Cukor álruhában
- Dátum: 2021.02.22., 15:02
- Martinka Dia
- almacukor, álnév, alternatíva, becsapás., cukor, cukorgyártás, cukormennyiség, datolyaszirup, egészséges, elad, feldolgozott, fruktóz, glükóz, gyümölcs, hangzatos, hormontípus, invertcukor, jól csengő, juharszirup, kókuszcukor, kóla, kristálycukor, melasz, nádcukor, pajzsmirigy, répacukor, szacharóz, szénhidrát, szénsavas üdítő, tudatlan vásárló
A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.
Sokszor hiába határozzuk el magunkat az életmódváltás mellett, s döntünk arról, hogy minimalizáljuk a bevitt cukormennyiséget, olykor nem is vagyunk tisztában azzal, hogy abban a salátaöntetben vagy fitt joghurtban valójában rengeteg cukor van elrejtve.
A legismertebb a szacharóz, ami a répacukor, ezt sokan ismerik is.
A következő cukor, amivel találkozhatunk a rendkívül magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, amit kukoricából nyernek ki feldolgozás során. A kólában és a szénsavas üdítőkben megtalálható.
Az agávé szirupot gyakran egészséges alternatívaként tüntetik fel, holott az összetétele 70-90% fruktóz és 10-30% glükózból áll, a fruktóz pedig egyáltalán nem egészséges, a pajzsmirigy hormontípusba tartozó egyénekre különösen veszélyes lehet. A napi ajánlott mennyiséget is inkább gyümölcsből vigyük be, mint hozzáadott fruktózból.
A következő cukrok pedig mind a kerülendő csoportba tartoznak, bárhogy is hívjuk őket, a cukor az cukor. Lehet a neve csak így simán répacukor, vagy melasz, egészségesnek hazudott barna cukor, vagy mindenféle szirup, esetleg hangzatos nádcukor, vagy kókuszcukor, datolyaszirup, vagy fruktóz, utóbbit a tudatlan vásárló azonnal beveszi, hiszen a gyümölcscukorral mi a baj…
A barna cukrot is sokan gondolják egy egészséges opciónak, miért is?
Ha kicsit utánanézünk, gyorsan és ügyesen kinyomozhatjuk, hogy a barna cukor olyan termék, amelynek a jellegzetes barna színét a melasztól kapja. A melasz vagy a cukorgyártás során marad benne, vagy pedig utólag keverik hozzá a már kész fehér kristálycukorhoz, hivatalos neve pedig barnacukor lesz és köze nincs az egészséges élelmiszerhez. Láthatjuk is, hogy semmivel sem járunk jobban, ha a drágább barna cukrot vesszük le a polcról, csak becsapás az egész.
Egészséges, de cukor a méz is egy termékben, az invert cukor is, a juharszirup meg pláne. A glükóz, a szacharóz, a malátaszirup, a dextróz és a dextrin is az, ahogy a maltodextrin is.
Laktóz, maltóz, rizsszirup néven is csak finomított szénhidrátot adnak el nekünk.
A pálmacukor, a szőlőlé koncentrátum, a sűrített cukornádlé sem épp alakbarát összetevők.
Persze mindig megjelennek újdonságok is, például az almacukor, ami ugyancsak fruktóz és glükóz eltérő arányú elegye.
A gyümölcscukorral ismétlem addig nincs semmi baj, amíg egy-két gyümölcsben vesszük magunkhoz és még abban is mértékkel.
Nem vagyok cukorellenes és nem akarok vizet prédikálni, nem utasítom el a cukrot minden esetben és nem vagyok álszent, fogyasztom, de tisztában kell lenni azzal, hogy a mértékletesnek gondolt mennyiség sokszorosa kerül a szervezetünkbe, ha nem figyelünk az akarva-akaratlanul is bevitt cukortartalmat, mindenféle szépen hangzó álneveken.
Martinka Dia
Száraz január
Alkoholmentes italok, újévi fogadalmak, elhatározások és egy újabb kihívás: elindult a száraz január!
Mivel foglalkozik az oszteopátia?
Az oszteopátia filozófiája egyfajta holisztikus megközelítés, melynek célja a szervezet önszabályozó képességének serkentése – hívta fel a figyelmet erre Andrew Taylor Still, az oszteopátia alapítója.
Az anyatejes szoptatás előnyei
A szoptatás, mint téma, sokak számára erős érzelmeket vált ki, és gyakran vitákat szül, amelyek mélyebb társadalmi és személyes kérdéseket is érintenek. Az egyik fő probléma, hogy sokan csak a szoptatás tápláló szerepét hangsúlyozzák, miközben az ennél sokkal többet jelent. A szoptatás nemcsak étkezés, hanem a csecsemő számára biztonságérzetet, megnyugvást és fájdalomcsillapítást is jelent, ami nem mérhető vagy kontrollálható, ellentétben a táplálkozással, amely könnyen tervezhető és kimutatható.
Esszenciális vitaminok
Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?
Hamarosan tetőzik az influenzajárvány, mit tehetünk, hogy gyorsan átvészeljük?
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz érkezett minták többségéből kimutatható, hogy egyértelműen influenzajárvány van Magyarországon. Milyen tünetektől szenvedünk ilyenkor?