Ha nyár, akkor leves
- Dátum: 2018.08.13., 08:36
Nyáron a nagy melegben egyébként is kisebb az étvágyunk, mint máskor, ráadásul a forróságban, még ha tudjuk is, hogy egy meleg ital is oltja a szomjunkat, jobban esik egy jéghideg üdítő. Enni persze ettől még kell, de miért is ne lehetne ötvözni? Előételként, de akár egy teljes ebédként is megállja a helyét egy gyors, hideg leves, csak egy kis kreativitás szükségeltetik.
A zöldség-és gyümölcslevesek nem csak felfrissítenek, de a diéta miatt sem kell aggódnunk, hisz minden alapanyaguk egészséges. Sűríthetők tejszínnel, joghurttal, vagy akár tejföllel is.
Egy igazán jóleső, könnyű leves a citromkrémleves, amit tálalhatunk bogyós gyümölcsökkel, mint például az áfonya, a málna, a szeder vagy a meggy. Ha valakinek az ízlése úgy kívánja, ezt meg is fordíthatjuk, azaz készíthetünk a bogyós gyümölcsökből egy könnyed, hideg levest, citromot pedig csak keveset reszelünk rá.
Az őszibarackleves még ennél is jóval egyszerűbb, csak turmixoljuk össze a hozzávalókat, be a hűtőbe pár órára és kész is. Akár egészséges desszertként is tálalhatjuk, de szintén hasonló nyalánkság a sárgadinnye-krémleves is, amihez kifejezetten illik a fahéj, illetve a szegfűszeg.
Ha inkább a sósat kedveljük, vagy csak szimplán valami tartalmasabbra vágyunk, jó alternatíva lehet egy gazpacho. A spanyolok nagy kedvence ez a paradicsom alapú könnyed leves, amihez kell még paprika és uborka is. Egyik nagy előnye, hogy ezt sem kell főzni, gyorsan elkészíthető. Diétázóknak kifejezetten ajánlják.
A cukkinikrémleves talán senkit sem lep meg, hogy ide került, hisz a cukkinit annyiféleképpen el lehet készíteni. Póréhagymával és sajttal még jobb lesz a gasztroélmény.
szerző: Balogh Emese
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?