Menü

A nassolás és ami a háttérben van...

Délután három óra. Hozzám órát lehet igazítani. Délután három magasságában rám tör az a bizonyos „valamit nasizni kell” érzés. Pedig a nassolás, akárhogy is nézem, mindig üres kalóriákról szól. Akkor sem feltétlen hasznos, ha egészséges élelmiszereket, magokat vagy diétás süteményeket, cukormentes csokikat bontogatunk egymás után és próbáljuk betölteni azt a bizonyos űrt, ami miatt a rágcsálnivalókhoz nyúlunk. Mert éhesek nem vagyunk, az biztos, hiszen akkor főtt ételt kívánnánk, tápláló fogásokat, húst vagy zöldséget, halat meg tojást, nem pedig sósat az édessel és utána fordítva.

A szakemberek szerint a sóvárgások egyik oka mindig pszichés eredetű, a másik a tápanyag-, vagy ásványianyag-hiány. Érdemes utánaolvasni és kipróbálni fahéj, króm vagy magnézium tablettákat, törekedni kell az elegendő lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztására, magas glikémiás indexű ételek kerülésére.

Nagyon érdekes kutakodni kicsit, hogy mely vágyakozás, mit jelez. A csokoládé iránti sóvárgás a magnézium hiányára utal. A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, több mint 300 anyagcsere funkcióhoz szükséges. A lisztes termékek, tészták kívánása króm-hiányra vezethető vissza. A króm szabályozza az vércukorszintünket. A sajtra való vágyódás az Omega-3 zsírsav kiegyensúlyozatlanságát mutatja. Ha folyton üdítőitalokat innánk, akkor lehet, hogy kalciumra van szüksége a szervezetünknek, miközben kávé vagy tea túlzott fogyasztása kén, foszfor hiányát jelezheti. Az étvágytalanságra a B vitamin hiánya lehet a válasz, a stressz evésre pedig különböző relaxációs technikák alkalmazása, sportolás jelenthet megoldást.

Túl szigorú fogyókúra után nem csoda, ha a szervezet tápanyaghiányban, illetve energiahiányban szenved, és ezért jelentkezhetnek falásrohamok. Nem változatos, nem megfelelő étrend esetén ugyanez bekövetkezhet, vagy fáradtak, ingerlékenyek leszünk. A kevés alvás vagy a túledzés szintén előidézhet falási kényszereket.

A fáradtság, a bőrszárazság, az alacsony vérnyomás, a hajhullás, a hízás és az indokolatlan falási rohamok mögött a pajzsmirigy alulműködése is állhat, érdemes kivizsgáltatni!

Megfelelő vitaminok, étrendkiegészítők és ásványi anyagok és rostok bevitele, tudatosan felépített étrend, jól kiszámolt szénhidrát-fehérje-zsír fogyasztása, rendszeres sportolás, elegendő alvás, folyadékbevitel és relaxációs technikák alkalmazása segíthet abban, hogy valóban csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk és elkerüljük a felesleges nassolást, falásrohamokat és az ezzel járó pluszkilókat, esetleg bűntudatot, kellemetlen hasi diszkomfortérzetet.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.