Gluténmentes finomságok
- Dátum: 2020.08.28., 00:05
- Sipos Zsófia
Sokáig a gluténmentes és a finom szó nem szerepelhetett egy mondatban, azonban vannak olyan receptek, amik eredménye búza vagy zab nélkül is tényleg ízletes!
Narancsos kókuszok ropogós keksz

Amire szükséged lesz:
200 gr étcsokoládé
1 teáskanál narancskivonat
1 bögre pirított mandula, durvára vágva
1 bögre pirított kókuszreszelék
Egy edényben kishőfokon olvasszuk fel az étcsokoládét, majd öntsük hozzá a narancslevet. Kicsit hűtsük le, majd adjuk hozzá a mandulát és a kókuszt. Alapos keverés után teáskanálnyi adagokat helyezzünk egy sütőpapírral bélelt tálba vagy tepsibe és tegyük a hűtőszekrénybe, ahol hagyjuk kihűlni.
Málnás mandulatorta
2 bögre mirelit málna, levével együtt kiolvasztva
6 darab tojás
200 gr cukor
255 gr mandulaliszt vagy őrölt mandula
Keverjük el a málnát a levével, hogy állaga pürés legyen. A tojást, a cukrot verjük fel addig, amíg könnyű és habos lesz, majd adjuk hozzá a málnapürét és a mandulalisztet. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, majd egy kivajazott tortaformába öntsük bele. A sütőt 160 fokra melegítsük elő, majd a tortát süssük legalább 60 percig.
A málna helyett ízlés szerint más gyümölcsöt is használhatunk!
Liszt nélküli csokoládétorta

A legegyszerűbb, ha gluténmentes sütit szeretnénk, ha nem használunk lisztet!
Ehelyett, ami kell bele:
4 darab tojás
200 gr cukor
200 gr vaj
250 gr étcsokoládé
A szétválasztott tojások sárgáját keverjük össze a cukor felével. Egy másik tálban a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Olvasszuk meg a vajat és a csokoládét, folyamatosan kevergetve. Majd, ha elkészült öntsük a tojássárgához, miután összedolgoztuk, adjuk hozzá a tojásfehérjét is, óvatosan, hogy a kemény hab ne törjön meg.
Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben körül belül 40 percig süssük.
Az elkészült süteményt hidegen és melegen is fogyaszthatjuk! Díszítésnek használhatunk bogyósgyümölcsöket, de tálalhatjuk vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is.
A gluténmentes sütés elsőre rémísztőnek tűnhet, de egy kis odafigyeléssel emlékezetes finomságokat alkothatunk!
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.