Menü

Miért vannak a terhességi rosszullétek és mit tehetünk ellene?

Leginkább azt mondanám, hogy először is örüljünk, hiszen csodadolgot jelez, amit egyetlen reggeli hányinger sem tud elrontani, vagy negatívvá tenni, ugyanakkor nyilván magam is tudom, hogy elég nehéz elvégezni a napi feladatokat, munkába indulni, gyereket ellátni, ha az ember a rosszullétekkel küszködik. Jó esetben 12-16 hét alatt elmúlnak, s lehet enyhíteni a tüneteken.

A terhességi rosszullétek fő magyarázata a hCg és az ösztrogén hormonok szintjeinek megemelkedése, mely a 12. hétig folyamatosan emelkedik, majd onnantól már nem. Vélhetően ekkor – a 12-16. hét között - szűnnek meg a rosszullétek a szerencsésebb kismamáknál.

A babavárás örömét ezek a reggeli rosszullétek bizony hetekig beárnyékolhatják, eszembe jutnak a reggelek (s nálam esték is), amikor szinte lehetetlen volt elszakadni a WC-csészétől.

Van néhány általam kitapasztalt és kipróbált dolog, ami azért olykor segített a probléma megszűnésében, enyhülésében.

A citromos, gyömbéres víz például ilyen, nagyon sokszor segített át az émelygésen, hányingeren.

Segít a gyomor megnyugtatásában egy kis főtt rizs, talán felszívja a savat, semlegesíti, s ezzel kicsit segít megnyugodnia a gyomornak.

Néhány szem mandula elrágcsálásával B-vitaminhoz jutunk, ami megint csak ajánlott a terhességi hányinger megelőzésére.

Apukám mindig a kólára esküszik, ha gyomor problémákról van szó, s bár én lennék az utolsó, aki kólát ajánl egy kismamának (vagy bárkinek) de sokan esküsznek a kóla gyomornyugtató hatására és azért egy próbát ez is megér.

Reggel, mielőtt kibújnánk az ágyból, rágcsáljunk el néhány szem kekszet, vagy 1-2 szál ropit. Segít felszívni a gyomorsavat, ami okozhat reggeli hányingert. A reggeli felkelés egyébként is történjen lassan, fokozatosan, hiszen ha egyből kiugrunk az ágyból, könnyen megszédülhetünk.

Jót tesz a gyomornak, ha többször eszünk kevesebbet, így kevésbé terheljük meg, ami most a rosszullétek idején nem is ajánlott.

Terhességi kellemetlen rosszullétek ellen a magzatvédő vitaminok is jó szolgálatot tehetnek, érdemes szedni valamelyik fajtát.

Együnk szénhidrátot és fehérjét! Mindkettő segít csökkenteni a hányingert.

Ne habzsoljunk, együnk ráérősen, lassan. Ha valamikor, hát babavárás alatt megengedhetjük magunknak ezt a „luxust”, hogy nem bekapkodva fogyasztjuk el az ételt.

Hagyjuk el egy időre a nehéz, zsíros, savas, fűszerek ételeket, ezekről jó időre le kell mondani.

Sokaknál a meditáció, a légzőgyakorlatok és a friss levegő javít a helyzeten, illetve az elegendő alvás és pihenés, amely egyébként azoknak is jót tesz, akiket nem kínoz reggeli roszullét.

Fontos tudni, hogy ha a súlyosbodik a terhességi hányás, erősödnek a reggeli rosszullétek és a 12-16. hét után sem múlnak el, akkor mindenképp orvost kell felkeresni a problémával.

Martinka Dia

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.