Menü

Z generáció: a leendő jövő

A történelem mindig kinevel egy új generációt, ami a világ következő vezetőit szüli. Az eljövendő generációk mindig változnak valamiben, alkalmazkodnak a külső tényezőkhöz, így mindig mások lesznek, mint elődjeik. A Z generáció fele még be sem töltötte a 18. életévét, de már rendkívüli hatások érték őket. Ismerjük meg a következő nemzedéket, kik ők, miben jók és mi alakítja a gondolkodásmódjukat?

A generációk meghatározásánál fontos megjegyezni, hogy a korszakhatárok a különböző szakirodalmakban eltérnek, ezért nem pontos dátumként kell felfognunk a határokat, hanem egy átmeneti, összemosódott időszakként. Ennek alapján a Z generációt az 1996 és 2010 körül születettek alkotják. Tehát a generáció legidősebb tagjai 24, a legfiatalabbak pedig 10 évesek 2020-ban. Az a kérdés merülhet fel bennünk, hogy mi a közös a most 24 éves és egy 10 éves között? Miért ekkora ez az intervallum? Azért, mert a generációkat úgy határozzák meg, hogy olyan tulajdonságokat keresnek bennük, amelyek kollektívan igazak. Tehát a Z generáció tagjai országtól függetlenül ugyanazokon a zenéken, trendeken nőnek fel és ugyanazok a hatások érik őket (például jelenleg a környezetszennyezés nyomása vagy a koronavírussal való küzdelem).

Nem csak Z generációnak nevezik őket. Ismerős lehet számunkra a „digitális bennszülött” elnevezés, amit Marc Prensky nevéhez társítunk. Az elnevezés onnan eredeztethető, hogy ennek a korosztálynak nagy szerepet tölt be az életében digitalizáció, ami egészen kiskoruktól jelen van az életükben. Emiatt a technikához kivételes érzékük van, jó a problémamegoldó készségük. Mivel komplex információknak vannak kitéve, sokat tudnak a körülöttük lévő világról, ezért gyorsan reagálnak akár a fals információkra is. Képesek elég gyorsan alkalmazkodni a külvilághoz és a technológiához. Mindezek mellett a társadalmi felelősségvállalásuk fejlett, hiszen tudják, hogy a Föld erőforrásai végesek.

Viszont az internet jelenléte kiteheti őket a magány és izoláció veszélyének. A kommunikáció átalakulásának köszönhetően a nemzedéknek szembesülnie kell a megfelelési kényszerrel és az állandó rohanással. A kapcsolatteremtési készségük gyengébb, mint az előző generációknak. A digitalizáció miatt megváltozott a tanulási szokásuk, hozzá vannak szokva a gyors információ áramláshoz. Éppen ezért a tanároknak nehezebb átadni a Z generáció számára a tudást, mint előtte. A marketing, mint üzletág, kénytelen pontosítani a Z generációnak szánt reklámjain, arculatain és technikáin. Fontos az állandó jelenlét, így több csatornán, platformon jelen vannak a cégek, hogy elérjék őket.

Összességében erre a generációra sok teher nehezedik már most. A technológia azon veszélye, hogy munkát vehet el az emberektől, vagy a természeti erőforrások túlzott felhasználása. Ezekre a problémákra majd a Z generációnak kell választ adnia. Vajon képesek lesznek-e olyan tudásra szert tenni, hogy a világ jobb irányba forduljon?

Forrás: Dr. Pais Ella Regina tanulmánya: Alapvetések a Z generáció tudománykommunikációjához és a https://ujnemzedek.hu/hasznos/mit-akar-a-z-generacio

Nagypál Anna

Aromaterápia gyógyító ereje

Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítése is használják. Lássuk, melyik illóolaj, mire jó!

A húszas harmincasok telekocsival utaznak

Még ha a címben szereplő mondat így tételesen nem is igaz, tény, hogy például Szeged és Budapest között minden telekocsi betelik, sőt néha többen utaznának, mint ahány hely van. De mi ennek az oka, hogy elsősorban az aktív munkakorú népesség elpártolt a vonattól? Ráadásul nem ez az egyetlen változás az elmúlt évek telekocsis trendjében.

Hygge mint életfilozófia, avagy miért ilyen boldogok a dánok?

Köztudott, hogyha a Földön nem is, de Európában biztosan a dánok a legboldogabb emberek. Ha valaki találkozott dánnal tudhatja, ez nem légből kapott állítás. De mi a titok?

Egy jó séta?

Nemcsak a gyönyörű, napsütéses ősz miatt, hanem bármely évszakban, télen-nyáron, tavasszal-ősszel, mindig kikapcsolja az embert. Kiszellőzteti a fejünket, átmozgatja a testünket. Akár egyedül, ha épp úgy a legjobb, akár hű társunkkal egy kutyussal, akár a családdal, barátokkal, akár testedzés gyanánt. Egy kis táska kell hozzá maximum. Mehetünk?

Magyarországon már hamarabb kezdődnek a bulik

Nem tudom, hogy hazánkban a szórakozóhelyeknek és vendéglátó egységek 23 órakor történő bezárása vajon helyes lépés-e vagy sem. Ez talán már végzetesen nehéz helyzetbe hozhatja a vállalkozásokat és sokan veszíthetik el megélhetésüket is, másrészt viszont a valódi szakemberek a várható magas fertőzésszámra figyelmeztetnek. Éppen ezért kérdéses az a megoldás is, amit a helyek a bevételeik maximalizálására találtak ki.