Menü

Édesség krumpliból? Igen!

Lehet, hogy egy darab krumpli nem a legkreatívabb cikk témaötletem, de azt kell, hogy mondjam, hogy ez a recept könnyebben és gyorsabban elkészül, mint ez a cikk, nagyon finom és megéri kipróbálni. Az édesburgonyáról gyűjtött tapasztalataim és kedvenc receptem mindenkinek jól jöhet, aki foglalkozik azzal hogy mit eszik.

Az édesburgonyával érdemes megismerkedni, ha most beírnám a "gugliba", számtalan tulajdonsága győz meg minket a fogyasztásáról. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma mindenképp nyomós érv, továbbá gazdag ásványi anyagokban mint a kálium, a réz és a mangán, azonban alacsony a zsír- és koleszterintartalma és - neve ellenére - az édesburgonyát cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis orvosilag bizonyítottan jobb táplálék a cukorbetegek számára mint a hagyományos krumpli. Nevével ellentétben nem rokona a burgonyának, csak a gumói hasonlítanak. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

Eddig csak azért ettem, mert ízlik, de most már tudom, hogy ezzel a szénhidráttal nem okozok gyors vércukorszint emelkedést, majd annak zuhanását. Az emésztőrendszernek áldás, hiszen remek rostforrás, bátran ajánlom héjastól is fogyasztani.

Bizonyos rákos megbetegedések, megelőzhetők vele. Szemészek állítása szerint nagyon jó a szemnek! Segít a PMS leküzdésében, segítséget jelent a nőknek a hangulatváltozások és a görcsök csökkentésében. Egy áldásos étel a szülés előtt, a terhesség, de a szoptatás alatt is. Megszelídíti a gyulladásokat.

Rengeteg olyan ételt elkészíthető belőle, amit szívem szerint bemásolnék, hogy véletlen se hagyja ki senki az étrendjéből, de amit szívből ajánlok, az igen egyszerű és laktató. Alaposan megmosunk, majd félbevágunk egy édesburgonyát és sütőben, fólia alatt héjastól addig sütjük, amíg villával könnyen bele nem tudunk szúrni. Miután megsült, megtöltjük például rántottával, vagy desszert gyanánt fahéjas párolt almával.

Ezen kívül természetesen fogyasztható salátákban, készíthető belőle édesburgonyás gnocchi, sült édesburgonya püré, lepény, brassói, brownie, krémleves és még sorolhatnám. Árban kicsit mondhatni húzósabb hagyományos társánál, de ha az egészségre gyakorolt hatásait nézzük, megéri többet áldozni rá.

Mivel most a nagyszülők elvitték a gyerekeimet az állatkertbe, felszabadult egy délutánom, ma dolgoznom sem kell, a takarítás megvár, a legjobb amit ilyenkor tehetek, hogy fogok egy ilyen édesburgonyás falatkát, bedőlök a kanapé közepére, átkapcsolom a tévét a mesecsatornáról a főzős műsorokra és betekerem magam a legpuhább takaróba.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.