézfémeket kiválóan továbbít az utasok szemébe és légzőszervrendszerébe. A törölgetéshez a legjobban a mikroszálas törlőrongyok, melyekhez válasszunk környezetbarát tisztítószert egészségünk védelmében! Járművünk szellőztetése mellett ne feledkezzünk meg sajátunkról sem: kerüljük a parkoló kocsiban való ücsörgést és pihenést!

Felhasznált irodalom: ITT

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.