Menü

Édesség krumpliból? Igen!

Lehet, hogy egy darab krumpli nem a legkreatívabb cikk témaötletem, de azt kell, hogy mondjam, hogy ez a recept könnyebben és gyorsabban elkészül, mint ez a cikk, nagyon finom és megéri kipróbálni. Az édesburgonyáról gyűjtött tapasztalataim és kedvenc receptem mindenkinek jól jöhet, aki foglalkozik azzal hogy mit eszik.

Az édesburgonyával érdemes megismerkedni, ha most beírnám a "gugliba", számtalan tulajdonsága győz meg minket a fogyasztásáról. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma mindenképp nyomós érv, továbbá gazdag ásványi anyagokban mint a kálium, a réz és a mangán, azonban alacsony a zsír- és koleszterintartalma és - neve ellenére - az édesburgonyát cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis orvosilag bizonyítottan jobb táplálék a cukorbetegek számára mint a hagyományos krumpli. Nevével ellentétben nem rokona a burgonyának, csak a gumói hasonlítanak. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

Eddig csak azért ettem, mert ízlik, de most már tudom, hogy ezzel a szénhidráttal nem okozok gyors vércukorszint emelkedést, majd annak zuhanását. Az emésztőrendszernek áldás, hiszen remek rostforrás, bátran ajánlom héjastól is fogyasztani.

Bizonyos rákos megbetegedések, megelőzhetők vele. Szemészek állítása szerint nagyon jó a szemnek! Segít a PMS leküzdésében, segítséget jelent a nőknek a hangulatváltozások és a görcsök csökkentésében. Egy áldásos étel a szülés előtt, a terhesség, de a szoptatás alatt is. Megszelídíti a gyulladásokat.

Rengeteg olyan ételt elkészíthető belőle, amit szívem szerint bemásolnék, hogy véletlen se hagyja ki senki az étrendjéből, de amit szívből ajánlok, az igen egyszerű és laktató. Alaposan megmosunk, majd félbevágunk egy édesburgonyát és sütőben, fólia alatt héjastól addig sütjük, amíg villával könnyen bele nem tudunk szúrni. Miután megsült, megtöltjük például rántottával, vagy desszert gyanánt fahéjas párolt almával.

Ezen kívül természetesen fogyasztható salátákban, készíthető belőle édesburgonyás gnocchi, sült édesburgonya püré, lepény, brassói, brownie, krémleves és még sorolhatnám. Árban kicsit mondhatni húzósabb hagyományos társánál, de ha az egészségre gyakorolt hatásait nézzük, megéri többet áldozni rá.

Mivel most a nagyszülők elvitték a gyerekeimet az állatkertbe, felszabadult egy délutánom, ma dolgoznom sem kell, a takarítás megvár, a legjobb amit ilyenkor tehetek, hogy fogok egy ilyen édesburgonyás falatkát, bedőlök a kanapé közepére, átkapcsolom a tévét a mesecsatornáról a főzős műsorokra és betekerem magam a legpuhább takaróba.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.