Menü

Tökmag versus szotyi

Nagy meleg ide, kánikula oda egy valami nem megy ki a divatból a nasizás, nasolás. Mielőtt még a tükör előtt keseregnénk az alakunk miatt szép sorjában számba fogom venni kedvenc tradicionális rágcsánkat, itt az ideje meg tudni, hogy még is mit eszünk velük.

Kezdjük egy igazi klasszikussal. A két étkezések közti nassolások tradicionális, hagyományos zászlóshajójával, az olajos magvakkal. Ezen belül is itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba és eldőljön a tökmag versus szotyi vita. Mindkettőre szomjasak leszünk persze és előszeretettel fogyasztjuk a tévé előtt vagy futball mérkőzésen. Megvan a maguk rituáléja. Jöjjön hát a szárított tökmag bemutatása. Habár a tökmagliszt és a tökmagolaj igazi áldás, főleg a prosztata gondokkal küzdő férfiak számára, mi most kizárólag a tasakban megvehető ropogtatnivalóval foglalkozunk. Ennek a héjas és pörkölt változata az egyik legjobb snack, a chipsek és a sósperec helyett.

Pluszban kiváló magnézium és kálium forrás is. Így javítja a szívműködést és az érrendszert. Ugyanakkor telítetlen zsírsavakat is rejteget magában, támogatva a vérerek egészségét. Az apró magocska csökkenti a vér koleszterinszintjét, támogatja az emésztési folyamatokat és a zsírégetést. Akár több kilótól is megszabadulhatunk, ha fogyasztása mellett odafigyelünk a táplálkozásra, és a mozgásra. Fontos kiemelni, hogy inkább a zöldségboltok kínálta píritott ajánlható, mint az agyonsózott tömegtermékek. A tökmag számos B-vitamint tartalmaz, melyek szerepet játszanak a fehérjék, szénhidrátok, illetve zsírok lebontásában és felszívódásában. A számok nyelvére lebontva 100 gramm tökmag kb.540 kcal energiát tartalmaz, 35,7 gramm zsírt és 3,6 gramm szénhidrátot.

A szotyola más néven szotyi ismertebb nevén a napraforgómag, ha lehet még elterjedtebb, mint vetélytársa. Tesszük salátákra, pékárúra meg minden földi jóra. Ebből is egészségesebb a só mentes változat fogyasztása. A napraforgómag nemcsak finom rágcsálnivaló, hanem bőséges olajtartalma is kiemeli az olajat adó növények közül. Az egészséges életmód hívei a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt is szeretik. Azonban a rica bevitel vagyis a szotyizás észrevétlenül keríti hatalmába az embert. Csak egy-két szemet veszünk ki a csomagból, majd azon kapjuk magunkat, hogy gyors egymás után adagoljuk az újabb csomagokat. Ami pozitív, hogy szintén van benne magnézium és még réz is.

Persze mindenki tapasztalta már, hogy kiszárítja az ajkakat, de elmondható még, hogy nyugtatólak hat az agyra, melynek oka, hogy a benne lévő triptofán megnöveli a szerotonin szintet az agyban. Emellett elősegíti a látás javítását, miközben energikusabbá teszi a szervezetet. A számok tükrében azonban vigyázni kell a túlzott fogyasztásával, valamivel több kalória van 100 grammjában, mint 580 kcal, emellett 51,5 gramm zsírt és 11, 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. Tehát kijelenthető, hogy jobban hizlal, mint tökös vetélytársa.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.