Menü

A számítógép használat káros hatásai

A túlzott számítógépezés szem szárazságot, fejfájást és kimerültséget is okoz. Ma már az egyre modernebb, korszerűbb monitoroknak köszönhetően ez talán kevésbé jelentős. Emellett tartási rendellenességeket is eredményez, hiszen sokszor közelről “bámuljuk” a monitort, valamint szabálytalanul ülünk előtte, ez gyakran gerincferdülést eredményez.

A használata ma már egy népbetegséggé nőtte ki magát, a legtöbb ember jóval többet ül előtte, mint kellene, ez pedig többféle mentális problémát is eredményez. A legtöbb szakember szerint ez egyre jobban aggasztó. Emellett a számítógépen gyakran nézünk olyan tartalmakat is, amelyek fogyasztása nyilvánvalóan függőséget okoz, az egyik legjobb példa erre a pornográfia, de például ilyenek a hírek is, mert egyszerűen várjuk és sokszor “ki vagyunk éhezve” a durvábbnál-durvább tartalmakra. Ha fél órán belül nem olvasunk vagy látunk egy hírt sem a számítógép előtt ülve, akkor már rosszul érezzük magunkat, és elkezdünk bizonytalanságot érezni. Emiatt pedig szétszórtak leszünk, a figyelmünket nem tudjuk csak egy tevékenységre fókuszálni - miközben én, ezt a cikket írom, azon gondolkozok, hogy milyen filmet kellene néznem, valamint épp egy ismerősömmel beszélgetek -. A mai kor embere sokszor nem tud igazán egy tevékenységre koncentrálni, hanem több mindent csinálunk egyszerre és egymással párhuzamosan végezzük a tevékenységeket. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, de igazából ez betudható egy természetes folyamatnak is

A sugárzás problémája szintén egy jelentős problémának mondható. Azonban ez a legtöbb elmélet és kutatás szerint alaptalan. Valójában a mai modern (Led) monitorok nem bocsátanak ki nagyobb sugárzást, mint akár egy konyhai sütő vagy televízió. A sugárzás valójában olyan alacsony egy számítógépből, hogy 200 év alatt sem tudna tényleges kárt okozni az emberi szervezetben.

Maga az a probléma kör, ami a digitális világról sokkal nagyobb és túlmutat a számítógép használaton. A fenti problémák inkább csak a legjelentősebbek és talán a legészrevehetőbbek. A jövőben minden bizonnyal más szüntelenül modernizálódó eszközök egyre nagyobb teret fognak maguknak hódítani, ugyanis ma már a telefon, Ipad, Notebook komoly ellenfelei a számítógépeknek. Az asztali gépek azonban még hosszú ideig itt lesznek velünk, mind a munka, mind a mindennapi használat miatt is.

Szabó Máté

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Ezért írj naplót!

A naplóírás pozitív hatásai.