Menü

Lencse egészségügyi hatásai

Angliában és Indiában meg is őrlik, lisztet készítenek belőle, majd ebben a formában hasznosítják a lencsét. Hazánkban rendszerint levest, esetleg főzeléket készítenek belőle, de kezd egyre nagyobb teret hódítani a lencsesaláta is. Lássuk, miért lenne érdemes sokkal gyakrabban fogyasztania a családoknak a lencsét.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lencse különösen ha nem megfelelően lett elkészítve, kényelmetlen érzéseket kelthet a gyomorban, és erjedéses állapotot idézhet elő, ezért, nem ajánlatos a gyomor és a bélrendszer, a hasnyálmirigy , a szív és az érrendszer, és az epehólyag betegségei esetén.

A lencse provokálhatja a vesekövek kialakulását, ezért ellenjavallt vesebetegségek esetén.

A lencse fogyasztása nem tesz jót aranyér, és vizelet kiválasztási nehézségek esetén.

A lencse gyakori fogyasztása szárítja a bőrt, ezért bőrbetegségek fennállásakor figyeljünk nem rosszabbítja e az állapotunkat.

A lencse csökkenti más tápanyagok felszívódását ezért túl gyakran nem érdemes fogyasztani.

Egy átlagos adag lencse ételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk.

Kevesebb a zsírtartalma, mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat.

A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal javítja az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.

A kínai orvoslás szerint a lencse melegítő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen ha szintén melegítő fűszerekkel készítjük el akkor még növeljük eme tulajdonságát. Ezért a lencse és a belőle készült leves az egyik legmegfelelőbb táplálék a téli hideg időszakban.

Egészségügyi hatásai mellett az sem elhanyagolható, hogy erősíti az immunrendszert. Egy nagy tál lencse elfogyasztása annyi folsavat tartalmaz, ami fedezi a szervezet számára szükséges mennyiséget. De bővelkedik omega-3 és omega-6 zsírsavakban is. Mivel oldékony rostokat tartalmaz, segíti megakadályozni a vastagbélrák kialakulását is. Magas a triptofán tartalma is, mely jó hatással van a depresszió elleni kezelésben.

Sokan azért nem kezdenek hozzá a lencse főzéséhez, mert bonyolultnak vélik. Pedig nem az, csak kell tudni pár trükköt. Minél régebbi a lencse, annál tovább kell főzni, és semmiképp se keverj össze több lencse fajtát, mert előfordulhat, hogy más-más a főzési idejük. A főzés előtt mindenképp mosd meg jól. Ha fél órával főzés előtt beáztatod, gyorsabban megpuhul, de nyugodtan főzheted áztatás nélkül is. Rossz hírért a puffadás miatt nyerte el, de ezt könnyen elkerülheted, ha az első főzővizet leöntöd róla, várd meg, amíg felforr, és ekkor öntsd le a vizet! Az ízesítést pedig csak a főzés végén végezd el.

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab stb.), lencse (barna, vörös, sárga stb.), borsó (zöld, sárga, csicseri), valamint a szója. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer ajánlott.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!