Menü

Tévhitek a tejről

A tej, legalábbis az állati tej, amivel kapcsolatban manapság sok félreértés kering, tulajdonképpen ugyanolyan funkciót lát el, mint nálunk az anyatej. Az utódok lehető legjobb táplálása a cél, ezért a tejben természetesen rengeteg tápanyag, vitamin és ásványi anyag található. Bár hőkezelés nélkül is fogyasztható a tej – szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, ló és teve – általában hőkezeléssel tartósítják és így is fogyasztjuk.

Készülhet belőle savanyú tejtermék, mint például a joghurt, tejföl és kefir, de sajtfélék alapanyagaként is szolgál; túrófélék, trappista, krémfehér sajt, de a vajat is tejből készítik.

Összetételét tekintve változatos attól függően, milyen állattól származik, de átlagosan egy liter tejben 620 kalória van, aminek 88 %-a víz, 12 %-a pedig szárazanyag. Na de mi ez az szárazanyag? Ez a benne található szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok összessége.

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a tej fogyasztása egészségtelen, így kerülni kell a fogyasztását. Hacsak nem küzdünk laktózérzékenységgel vagy tejfehérje-allergiával, ne hagyjuk el a tejet étrendünkből. Egyrészt a szervezetünk természetes és egészséges működésének része a laktáz enzim termelése, ami a tejcukor bontására specializálódott enzim. Másrészt pedig, a tej az egyik legjobb kalcium és D-vitamin forrás, valamint sok fehérjét és egészséges zsírokat is tartalmaz.

Emellett A-, E-, B1-, B2-, B12- és C-vitamint is tartalmaz, valamint ásványi anyag tartalma sem merül ki a kalciumban. Egy liter tejben akár 4 gramm ásványi anyag is lehet, ez pedig a következőkből tevődik össze: kálium, nátrium, magnézium és cink.

Egy másik tévhit, hogy felnőttként már nincs szükségünk rá és megemészteni sem tudjuk annyira jól. Ez persze megint csak nem igaz, hacsak nem áll fenn nálunk valamilyen intolerancia a tejjel szemben. Egy ember élete során folyamatosan termeli a laktáz enzimet, ami a tej emésztéséhez szükséges és ennek semmilyen korrelációja nincs az életkorral.

A hőkezelt tejben nincsen annyi vitamin. Ez a kijelentés is sokszor hallható, ám az igazság az, hogy nem a hőkezelés módja számít, hanem a tej zsírtartalma, ugyanis a legtöbb vitamin, amit a tej tartalmas, zsírban oldódó. A sima pasztőrözött, az ESL-technikával készült vagy az UHT tej is ugyanolyan egészséges, hiszen zsírtartalmuk határozza meg, mennyi vitamint tartalmaznak.

A tejet tehát, hacsak nem vagyunk érzékenyek valamelyik összetevőjére, nyugodtan fogyasszuk felnőttként is. Diétázóknak is ajánlott, hiszen bár az alacsony zsírtartalmú tejek kevesebb vitamint tartalmaznak, fehérje és zsírtartalmuk épp megfelelő, valamint a benne található ásványi anyagok is elengedhetetlenek az egészséges étrend megtartásához.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!