Menü

Ha nyár, akkor leves

  • Dátum: 2018.08.13., 08:36

Nyáron a nagy melegben egyébként is kisebb az étvágyunk, mint máskor, ráadásul a forróságban, még ha tudjuk is, hogy egy meleg ital is oltja a szomjunkat, jobban esik egy jéghideg üdítő. Enni persze ettől még kell, de miért is ne lehetne ötvözni? Előételként, de akár egy teljes ebédként is megállja a helyét egy gyors, hideg leves, csak egy kis kreativitás szükségeltetik.

A zöldség-és gyümölcslevesek nem csak felfrissítenek, de a diéta miatt sem kell aggódnunk, hisz minden alapanyaguk egészséges. Sűríthetők tejszínnel, joghurttal, vagy akár tejföllel is.

Egy igazán jóleső, könnyű leves a citromkrémleves, amit tálalhatunk bogyós gyümölcsökkel, mint például az áfonya, a málna, a szeder vagy a meggy. Ha valakinek az ízlése úgy kívánja, ezt meg is fordíthatjuk, azaz készíthetünk a bogyós gyümölcsökből egy könnyed, hideg levest, citromot pedig csak keveset reszelünk rá.

Az őszibarackleves még ennél is jóval egyszerűbb, csak turmixoljuk össze a hozzávalókat, be a hűtőbe pár órára és kész is. Akár egészséges desszertként is tálalhatjuk, de szintén hasonló nyalánkság a sárgadinnye-krémleves is, amihez kifejezetten illik a fahéj, illetve a szegfűszeg.
Ha inkább a sósat kedveljük, vagy csak szimplán valami tartalmasabbra vágyunk, jó alternatíva lehet egy gazpacho. A spanyolok nagy kedvence ez a paradicsom alapú könnyed leves, amihez kell még paprika és uborka is. Egyik nagy előnye, hogy ezt sem kell főzni, gyorsan elkészíthető. Diétázóknak kifejezetten ajánlják.

A cukkinikrémleves talán senkit sem lep meg, hogy ide került, hisz a cukkinit annyiféleképpen el lehet készíteni. Póréhagymával és sajttal még jobb lesz a gasztroélmény.

szerző: Balogh Emese

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.