Menü

Finommotorika és fejlesztése

A finommotorika a mai szülői társadalomban egy teljesen közismert elnevezés, mely az ujjak és a kézügyességét illetve a szem, arc és száj izmainak koordinál mozgását jelenti. A finommotorikus készségek szükségesek a mindennapi életünkhöz, ezek nélkül nem tudnánk ceruzát fogni, ételt megrágni, vagy normálisan beszélni.

A szülők már az óvodás időszak alatt találkoznak ezzel a kifejezéssel, azaz a finommotorika fejlesztésével. Nagyon fontos az iskolás időszak megkezdése előtt felmérni egy gyermek kézügyességének szintjét, mivel, ha nincs megfelelő szinten, akkor az iskolában elmaradásokat okozhat. Persze nem kell megijedni, ez szépen, egyszerűen fejleszthető, méghozzá olyan dolgokkal, amiket a gyermek szívesen csinál, vagy játékok, amivel szívesen játszik.

A fejlesztési célok a következőek lehetnek: írástanuláshoz szükséges grafomotoros készség, megválasztott oldal erősítése, vagyis a dominancia kialakítása, szem- és kéz koordináció automatizálása, ez az olvasástanuláshoz szükséges és végül a független ujjmozgások kialakítása.

Hogyan segíthetünk szülőként, hogy gyermekünk kézügyessége jól fejlődjön?

Először fontos visszatérnünk a nagymozgásokhoz, vagyis labdázás, mászókázás, hintázás vagy csúszdázás. Ezek a mozgásformák készítik elő a kisebb mozgásokat, emellett fejlesztik a magasság érzékelést és az egyensúlyérzéket. Például azoknak a gyerekeknek, akik sokat hintáznak, jobban fejlődik az agyi egyensúly központjuk, sokat segíthet az ülés megtanulásában napi 5-10 perces hinta-palintázás. Mivel a teljes test koordinációját igényli, így erősíti izmokat és fejleszti a finommotorikát is és ringatózás nyugtató hatással van az idegrendszerre is. A labdázás és mászókázás segít a fogás, elkapás, eldobás képességének fejlesztésében, ami hozzájárul a kezek izmainak erősítéséhez, előkészíti a kis mancsokat a ceruza fogására.

Apropó ceruzafogás. Nagyon fontos, hogy ne erőltessük a gyermek „helyes ceruzafogását”, se azt, hogy a „szép kezét” használja. Az én gyerekkoromban bevett szokás volt, hogy a bal kezeseket átszoktatták jobb kéz használatra, most pedig csodálkozunk, hogy ők nem tudnak nemhogy szépen, de még olvashatóan sem írni, vagy különböző ízületi gyulladásokkal küzdenek, és a legfontosabb, hogy keverik a jobb és bal oldalt. Emellett nem bizonyított tény, de azt mondják, hogy a bal kezesek művészibbek és gyorsabb gondolkodásúak jobb kezes társainknál.

Visszatérve az otthoni kézügyesség fejlesztéshez, egészen apró dolgokkal segíthetjük gyermekünk fejlődését. Minden háztartásban megtalálhatóak az alább említett tárgyak, amiket bátran előszedhetünk. Esti fürdésnél adjunk egy szappant a gyermek kezébe, forgassa, cuppantsa, játsszon vele.

A konyhában, amíg anya (vagy apa) főz, egy kis tálba öntsünk rizst, babot, lencsét, fogdossa, pakolgassa, vagy ezekből só-liszt-víz gyurmába készítsen képeket. Üljünk le velük legozni, a pontos illesztések és az elemek összenyomása erősíti a kezet, fejleszti a pontosságot, és kalandra visz fantázia országba. Vegyünk nagyméretű krétákat, rajzoljunk velük az aszfaltra, színezzünk velük, húzzunk vonalat egy hangya útvonala után. Apró dolgok, melyekkel elmegy a nap, élvezzük, játszunk és rejtetten fejlesztünk.

Amikor egy család életében témaként felmerül a kéz finommotorikai fejlesztése, nagyon sok, az otthonunkban is megtalálható eszközzel játék közben fejleszthetjük gyermekünk kézügyességét.

Mikortól adjunk a gyerekeknek zsebpénzt?

Ez egy örök dilemma. Valójában újkeletű dolog, hiszen az elmúlt évtizedekben ez talán nem is volt szokás, nem volt divat a zsebpénz. A mai világban már egész más a helyzet, a gyerekek korán megismerkednek a pénzzel, a szülők pedig tanácstalanok, hogy adjanak-e vagy sem. Vajon mi a helyes hozzáállás? Mikor teszünk jót?

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.