Menü

Alternatív hozzávalók a konyhában

Próbálunk egészségesen étkezni, de mindenki emberből van, sokszor jól esik egy keksz, sütemény vagy valamilyen édesség. Ekkor jön a probléma, hogy ha otthon szeretnénk elkészíteni ezeket, a legalapvetőbb hozzávalók a liszt, cukor és tej nem feltétlen passzolnak a diétába. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen ezeket az alapvető hozzávalókat is könnyedén helyettesíthetjük. Természetesen,aki érzékeny ezek valamelyikére, nehezebb dolga van.

A fehér liszt helyett használható például Graham liszt, teljes kiőrlésű liszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, zabliszt, szénhidrátcsökkentett lisztek vagy maglisztek. Ugye, mennyi lehetőség? Mindegyikkel találunk bőségesen recepteket. Alapvetően ezeknek a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, viszont több dolog miatt is érdemes ezeket használni a fehér liszt helyett. Magasabb a rosttartalmuk, ebből kifolyólag pedig jobban eltelítenek és később leszünk éhesek, javítják az emésztést, lassabban szívódnak fel és kevésbé kívánjuk utána az édességet.

A másik nagy ellenség a cukor. Bár sok tévhit kering a cukor körül és valójában nem olyan ördögi, mint ahogyan beállítják, nem érdemes belőle sokat fogyasztani. Helyette használhatunk steviát, ami nemcsak, hogy nagyszerű alternatíva, de erős gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású is. De ott van például a nyírfacukor, vagy másnéven xilit, amit nyírfakéregből vagy kukoricarostból vonnak ki. Ennél vigyázzunk, nehogy sokat használjunk belőle, mivel bár állagra és kinézetre is nagyon hasonlít a hagyományos kristálycukorra, jobban édesít. Főzéshez és sütéshez tökéletes, azonban élesztős tésztákhoz nem használható. Más természetes megoldás lehet még a juharszirup, agávé vagy a méz, ezek teába kifejezetten jók.

A tej sokaknál puffadást vált ki, még akkor is, ha nem laktózérzékenyek. A hagyományos tejek helyett használhatunk gabonatejeket, mint például a szójatej, kölesital, tönkölyital, rizstej, vagy zabtej. Kedvünkre válogathatunk, kinek melyik ízvilág tetszik. Persze lehetőség van magtejeket is használni, ezeket olajos magvak őrleményéből készítik víz és édesítőszerek felhasználásával. Készülhet dióból, szezámmagból, kesudióból, mandulából vagy napraforgómagból.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.