Menü

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.

Mindig éhes vagy

Az érzelmi evés az, amikor a beteljesületlen érzelmek okozta éhség átalakul fizikai éhséggé. Az egyetlen probléma azzal, ha a kényelemből eszünk, hogy bár a gyomrunk eltelítődik, a szívünk üres marad.

A pszichológiai képességek csökkenése

Az étel megkönnyebbülést okoz, ezért idővel úgy fogod érezni, hogy ez kell a feladataid megoldásához. Aztán már csak azt fogod észrevenni, hogy eszel, amikor elnyomottnak, fáradtnak, magányosnak, frusztráltnak érzed magad vagy unatkozol… az étel lesz az egyetlen, ami komfortos érzéseket teremt.

Idővel már azt sem fogod elhinni, hogy képes vagy irányítani az életedet evés nélkül, és akkor hirtelen minden feladat megoldhatatlannak tűnik majd. Minél többet eszel, annál bizonytalanabb leszel magadban. A pszichológiai képességek olyanok az izmok. Ha nem használod, elveszted őket. Gondold ezt át, és fogj új dolgokba, tanulj – ezek segítségével újra magabiztossá és erőssé válhatsz.

Melyek ilyenkor a leggyakoribb kockázatok?

Megnő szív koszorúér-elzáródásának rizikója a nagymértékű koleszterin terhelés miatt.

Nő a vérnyomás. A magasabb vércukor magasabb inzulinszintet eredményez.

Ha túlesszük magunkat, a rekeszizmunk feljebb kerül, mivel a telt gyomrunk, a nagy hasi nyomás felnyomja azt. Ezzel csökken a mellkas rugalmassága, nő a légzőizmok igénybe vétele, de mellette csökken a tüdő légvételi kapacitása. Így hamar kifáradunk.

A zsíros ételek fokozott epeürülést okoznak, mely az epés panaszok gyakoriságát és súlyosságát növelheti. Ilyenkor az epe túltelített lesz koleszterinnel, aminek következtében epekő képződhet.

A bélrendszer teljes egészére kihatással lehet a napokig tartó, folyamatos túlevés. A gyomor szintjén a reflux okozhat panaszt. A bélflóra egyensúlyának felborulása fokozott gázosodást, hasi fájdalmat, görcshajlamot, egyeseknél hasmenést, másoknál székrekedést okozhat.

A bélflóra egyensúlya meghatározza védekező képességünket is, így a januári járványokkal szemben az immunrendszerünk védekező képessége csökken.

A túlevés szövődményei közül talán a legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy gyulladás. Ennek egyik kiváltó oka a túlzott alkohol- és ételfogyasztás. Tipikusan a "sok sör, sok töltött káposzta" kombináció az, ami ilyenkor megterheli az emésztőrendszert és a májat. Az emésztés segítésére a hasnyálmirigy emésztőenzimeket termel, melyek egy vezetéken át jutnak el a bélrendszerbe. A gyulladás úgy alakul ki, hogy a fokozott evés-ivás hatására megnő a hasnyálmirigy-nedv viszkozitása. A túl sűrű emésztőenzim a vezetékben elakad, így a hasnyálmirigyben inaktív formában termelődő enzimek már a mirigy állományában aktiválódnak, ezzel a szövetekben önemésztési folyamatot indíthatnak el. Emiatt a kialakuló gyulladás súlyosabb, mint más szervek esetében. A betegek ötödénél ez a hasnyálmirigy részleges elhalásával jár. Életveszélyes, mindenképpen kórházi kezelést, legtöbbször intenzív osztályon való terápiát igénylő kórállapot.

A napokon át tartó túlevésnek tehát komoly veszélyei lehetnek. Azon túl is, hogy lejtőre kerülünk, és átállítjuk a szervezetünket hízásra. Kíméljük meg magunkat mindettől!

Szerző: Udvari Fanni

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja

Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.

Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról

Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!