Menü

Miért fontos az emberiség életében a tánc?

A zene és a tánc nagyjából egyidős lehet az emberiséggel. Tudjuk, hogy már az ősemberek is készítettek hangszereket bőrből, fából, kövekből. A táncot nonverbális kommunikációnak is tekinthetjük, de egy biztos: a tánc nyelvét a világon mindenhol ismerik. Április 29-e pedig a nemzetközi táncnap!

A tánc a különböző ritmusra való mozdulatok. Láthatjuk már egészen babakorban is: igaz, hogy nem tanítottuk még táncolni a kicsiket, de ha olyan zenét hallanak, ami tetszik nekik, elkezdenek lépkedni vagy rugózni. Sokféle funkciót ellát a táncolás, lehet kommunikációs szerepe is, mint például a méhek tánca. A felfedező méhek mozgásukkal árulják el a többieknek, hogy hol vannak a színes beporzásra váró virágok. Rítusszerepet is ellát: például esküvőkön az újasszonyi tánc, amit a vőlegénnyel táncol el a mennyasszony. Ez már azt jelzi, hogy éjfélkor a mennyasszony feleséggé válik, a szülők „elbúcsúznak” a lányuktól és a férjre bízzák őt. De minden kultúrában megtalálható a tánc valamilyen formája. Gondoljunk a dél-amerikai táncokra (rumba, salsa, tangó), a magyar néptáncokra (csárdás) vagy a lengyel polkára.

Ma már sokfelé ágazik a tánc művészete. Vannak modernebb változatok, mint például a hiphop, freestyle vagy a shuffle, de még lehetne sorolni. A manapság a nagyon népszerű TikTok is hozzáadott a modern tánckultúrához: hetente jelennek meg újabb és újabb trendek és táncok. Viszont azt se szabad elfelejtenünk, hogy régebbi táncokat is ápolni kell, hiszen, ha nem foglalkoznak vele kisebb-nagyobb csoportok akár el is tűnhetnek. Ezért szerencse, hogy hazánkban is számos néptáncegyesület létezik, amelyek ápolják a tánckultúrát.

Ezért is teremtette meg az UNESCO április 29-ére a nemzetközi táncnapot, amikor a világ közel összes táncát megünneplik. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára rakták. Noverre a balett egyik megújítója és 1760-ban íródott Levelek a táncról című művéről ismert. Olyan zeneszerzőkkel dolgozott, mint Gluck, Mozart, Rameau, François Granet, többnyire Molière-, Voltaire-, Diderot-, Corneille- és Racine-drámák alapján írta meg mintegy 150 balettlibrettóját.

A tánc napjának célja, hogy népszerűsítsék a táncot általánosságban, a világ kormányai adjanak teret a tánc lehetőségének és alkalmazzák az oktatási rendszerekben. A rendezők minden évben más tematikát szentelnek az eseménynek. 2021-ben a koronavírusra való tekintettel online kerül megrendezésre az esemény. Az idei év üzenete az, hogy „everything starts with a movement”, ami azt jelenti, hogy minden egy cselekvéssel kezdődik. Ez arra motiválja az embereket, hogy cselekedjenek, hogy elérjék a céljukat, mert ha nem tesznek semmit, az álom se válik valóra.

Reméljük, hogy hamarosan mi is táncolhatunk egy nagyot, és visszakaphatjuk a régi szokásainkat és felszabadultabban élhetünk majd a vírushelyzet lecsengése után.

Nagypál Anna

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.