Menü

A fehércsokis panna cotta, a legfinomabb hűsítő desszert

Csupa krém és selymes lágyság, nagyon egyszerű elkészíteni és bármilyen gyümölccsel működik, ez az olaszok legegyszerűbb desszertje, a panna cotta, amit most egy kis fehér csokoládéval turbóztunk fel, a tetejére pedig bazsalikomos barack került.

A panna cotta, vagyis a főtt tejszín egy zseinálisan egyszerű, csupa krém és csábító desszert, tejszín, cukor és zselatin keveréke, amit jól behűtve tálalnak a forró nyári estéken. Önmagában nem túl izgalmas, de iszonyatosan jól variálható, attól függően, milyen fűszerekkel és gyümölccsel bolondítjuk meg.

A tejszínes krémbe most egy kevés fehér csokoládé került, amitől még ellenállhatatlanabb, a kísérő gyümölcsös réteg pedig egy kevés bazsalikommal fűszerezett friss őszibarackos ragu, de igazából bármilyen gyümölcs passzol hozzá, és a fűszerezése is változtatható, gyömbérrel, kardamommal is nagyon finom, és pikk-pakk elkészíthető!

Fehércsokis panna cotta bazsalikomos barackkal
Hozzávalók:
4 dl tejszín
4 dl tej
1 teáskanál vanília-kivonat
3 evőkanál cukor
5 dkg fehér csokoládé
4 lap zselatin
Valamint:
2-3 őszibarack
3-4 levél bazsalikom
1/2 citrom leve
2 evőkanál cukor

Elkészítés:

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljanak. Közben a tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve forráspontig melegítjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliát, a kockára tördelt fehércsokit és a kinyomkodott zselatinlapot, és kézi habverővel addig keverjük, míg teljesen felolvadnak. Poharakba, helyhekbe vagy kis befőttesüvegekbe elosztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük 4-5 órára, hogy teljesen megdermedjenek.

A barackraguhoz a gyümölcsöket egészben forró vízbe tesszük, és 1 percet forrázzuk, szűrőkanállal kiemeljük, és hagyjuk kicsit hűlni, majd lehúzzuk a héjukat. A barackokat kimagozzuk, apróra kockázzuk, lábasba tesszük, ráfacsarjuk fél citrom levét, hozzáadjuk a cukrot és a bazsalikom levelet, és tűzre téve 2-3 percet forraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Tálalás előtt a barackraguból kivesszük a bazsalikom levelet, és elosztjuk a jól lehűtött panna cotta tetetején, így kínáljuk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.