Menü

Gluténmentes finomságok

Sokáig a gluténmentes és a finom szó nem szerepelhetett egy mondatban, azonban vannak olyan receptek, amik eredménye búza vagy zab nélkül is tényleg ízletes!

Narancsos kókuszok ropogós keksz

Amire szükséged lesz:

200 gr étcsokoládé

1 teáskanál narancskivonat

1 bögre pirított mandula, durvára vágva

1 bögre pirított kókuszreszelék

Egy edényben kishőfokon olvasszuk fel az étcsokoládét, majd öntsük hozzá a narancslevet. Kicsit hűtsük le, majd adjuk hozzá a mandulát és a kókuszt. Alapos keverés után teáskanálnyi adagokat helyezzünk egy sütőpapírral bélelt tálba vagy tepsibe és tegyük a hűtőszekrénybe, ahol hagyjuk kihűlni.

Málnás mandulatorta

2 bögre mirelit málna, levével együtt kiolvasztva

6 darab tojás

200 gr cukor

255 gr mandulaliszt vagy őrölt mandula

Keverjük el a málnát a levével, hogy állaga pürés legyen. A tojást, a cukrot verjük fel addig, amíg könnyű és habos lesz, majd adjuk hozzá a málnapürét és a mandulalisztet. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, majd egy kivajazott tortaformába öntsük bele. A sütőt 160 fokra melegítsük elő, majd a tortát süssük legalább 60 percig.

A málna helyett ízlés szerint más gyümölcsöt is használhatunk!

Liszt nélküli csokoládétorta

A legegyszerűbb, ha gluténmentes sütit szeretnénk, ha nem használunk lisztet!

Ehelyett, ami kell bele:

4 darab tojás

200 gr cukor

200 gr vaj

250 gr étcsokoládé

A szétválasztott tojások sárgáját keverjük össze a cukor felével. Egy másik tálban a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Olvasszuk meg a vajat és a csokoládét, folyamatosan kevergetve. Majd, ha elkészült öntsük a tojássárgához, miután összedolgoztuk, adjuk hozzá a tojásfehérjét is, óvatosan, hogy a kemény hab ne törjön meg.

Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben körül belül 40 percig süssük.

Az elkészült süteményt hidegen és melegen is fogyaszthatjuk! Díszítésnek használhatunk bogyósgyümölcsöket, de tálalhatjuk vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is.

A gluténmentes sütés elsőre rémísztőnek tűnhet, de egy kis odafigyeléssel emlékezetes finomságokat alkothatunk!

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.