Menü

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

A makrobiotikus étkezés egyik nagy előnye, hogy biztosítja a szervezet részére az összes szükséges elemet, ami szükséges a szervezet egészségéhez. A nátrium és kálium sók egyensúlya a testben szintén az egészség nagyon fontos tényezője. Azok az ételek, amelyek erre elsődlegesen hatnak, fontosak a táplálkozásban.

A hüvelyesek nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak: a sárgaborsó 100 grammonként 1210 milligrammot. A belőle készült fűszeres krémleves tartalmas, melegítő fogás.

A spenót 100 grammja 526 milligrammot tartalmaz káliumból, és nemcsak főzelékként szabad rá gondolni. Pirított csirke mellé akár köretként is megállja a helyét egy szénhidrátszegény vacsorában.

A banán 500 milligrammot tartalmaz, ezért igazán szívbarát kísérője lehet a zabkásának.

Egy csésze paradicsomszószban 728 milligramm kálium található. Ha nem házilag készítjük, mindig olyat vásároljunk, amelyben kevés a hozzáadott cukor és BPA-mentes a csomagolása.

Két szelet görögdinnyében 641 milligramm kálium található. Emellett sok benne a likopin nevű anyag is, amely képes lehet csökkenteni bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét. A görögdinnyelé is nagyszerű alternatíva.

Egy csésze fekete babban 739 milligramm kálium található, emellett nagyon gazdag rostokban és fehérjében is. Vegánoknak és vegetáriánusoknak különösen fontos minél többet fogyasztani belőle.

Egy kis poharas natúr joghurtban 579 mg kálium van. Ha szeretnéd valamivel feldobni a sima joghurtot, remek választás lehet néhány banánkarika, ezzel is tovább növeled a káliumtartalmat. Arra figyelj, amikor vásárolsz, hogy cukrozatlan/édesítőszer-mentes joghurtot válassz, mert az édesített joghurtok több egészségügyi hátránnyal bírnak, mint előnnyel!

Az avokádó tele van egészséges zsírokkal. De azt tudtad, hogy emellett káliumban is gazdag? Egy fél gyümölcs 487 mg káliumot tartalmaz. Nem számít, milyen formában fogyasztod el, nyersen eszed meg, a smoothie-dba teszed, káliummal látod a szervezeted.

Azok az emberek, akik az általános nyugati étkezési módot követik, túl sok nátriumot vesznek magukhoz. Ennek a legnagyobb része a sózott, feldolgozott ételekből származik. Ennek az étkezési módnak a legnagyobb kockázata a magas vérnyomás, ami szívroham hoz és vesebetegségekhez is vezethet. Ha túl sok a só az étrendünkben, akkor sóvárgunk a folyadék, a gyümölcsök és édességek után, hogy a testünk helyreállíthassa az egyensúlyt.

A hazai ajánlásban az ajánlott napi bevitel 2000 mg felnőttek esetében, ugyanez az érték az amerikai ajánlásokban 4700 mg. Anélkül, hogy bonyolult számolgatásokba kezdenénk, törekedjünk a napi fél kg zöldség-gyümölcs elfogyasztására, étkezzünk változatosan, színesen.

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.