Menü

Tévhitek a tejről

A tej, legalábbis az állati tej, amivel kapcsolatban manapság sok félreértés kering, tulajdonképpen ugyanolyan funkciót lát el, mint nálunk az anyatej. Az utódok lehető legjobb táplálása a cél, ezért a tejben természetesen rengeteg tápanyag, vitamin és ásványi anyag található. Bár hőkezelés nélkül is fogyasztható a tej – szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, ló és teve – általában hőkezeléssel tartósítják és így is fogyasztjuk.

Készülhet belőle savanyú tejtermék, mint például a joghurt, tejföl és kefir, de sajtfélék alapanyagaként is szolgál; túrófélék, trappista, krémfehér sajt, de a vajat is tejből készítik.

Összetételét tekintve változatos attól függően, milyen állattól származik, de átlagosan egy liter tejben 620 kalória van, aminek 88 %-a víz, 12 %-a pedig szárazanyag. Na de mi ez az szárazanyag? Ez a benne található szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok összessége.

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a tej fogyasztása egészségtelen, így kerülni kell a fogyasztását. Hacsak nem küzdünk laktózérzékenységgel vagy tejfehérje-allergiával, ne hagyjuk el a tejet étrendünkből. Egyrészt a szervezetünk természetes és egészséges működésének része a laktáz enzim termelése, ami a tejcukor bontására specializálódott enzim. Másrészt pedig, a tej az egyik legjobb kalcium és D-vitamin forrás, valamint sok fehérjét és egészséges zsírokat is tartalmaz.

Emellett A-, E-, B1-, B2-, B12- és C-vitamint is tartalmaz, valamint ásványi anyag tartalma sem merül ki a kalciumban. Egy liter tejben akár 4 gramm ásványi anyag is lehet, ez pedig a következőkből tevődik össze: kálium, nátrium, magnézium és cink.

Egy másik tévhit, hogy felnőttként már nincs szükségünk rá és megemészteni sem tudjuk annyira jól. Ez persze megint csak nem igaz, hacsak nem áll fenn nálunk valamilyen intolerancia a tejjel szemben. Egy ember élete során folyamatosan termeli a laktáz enzimet, ami a tej emésztéséhez szükséges és ennek semmilyen korrelációja nincs az életkorral.

A hőkezelt tejben nincsen annyi vitamin. Ez a kijelentés is sokszor hallható, ám az igazság az, hogy nem a hőkezelés módja számít, hanem a tej zsírtartalma, ugyanis a legtöbb vitamin, amit a tej tartalmas, zsírban oldódó. A sima pasztőrözött, az ESL-technikával készült vagy az UHT tej is ugyanolyan egészséges, hiszen zsírtartalmuk határozza meg, mennyi vitamint tartalmaznak.

A tejet tehát, hacsak nem vagyunk érzékenyek valamelyik összetevőjére, nyugodtan fogyasszuk felnőttként is. Diétázóknak is ajánlott, hiszen bár az alacsony zsírtartalmú tejek kevesebb vitamint tartalmaznak, fehérje és zsírtartalmuk épp megfelelő, valamint a benne található ásványi anyagok is elengedhetetlenek az egészséges étrend megtartásához.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.