Menü

Hogy ne hízzunk el karácsonykor?

Persze el fogok menni kondizni is, a két ünnep között, de azért nem feltétlenül 2-3 kg-mal nehezebben akarom elkezdeni ezeket az edzéseket. De mit lehet tennem, hogy igazából ne hízzak el karácsonykor? Ugye milyen nehéz a kérdés? Mert hát ha belegondolunk, akkor az egészséges élet két pilléren nyugszik: az egészséges táplálkozáson és a testmozgáson. Nyilván ez a két faktor az, amit karácsonykor el lehet felejteni. Sőt, a nyugodtabb, lassabb tempó és a sok zabálás jellemző ilyenkor, mondhatni kéz a kézben járnak.

Szóval, hogy mit is tehetek, mit is tehetünk ilyenkor az asztalnál? Talán a legfontosabb az, hogy tartsuk a mértéket, és erre bizony magunknak kell odafigyelni. Hiszen a családunk, a barátaink, akik tehát vendégül látnak minket, azok valószínű sokkal mértéktelenebbül fognak szedni a mi tányérunkra. Lakjunk jól náluk, ez a vágyuk teljesen érthető. Ha mindenből csak kicsit szedünk, azzal nem sértjük meg őket, és magunkra is vigyázunk. Sokan mondják, hogy fontos az is, hogy ne gyorsan együnk, hanem az asztal körül emellett beszélgessünk is, ezzel ugyanis menet közben az emésztésre is marad idő. Én biztosan be fogok iktatni néhány zöldséget is a menübe. De szakértők szerint a gyomornak jót tesz például az is, ha banánt eszünk. Lényegében olyan zöldséget vagy gyümölcsöt kell enni, amely nem telíti a gyomrunkat. Sajnos már előre látom, hogy a halászlét úgy sem fogom tudni kihagyni. Nem azért, mert rám tukmálnák, hanem azért, mert szeretem, és vannak olyan kísértések, amiknek úgysem lehet ellenállni. Még akkor is, ha a gyomromnak az nem a legjobb, de istenem, emberi gyengeség.

Valamint fogyasszunk több folyadékot is. Nyilván elkerülhetetlen, ha már felnőttek vagyunk, az alkohol, amivel meg fognak minket vendégelni. Nem is próbálok senkit erről lebeszélni. De azért fontos, hogy az a bizonyos folyadék ne csak alkohol legyen, hanem hagyományos víz is. Ezzel is elkerülhetjük a teltség érzetét, és végső soron éjszaka jobban tudunk aludni.

Anélkül tehát, hogy kalóriákat, vagy fehérjéket néznék, méregetnék, a legfontosabb dolgok, amiket megfogadhatok, és megfogadhat mindenki, aki nem szakértő, hogy lassan, mértékkel együnk, hagyjunk időt az emésztésre. Ezenkívül fontos, hogy ne csak húst és fehérjét fogyasszunk, hanem zöldséget és gyümölcsöt is, és vigyünk be minél több folyadékot is. Mindenkinek nagyon boldog, rokon-, és baráti látogatásokban gazdag, szeretettel és finomságokkal teli karácsonyi ünnepeket kívánok!

A zeller egy szuperétel

A zeller ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert.

Milyen ételhez milyen bor illik?

Az olasz konyha alaptétele az egyszerűség. Friss alapanyagok, friss fűszerek, semmi túlbonyolítás: mindössze pàr hozzávaló, a lehető legegyszerűbben összerakva, azonnal tálalva. Egy tányér tészta mindennapi fogás, melyet villámgyorsan elkészíthetünk, ám ezt is ki lehet emelni a hétköznapok szürkeségéből, ha szépen megterítünk és az étel mellé töltünk egy pohár bort.

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.

Mi az az unami?

Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.

Súlyproblémák és jojó-effektus

Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?