Menü

Alternatív hozzávalók a konyhában

Próbálunk egészségesen étkezni, de mindenki emberből van, sokszor jól esik egy keksz, sütemény vagy valamilyen édesség. Ekkor jön a probléma, hogy ha otthon szeretnénk elkészíteni ezeket, a legalapvetőbb hozzávalók a liszt, cukor és tej nem feltétlen passzolnak a diétába. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen ezeket az alapvető hozzávalókat is könnyedén helyettesíthetjük. Természetesen,aki érzékeny ezek valamelyikére, nehezebb dolga van.

A fehér liszt helyett használható például Graham liszt, teljes kiőrlésű liszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, zabliszt, szénhidrátcsökkentett lisztek vagy maglisztek. Ugye, mennyi lehetőség? Mindegyikkel találunk bőségesen recepteket. Alapvetően ezeknek a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, viszont több dolog miatt is érdemes ezeket használni a fehér liszt helyett. Magasabb a rosttartalmuk, ebből kifolyólag pedig jobban eltelítenek és később leszünk éhesek, javítják az emésztést, lassabban szívódnak fel és kevésbé kívánjuk utána az édességet.

A másik nagy ellenség a cukor. Bár sok tévhit kering a cukor körül és valójában nem olyan ördögi, mint ahogyan beállítják, nem érdemes belőle sokat fogyasztani. Helyette használhatunk steviát, ami nemcsak, hogy nagyszerű alternatíva, de erős gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású is. De ott van például a nyírfacukor, vagy másnéven xilit, amit nyírfakéregből vagy kukoricarostból vonnak ki. Ennél vigyázzunk, nehogy sokat használjunk belőle, mivel bár állagra és kinézetre is nagyon hasonlít a hagyományos kristálycukorra, jobban édesít. Főzéshez és sütéshez tökéletes, azonban élesztős tésztákhoz nem használható. Más természetes megoldás lehet még a juharszirup, agávé vagy a méz, ezek teába kifejezetten jók.

A tej sokaknál puffadást vált ki, még akkor is, ha nem laktózérzékenyek. A hagyományos tejek helyett használhatunk gabonatejeket, mint például a szójatej, kölesital, tönkölyital, rizstej, vagy zabtej. Kedvünkre válogathatunk, kinek melyik ízvilág tetszik. Persze lehetőség van magtejeket is használni, ezeket olajos magvak őrleményéből készítik víz és édesítőszerek felhasználásával. Készülhet dióból, szezámmagból, kesudióból, mandulából vagy napraforgómagból.

A nyári szünet lehetőségei: pihenés vagy tanulás?

Június közepén elcsendesülnek az iskolák folyosói, elbúcsúznak a diákok, és kezdetét veszi a vakáció. Sokan ilyenkor csak a pihenésre és a kikapcsolódásra gondolnak, mások azonban abban látják a lehetőséget, hogy hasznosan, akár tanulással is eltöltsék ezt a közel két és fél hónapot.

Amit a slow living-ről tudni érdemes

Érezted már, hogy annyira akarsz teljesíteni az életed minden területén, hogy nem bírod tovább? Akkor slow living életforma segíthet, hogy jobban érezd magad!

A család, mint biztos háttér

A család az első közösség, ahová tartozunk. Itt tanuljuk meg az alapvető értékeket, a szeretetet, a támogatást, és azt, hogy mit jelent felelősséget vállalni. Egy támogató családi háttér rengeteget számít az élet más területein is, például a tanulásban vagy a sportban.

Felelősségteljes vezetés nyáron is!

A felelősségteljes vezetés nem csupán a közlekedési szabályok betartását jelenti – ennél sokkal többről van szó. Pécsről tartottam hazafelé a gyerekekkel ma délután, amikor megfogalmazódott bennem ez a cikk.

Az állásinterjú mint próbatétel

Az állásinterjú, sőt már a munkakeresés is sokakban feszültséget, szorongást generáló élethelyzet. Miért olyan stresszes szituáció ez a legtöbbünk számára? Miért befolyásolhatja – ha akár csak rövid ideig is – önértékelésünket egy sikertelen felvételi beszélgetés élménye? Ebben az írásban az állásinterjúkkal kapcsolatos negatív és stresszes gondolatokról tudhatunk meg többet.