Menü

Amikor takarítasz, ott is takarítasz?

Gyerekkoromban azt utáltam, mikor egy (szerintem) alapos takarítás után a szobámba bejött apu, végighúzta a kezét egy olyan helyen, ahol szerintem az emberek 90%-a nem takarít, abban a sarokban, ahova eszembe nem jutna benézni, vagy annak a szekrénynek az elrejtett zugában, ahol szerintem képtelenség tisztaságot tartani.

Jelenleg ilyen például a fiaim játéktárolói közül az, amiben ötszáz kisautó van, az alja valószínű poros, porcicás, bevallom régebben még át szoktam nézni a törött játékokat, kitörölgetni a műanyag tárolót, de egy jó ideje nem tettem meg, pedig esedékes lenne.

A legós dobozok ugyanígy, a mesekönyves kosarak meg pláne. Valahogy a felmosás, porszívózás, gyors áttörölgetés után elégedettnek érzem az eredményt, pedig hát…

Ruhásszekrények. Az alja porosodik, időnként a ruhák, nadrágok, nem vállfán helyet foglaló darabok alatt át illene törölni a felületet, polcokat. Meg szoktam tenni, de nem túl sűrűn van kedvem és energiám kipakolni mindent a szekrény aljából, tetejéből.

Kávéfőző. Nos, ezt azért tisztán tartom, bár nem én iszom a kapszulásat, hanem a férjem, a lecsöpögő kávétól pedig sosem tisztítja meg, ez rám vár, alkalmanként meg is teszem s csodálkozom, hogy szinte egy csészére elegendő kávés víz folyik ki belőle mosogatáskor.

Egy cikk felhívja a figyelmet a kilincsek tisztántartására, ezt kiegészítem a villanykapcsolók maszatfoltjainak letörlésével és akkor máris megvan a sokadik teendőm mára, merthogy a kulcsokat én még sosem mostam le, a kapcsolókat azért szoktam!

Az ágy alatti terület is egy homályos folt, tudom, hogy ott is fel kéne porszívózni, vagy mosni, de nálunk speciel olyan kevés hely van az ágy körül, hogy szinte lehetetlen beférkőznöm az ágy alatti területre egy felmosónyéllel vagy porszívóval. Vagy csak nem próbáltam elég ügyesen.

Sminkfelszerelés, kozmetikumok, fürdőszoba. Hajajj. Mi rejlik a fürdőszobai tükör mögött, a kis polcokon? Nos, a lehelet vékony üvegpolcokon látszik legjobban a kifolyt szappan, a krémelrakódások nyoma, a tusfürdős kézzel összemaszatolt felület. Ha túlzsúfoltság uralkodik, jobb, ha mindent kipakolunk és elkezdünk aprólékosan suvickolni, gondos takarítással is nehéz itt rendet tartani, mikor rohanós reggeleken csak kikapkodunk ezt-azt, vagy épp visszadobálunk, ahogy épp sikerül. Nálam gyakran borul minden.

Nem tudom mi a pontos stratégia az igazán alapos takarításhoz, hiszen kinek van ideje átnyálazni minden sarkot, a sok eldugott részt sterilre törölni, vagy akinek van rá ideje, semmi másra nincs, az egész életet meg azért mégsem töltheti minden nő törölgetéssel. Nekem az válik be legjobban, ha minden alkalommal egy helyiséget választunk ki, csak egy szobát varázsolunk tisztává, s így minden nap egy kicsit haladunk az egész lakással, házzal

Aztán ha körbeértünk, kezdhetjük is elölről.

Koronavírus lelki hatásai

Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is.

Egyszerű mégis sokoldalú: mi mindenre jó a hintőpor?

Egy klasszikus, szinte minden háztartásban előforduló, abszolút unisex és univerzális termékről van szó, mely számtalan dologra használható. Vajon mi mindenre jó egy hintőpor?

Krízisvonal és online távkonzultáció az ELTE PPK és a Doktor24 összefogásával

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar krízis specializációjának szakemberei és a Doktor 24 pszichológusai/pszichiáterei fogadják mától a koronavírus-járvány okozta lelki/mentális megterhelések miatt segítségre szorulók hívásait. A Doktor24 Egészségközpont ugyanakkor összesen18 szakterületen több mint 40 orvossal indítja online (video) vizit/távkonzultációit, hogy a kezelt páciensek folyamatos kontrollja, valamit a betegek jelen helyzetben megoldható ellátása biztosított legyen.

ONLINE RENDELŐ INDUL– Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Krónikus asztmás és allergiás gyermekeknek indul TB támogatott online vizit/távkonzultáció a Svábhegyi Gyermekgyógyintézeben.

Mit is rabolunk a polcokról?

A járvány teljesen átalakította hétköznapjainkat, és ez a Hajrá Egészség oldalán is meglátszik. Egész egyszerűen át kell állnunk más fajta életritmusra, más fajta egészséges életmódra. Hogy jelenleg pánik folyik az emberek között? Ezt most nem tudom megállapítani. De hogy az első napokban az volt, az bizonyos. A felvásárlási láz a tetőfokára hágott, és ha ez nem lenne elég nagy baj, akkor ezt tetézte, hogy sokszor haszontalan termékeket kezdtek el felhalmozni. Persze a legfontosabb, hogy jelen helyzetben ez indokolatlan is.