Menü

Tévhitek a tejről

A tej, legalábbis az állati tej, amivel kapcsolatban manapság sok félreértés kering, tulajdonképpen ugyanolyan funkciót lát el, mint nálunk az anyatej. Az utódok lehető legjobb táplálása a cél, ezért a tejben természetesen rengeteg tápanyag, vitamin és ásványi anyag található. Bár hőkezelés nélkül is fogyasztható a tej – szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, ló és teve – általában hőkezeléssel tartósítják és így is fogyasztjuk.

Készülhet belőle savanyú tejtermék, mint például a joghurt, tejföl és kefir, de sajtfélék alapanyagaként is szolgál; túrófélék, trappista, krémfehér sajt, de a vajat is tejből készítik.

Összetételét tekintve változatos attól függően, milyen állattól származik, de átlagosan egy liter tejben 620 kalória van, aminek 88 %-a víz, 12 %-a pedig szárazanyag. Na de mi ez az szárazanyag? Ez a benne található szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok összessége.

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a tej fogyasztása egészségtelen, így kerülni kell a fogyasztását. Hacsak nem küzdünk laktózérzékenységgel vagy tejfehérje-allergiával, ne hagyjuk el a tejet étrendünkből. Egyrészt a szervezetünk természetes és egészséges működésének része a laktáz enzim termelése, ami a tejcukor bontására specializálódott enzim. Másrészt pedig, a tej az egyik legjobb kalcium és D-vitamin forrás, valamint sok fehérjét és egészséges zsírokat is tartalmaz.

Emellett A-, E-, B1-, B2-, B12- és C-vitamint is tartalmaz, valamint ásványi anyag tartalma sem merül ki a kalciumban. Egy liter tejben akár 4 gramm ásványi anyag is lehet, ez pedig a következőkből tevődik össze: kálium, nátrium, magnézium és cink.

Egy másik tévhit, hogy felnőttként már nincs szükségünk rá és megemészteni sem tudjuk annyira jól. Ez persze megint csak nem igaz, hacsak nem áll fenn nálunk valamilyen intolerancia a tejjel szemben. Egy ember élete során folyamatosan termeli a laktáz enzimet, ami a tej emésztéséhez szükséges és ennek semmilyen korrelációja nincs az életkorral.

A hőkezelt tejben nincsen annyi vitamin. Ez a kijelentés is sokszor hallható, ám az igazság az, hogy nem a hőkezelés módja számít, hanem a tej zsírtartalma, ugyanis a legtöbb vitamin, amit a tej tartalmas, zsírban oldódó. A sima pasztőrözött, az ESL-technikával készült vagy az UHT tej is ugyanolyan egészséges, hiszen zsírtartalmuk határozza meg, mennyi vitamint tartalmaznak.

A tejet tehát, hacsak nem vagyunk érzékenyek valamelyik összetevőjére, nyugodtan fogyasszuk felnőttként is. Diétázóknak is ajánlott, hiszen bár az alacsony zsírtartalmú tejek kevesebb vitamint tartalmaznak, fehérje és zsírtartalmuk épp megfelelő, valamint a benne található ásványi anyagok is elengedhetetlenek az egészséges étrend megtartásához.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.