Menü

Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek

„Most hova is indultam? Mit keresek? Miért jöttem ide? Mit mondtál, melyik napot beszéltük? Hány órakor és hol találkozunk?” – Gyakori mondataim. Az okostelefonom pedig folyton emlékeztet valamire, amit nem kéne elfelejtenem. De, ha egyszer elfelejtem…mert én nem vagyok olyan okos, mint a pittyegő okoskütyü a táskámban. De akkor mit kéne tenni, hogy több mindent észben tartsak és fejlesszem a memóriámat? Enni. Agytápláló ételeket. Van ilyen, létezik? Igen.

Első körben, talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentráló képességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel. Hallottam, láttam, olvastam, kipróbáltam.

Memóriazavart okozhat a rossz agyi vérkeringés, a stresszes életmód, a kimerültség, az alváshiány, a tápanyaghiány – ezek miatt is romolhat a memóriánk. Ha a probléma mögött nem betegség (Alzheimer-kór, időskori demencia, érelmeszesedés, pajzsmirigy alul vagy túlműködés) áll, az agytápláló ételek segíthetnek ezen-olvasom a világhálón.

Még főiskolás koromban szedtem vizsgaidőszakban a lecitint, pedig bevihető élelmiszerekkel is, például ha sok tojást, olajos magvakat vagy búzacsírát eszünk. Az omega-3 zsírsavak szintén áldásosak a feledékenység ellen, az olajos magvak mellett a tengeri halak bővelkednek még nagyon omega-3 zsírsavakban, ám aki kevés halat fogyaszt, szedheti halolaj kapszula formájában is.

Antioxidánsok bevitelével is sokat tehetünk a feledékenység ellen. A B-vitamin komplex bevitelére érdemes alaposan figyelni, hiányuk számos problémát, például idegrendszeri gondokat okozhat, erre a fehér és vörös húsok, tojás, halak, hüvelyesek, olajos magvak és a banán fogyasztása jelenthet megoldást, de szükséges a B-vitamin mellett az E-vitamin a C-vitamin és a folsav bevitele is. C-vitamint rengeteg zöldségből és gyümölcsből nyerhetünk, gondoljunk csak a citromra, narancsra, paprikára. Folsavra a spenót, a brokkoli és a sóska gyakori fogyasztása ajánlott, várandós korszakaimban (is) rengeteg spenótot meg tudtam enni, egyrészt nagyon szeretem, másrészt a folsavszükséglet fedezésére (is) kiváló élelmiszerforrás.

(A sóskát viszont valamiért nem szeretem.)

A flavonoid szót is gyakran hallottuk már életmóddal kapcsolatban. A flavonoidok fokozzák a vérkeringést, amitől pedig az agy oxigénellátottsága is javul, ezért is érdemes leveles zöldségeket, céklát, bogyós gyümölcsöket is beiktatni a napi menübe.

Fűszerekkel is tehetünk a memóriánkért, pedig kevesen használnak ilyen célból fűszernövényeket, azonban a zsálya, a curry, a gyömbér, a rozmaring fogyasztásával is javíthatjuk agyműködésünket.

Ha esetleg előfordul Veled, hogy elfelejtesz dolgokat, vagy ma sem találod a lakáskulcsot, nem tudod hova tetted telefont, a napszemüveged, megfeledkezel a párod születésnapjáról, akkor érdemes megpróbálni a fent említett módszereket. (De biztos, ami biztos írd fel egy cetlire, vagy állíts be telefonemlékeztetőt. Utóbbi jobb, mert a cetlit sem fogod megtalálni.)

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?