A fehércsokis panna cotta, a legfinomabb hűsítő desszert
- Dátum: 2022.04.08., 11:50
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- barack, bazsalikom, csoki, desszert, édesség, fehércsoki, kalória, panna cotta
Csupa krém és selymes lágyság, nagyon egyszerű elkészíteni és bármilyen gyümölccsel működik, ez az olaszok legegyszerűbb desszertje, a panna cotta, amit most egy kis fehér csokoládéval turbóztunk fel, a tetejére pedig bazsalikomos barack került.
A panna cotta, vagyis a főtt tejszín egy zseinálisan egyszerű, csupa krém és csábító desszert, tejszín, cukor és zselatin keveréke, amit jól behűtve tálalnak a forró nyári estéken. Önmagában nem túl izgalmas, de iszonyatosan jól variálható, attól függően, milyen fűszerekkel és gyümölccsel bolondítjuk meg.
A tejszínes krémbe most egy kevés fehér csokoládé került, amitől még ellenállhatatlanabb, a kísérő gyümölcsös réteg pedig egy kevés bazsalikommal fűszerezett friss őszibarackos ragu, de igazából bármilyen gyümölcs passzol hozzá, és a fűszerezése is változtatható, gyömbérrel, kardamommal is nagyon finom, és pikk-pakk elkészíthető!
Fehércsokis panna cotta bazsalikomos barackkal
Hozzávalók:
4 dl tejszín
4 dl tej
1 teáskanál vanília-kivonat
3 evőkanál cukor
5 dkg fehér csokoládé
4 lap zselatin
Valamint:
2-3 őszibarack
3-4 levél bazsalikom
1/2 citrom leve
2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljanak. Közben a tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve forráspontig melegítjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliát, a kockára tördelt fehércsokit és a kinyomkodott zselatinlapot, és kézi habverővel addig keverjük, míg teljesen felolvadnak. Poharakba, helyhekbe vagy kis befőttesüvegekbe elosztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük 4-5 órára, hogy teljesen megdermedjenek.
A barackraguhoz a gyümölcsöket egészben forró vízbe tesszük, és 1 percet forrázzuk, szűrőkanállal kiemeljük, és hagyjuk kicsit hűlni, majd lehúzzuk a héjukat. A barackokat kimagozzuk, apróra kockázzuk, lábasba tesszük, ráfacsarjuk fél citrom levét, hozzáadjuk a cukrot és a bazsalikom levelet, és tűzre téve 2-3 percet forraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Tálalás előtt a barackraguból kivesszük a bazsalikom levelet, és elosztjuk a jól lehűtött panna cotta tetetején, így kínáljuk.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!