Menü

Poliolok szerepe a diétában

Miért hasznosak számodra a cukoralkoholok?

A boltok polcain a szorbit és kevés szacharin felhasználásával készült Glukonon nevű édesítőszerrel lehet leggyakrabban találkozni. Elterjedt még a xilit, más néven a nyírfacukor. Nevét onnan kapta, hogy a nyírfa nedvéből vonták ki először. Nevétől eltérően ma kukorica csutkájából gyártják. Édesítő képességük a szacharózhoz hasonlítva 0,4–1,3, energiatartalmuk grammonként 2,4 kcal.

Így számold ki a nettó szénhidrátot

Amikor egy élelmiszernek szeretnéd megtudni a nettószénhidrát-tartalmát, akkor vond ki az összes benne lévő szénhidrátból a rosttartalmat. Például egy közepes avokádóban 17,1 gramm szénhidrát van, melyből 13,5 gramm rost, így ennek 3,6 gramm a nettó szénhidráttartalma. Az előrecsomagolt és feldolgozott ételek címkéjén a szénhidrát- és rosttartalom külön szerepel, így nem kell ezt a számítást elvégezned.

A cukoralkoholok különböző hatása miatt általában mennyiségük felét érdemes kivonni az összes szénhidrátból, hogy megkapd a nettószénhidrát-mennyiséget. Kivételt képez ezek alól az eritritol, melyből az egészet kivonhatod, hiszen ez nagyon kis mértékben szívódik csak fel.

A cukoralkoholok emésztése a rostokéhoz hasonló. Ezeket csak részben, különböző mértékben képes felszívni a szervezet a vékonybélben típusuktól függően, ám mindegyik jóval kevésbé dobja meg a vércukorszintet, mint a cukor bármelyik fajtája, így ezeket másként kell beleszámolni a nettó szénhidrátokba.

Alacsony szénhidrátos ételek

A gyümölcsök cukraik miatt általában a ketogén étrendhez túl sok szénhidrátot tartalmaznak. Kis mennyiségben azonban a bogyós gyümölcsök még általában beleférnek 8-14%-os szénhidráttartalmukkal.

A tojásnak nagyjából 1%-a szénhidrát csak, ám fehérjében, vitaminokban rendkívül dús, és az étvágyat is csökkenti, így nagyon hasznos része minden szénhidrátcsökkentésen alapuló étrendnek.

A joghurtok szénhidráttartalma egyezik a bennük lévő tejcukorral, ami 100 grammonként 4-5 gramm.

Az avokádó a gyümölcsök között viszonylag alacsonynak számító mennyiséget, 100 grammonként 8-9 gramm szénhidrátot tartalmaz, így egészséges zsírforrásként néha belefér az étrendbe.

A halak húsa szintén szénhidrátmentes, ám a tenger gyümölcsei, például a kagyló valamivel több, 100 grammonként nagyjából 5 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Amikor fogyni szeretnél, akkor célozz meg napi 100-150 gramm nettó szénhidrátot, mely mellé körülbelül 28-35 rost társuljon, így egyenletes vércukorszintet és éhezés nélküli zsírvesztést érhetsz el.

Szerző: Udvari Fanni

Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot

Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal!

Smoothie, szigorúan házilag!

A smoothie nem olyan rég jött divatba. Ezek a kiváló turmixok nemcsak telítenek, laktatnak, egészségesen és fitten tartanak, fogyasztanak, rostokkal és vitaminokkal látnak el, hanem finomak is. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő.

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!

Sütőporral készült egyszerű finomságok

Íme pár gyorsan elkészíthető, egyszerű desszert, sós sütemény receptje.