Menü

A nassolás és ami a háttérben van...

Délután három óra. Hozzám órát lehet igazítani. Délután három magasságában rám tör az a bizonyos „valamit nasizni kell” érzés. Pedig a nassolás, akárhogy is nézem, mindig üres kalóriákról szól. Akkor sem feltétlen hasznos, ha egészséges élelmiszereket, magokat vagy diétás süteményeket, cukormentes csokikat bontogatunk egymás után és próbáljuk betölteni azt a bizonyos űrt, ami miatt a rágcsálnivalókhoz nyúlunk. Mert éhesek nem vagyunk, az biztos, hiszen akkor főtt ételt kívánnánk, tápláló fogásokat, húst vagy zöldséget, halat meg tojást, nem pedig sósat az édessel és utána fordítva.

A szakemberek szerint a sóvárgások egyik oka mindig pszichés eredetű, a másik a tápanyag-, vagy ásványianyag-hiány. Érdemes utánaolvasni és kipróbálni fahéj, króm vagy magnézium tablettákat, törekedni kell az elegendő lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztására, magas glikémiás indexű ételek kerülésére.

Nagyon érdekes kutakodni kicsit, hogy mely vágyakozás, mit jelez. A csokoládé iránti sóvárgás a magnézium hiányára utal. A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, több mint 300 anyagcsere funkcióhoz szükséges. A lisztes termékek, tészták kívánása króm-hiányra vezethető vissza. A króm szabályozza az vércukorszintünket. A sajtra való vágyódás az Omega-3 zsírsav kiegyensúlyozatlanságát mutatja. Ha folyton üdítőitalokat innánk, akkor lehet, hogy kalciumra van szüksége a szervezetünknek, miközben kávé vagy tea túlzott fogyasztása kén, foszfor hiányát jelezheti. Az étvágytalanságra a B vitamin hiánya lehet a válasz, a stressz evésre pedig különböző relaxációs technikák alkalmazása, sportolás jelenthet megoldást.

Túl szigorú fogyókúra után nem csoda, ha a szervezet tápanyaghiányban, illetve energiahiányban szenved, és ezért jelentkezhetnek falásrohamok. Nem változatos, nem megfelelő étrend esetén ugyanez bekövetkezhet, vagy fáradtak, ingerlékenyek leszünk. A kevés alvás vagy a túledzés szintén előidézhet falási kényszereket.

A fáradtság, a bőrszárazság, az alacsony vérnyomás, a hajhullás, a hízás és az indokolatlan falási rohamok mögött a pajzsmirigy alulműködése is állhat, érdemes kivizsgáltatni!

Megfelelő vitaminok, étrendkiegészítők és ásványi anyagok és rostok bevitele, tudatosan felépített étrend, jól kiszámolt szénhidrát-fehérje-zsír fogyasztása, rendszeres sportolás, elegendő alvás, folyadékbevitel és relaxációs technikák alkalmazása segíthet abban, hogy valóban csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk és elkerüljük a felesleges nassolást, falásrohamokat és az ezzel járó pluszkilókat, esetleg bűntudatot, kellemetlen hasi diszkomfortérzetet.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.