Menü

Énekelj a gyermekednek!

„Egyszer énekeltem a fiamnak és akkor is sírva fakadt” - mentegetőztem anyámnak, mikor elmagyarázta, milyen fontos az éneklés, a kisgyermekeink fejlődése szempontjából.

Az első gyerekemnél bevallom, én nem erőltettem ezt az éneklés dolgot, sőt a másodiknál is elengedtem, bár biztos vannak anyukák, akik több szólamban éneklik az altatódalokat zenei kísérettel, nekem maximum a „süti süti pogácsát” kezdetű nóta megy, az is hamisan. A harmadik fiam pár hete született és úgy gondoltam, a harmadik gyerekemet már úgy rontom el, ahogy akarom. Legyen tánc. Azaz ének.

Most momentán egy dal a sláger az „erdő szélén házikó” nevezetű és olykor azt hiszem van is olyan hang, amit néha sikerül a helyén megszólaltatnom, de lehet a szomszédok már eret vágtak magukon miattam.

Azt nem mondom, hogy daloskönyvet adok ki, de talán megpróbálok afféle normális anyukakánt elénekelni egy-két gyerekdalt. A nagyobb fiaim persze annyira nem élvezik, meg a férjem se, nekik inkább büntetés.

Szakemberek szerint az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

A gyermeket egész nap mindenféle hanghatás éri, zömében zaj. Gépzene, televízió, telefon, porszívó, kapucsengő, rádió, kalapálás, autók hangja…stb. Az ének, a dallamok, a ritmusok nemcsak fejlesztik a zenei érzékét, de meg is nyugtatják a babát, jobb kedvre derítik és valóban, mosollyal viszonozzák azt a gesztust, hogy velük foglalkozunk, nekik dalolunk.

Néhány hónapos babáknak zenét tanítani még nem lehet, viszont élményt adhatunk vele, nem véletlenül van babaringató, a baba-mama klubban zenei foglalkozás, mindenféle zenei tevékenység, táncos program, babakoncertek. Kihat a gyerek és a szülő kapcsolatára és fejleszti is a zenei-és ritmusérzékét. Az éneklés pszichésen is igen jó hatást gyakorol a gyerekre.

Kutatások bizonyították, hogy ha fiatal korban dalokat tanulnak a gyerekek, az fokozhatja a memorizálási képességeket is.

Zenepedagógusok szerint lehetőleg népdalokat, énekes játékokat, mondókákat énekeljünk a gyereknek, ne pedig popslágereket. A gyermeknevelés nem állhat csak abból, hogy megetetem, megfürdetem, leülök vele mesét nézni, a kezébe nyomom a tabletet, vagy hagyom, hogy azt csinálja, amit akar, csak ne legyen láb alatt.

Olvassunk a gyermekünknek, énekeljünk neki(k), táncoljunk, rajzoljunk, foglalkozzunk velük, hogy minél jobban fejlődhessen, és intelligens felnőtt válhasson belőle. Szóval…elő Halász Judit összes gyerekdalos válogatásával. Énekelj a gyermekednek! Nyugi, az enyém is hamis.

Martinka Dia

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?