Menü

Lencse egészségügyi hatásai

Angliában és Indiában meg is őrlik, lisztet készítenek belőle, majd ebben a formában hasznosítják a lencsét. Hazánkban rendszerint levest, esetleg főzeléket készítenek belőle, de kezd egyre nagyobb teret hódítani a lencsesaláta is. Lássuk, miért lenne érdemes sokkal gyakrabban fogyasztania a családoknak a lencsét.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lencse különösen ha nem megfelelően lett elkészítve, kényelmetlen érzéseket kelthet a gyomorban, és erjedéses állapotot idézhet elő, ezért, nem ajánlatos a gyomor és a bélrendszer, a hasnyálmirigy , a szív és az érrendszer, és az epehólyag betegségei esetén.

A lencse provokálhatja a vesekövek kialakulását, ezért ellenjavallt vesebetegségek esetén.

A lencse fogyasztása nem tesz jót aranyér, és vizelet kiválasztási nehézségek esetén.

A lencse gyakori fogyasztása szárítja a bőrt, ezért bőrbetegségek fennállásakor figyeljünk nem rosszabbítja e az állapotunkat.

A lencse csökkenti más tápanyagok felszívódását ezért túl gyakran nem érdemes fogyasztani.

Egy átlagos adag lencse ételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk.

Kevesebb a zsírtartalma, mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat.

A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal javítja az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.

A kínai orvoslás szerint a lencse melegítő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen ha szintén melegítő fűszerekkel készítjük el akkor még növeljük eme tulajdonságát. Ezért a lencse és a belőle készült leves az egyik legmegfelelőbb táplálék a téli hideg időszakban.

Egészségügyi hatásai mellett az sem elhanyagolható, hogy erősíti az immunrendszert. Egy nagy tál lencse elfogyasztása annyi folsavat tartalmaz, ami fedezi a szervezet számára szükséges mennyiséget. De bővelkedik omega-3 és omega-6 zsírsavakban is. Mivel oldékony rostokat tartalmaz, segíti megakadályozni a vastagbélrák kialakulását is. Magas a triptofán tartalma is, mely jó hatással van a depresszió elleni kezelésben.

Sokan azért nem kezdenek hozzá a lencse főzéséhez, mert bonyolultnak vélik. Pedig nem az, csak kell tudni pár trükköt. Minél régebbi a lencse, annál tovább kell főzni, és semmiképp se keverj össze több lencse fajtát, mert előfordulhat, hogy más-más a főzési idejük. A főzés előtt mindenképp mosd meg jól. Ha fél órával főzés előtt beáztatod, gyorsabban megpuhul, de nyugodtan főzheted áztatás nélkül is. Rossz hírért a puffadás miatt nyerte el, de ezt könnyen elkerülheted, ha az első főzővizet leöntöd róla, várd meg, amíg felforr, és ekkor öntsd le a vizet! Az ízesítést pedig csak a főzés végén végezd el.

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab stb.), lencse (barna, vörös, sárga stb.), borsó (zöld, sárga, csicseri), valamint a szója. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer ajánlott.

Szerző: Udvari Fanni

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.