Menü

A számítógép használat káros hatásai

A túlzott számítógépezés szem szárazságot, fejfájást és kimerültséget is okoz. Ma már az egyre modernebb, korszerűbb monitoroknak köszönhetően ez talán kevésbé jelentős. Emellett tartási rendellenességeket is eredményez, hiszen sokszor közelről “bámuljuk” a monitort, valamint szabálytalanul ülünk előtte, ez gyakran gerincferdülést eredményez.

A használata ma már egy népbetegséggé nőtte ki magát, a legtöbb ember jóval többet ül előtte, mint kellene, ez pedig többféle mentális problémát is eredményez. A legtöbb szakember szerint ez egyre jobban aggasztó. Emellett a számítógépen gyakran nézünk olyan tartalmakat is, amelyek fogyasztása nyilvánvalóan függőséget okoz, az egyik legjobb példa erre a pornográfia, de például ilyenek a hírek is, mert egyszerűen várjuk és sokszor “ki vagyunk éhezve” a durvábbnál-durvább tartalmakra. Ha fél órán belül nem olvasunk vagy látunk egy hírt sem a számítógép előtt ülve, akkor már rosszul érezzük magunkat, és elkezdünk bizonytalanságot érezni. Emiatt pedig szétszórtak leszünk, a figyelmünket nem tudjuk csak egy tevékenységre fókuszálni - miközben én, ezt a cikket írom, azon gondolkozok, hogy milyen filmet kellene néznem, valamint épp egy ismerősömmel beszélgetek -. A mai kor embere sokszor nem tud igazán egy tevékenységre koncentrálni, hanem több mindent csinálunk egyszerre és egymással párhuzamosan végezzük a tevékenységeket. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, de igazából ez betudható egy természetes folyamatnak is

A sugárzás problémája szintén egy jelentős problémának mondható. Azonban ez a legtöbb elmélet és kutatás szerint alaptalan. Valójában a mai modern (Led) monitorok nem bocsátanak ki nagyobb sugárzást, mint akár egy konyhai sütő vagy televízió. A sugárzás valójában olyan alacsony egy számítógépből, hogy 200 év alatt sem tudna tényleges kárt okozni az emberi szervezetben.

Maga az a probléma kör, ami a digitális világról sokkal nagyobb és túlmutat a számítógép használaton. A fenti problémák inkább csak a legjelentősebbek és talán a legészrevehetőbbek. A jövőben minden bizonnyal más szüntelenül modernizálódó eszközök egyre nagyobb teret fognak maguknak hódítani, ugyanis ma már a telefon, Ipad, Notebook komoly ellenfelei a számítógépeknek. Az asztali gépek azonban még hosszú ideig itt lesznek velünk, mind a munka, mind a mindennapi használat miatt is.

Szabó Máté

Amiket sose fogyasszunk éhgyomorra

Mindenkinek megvan a saját reggeli rutinja és természetes, hogy más és más dolgok válnak be mindenkinek, de van néhány alapvető szabály, amit érdemes követni.

Miért jó a tengervíz?

Nincs is annál jobb dolog nyáron, mint amikor a napsütötte tengerparton barnulunk, pancsolunk és frissítőket iszogatunk. De abba bele sem gondolunk, hogy a sós tengervíz igazi csodaszer! Lássuk, miért is olyan jó…

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Milyen egy tökéletes piknik?

A szabadban rendezett összejövetelek mindig sikert aratnak, részei lehetnek egy kirándulásnak, vagy lehet egy szülinap, vagy más alkalom megünneplése is a barátokkal. Piknikre fel!

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó.