Menü

Hogyan éljük túl a karácsonyi rokonlátogatást?

  • Dátum: 2022.12.22., 03:12
  • Szabó Máté
  • képek:pexels.com

Kevesen vannak, akiknél a karácsonyi rokonlátogatás nem jön szóba az ünnepek közeledtével. Akár szeretünk menni rokonokhoz ilyenkor, akár nem, bizonyosan téma, hogy hogyan készüljünk, vigyünk-e valamit, ott alszunk-e, vagy csak ebédelni megyünk. Manapság sokszor nyűgként éljük meg ezt az egészet, azonban, ha örömmel vagy legalább egy kis önakarattal megyünk, akkor szívesebben gondolunk a karácsonyi rokonlátogatásra is.

A rokonlátogatások szinte minden ember életében jelen vannak. Van amikor van hozzá kedvünk, és szerintem már mindenki érezte azt, hogy a legkisebb kedve sincs találkozni az ismerőseivel. A karácsony meghitt, nyugodt és jó esetben pihentető ünnep mindenki számára. Viszont ezt a nyugalmat az ünnepi sürgölődés sokszor felborítja, másrészt fontos az is, hogy a karácsonyi időszak mely napján akarunk vendégségbe menni, vagy vendégeket fogadni. Ma már sokszor a szenteste jelenti az igazi családias, meghitt légkört nyilvánvalóan az ajándékozás miatt. A rá következő két nap, ami ténylegesen a karácsony lenne pedig megmaradhat a rokonok látogatására, valamint a tömérdektelen kajálásra.

Karácsonyi rokonlátogatások hagyománya

Mikor még nem volt elérhető a közösségi média, és az online tér nem hálózta be ennyire a mindennapjainkat, a rokonok, ismerősök karácsonyi időszakban történő meglátogatása sokkal gyakoribb volt. Karácsonykor ideális esetben összejöttek a rég nem látott közelebbi és távolabbi rokonok, hogy egyenek egy jót és átbeszéljék az elmúlt időszakot, ez tulajdonképpen mind a mai napig jellemző. Kétségkívül jó program a mindennapok mókuskerekéből kikerülve vidékre vagy éppen a fővárosba utazni és pihenni legalább egy napot, de akár egy hosszú hétvégét is. Gyerekként és diákként ez az időszak pedig a téli szünettel is egybefonódik, ami az egész időszakot hosszabbá és szebbé teszi.

Bűn, ha én nem megyek senkihez?

A válasz röviden nyilvánvalóan az, hogy: nem. Ma már az sem ritka ha valaki inkább pihenéssel tölti az ünnepi időszakot, ezt a rokonokkal szemben nem kell feltétlenül visszautasításnak tekinteni. Valamint sok olyan ember van, akinek egyszerűen kevés rokona van, vagy éppen közel élnek egymáshoz, tehát mondjuk csak a szomszéd házban élő nagyszülőkig kell elsétálni.

Számomra a karácsonyi családlátogatás érdekes jelenség volt és jelenleg is az, eleinte szerintem sokan vagyunk úgy vele, hogy nyűgként éljük meg a dolgokat, viszont mikor találkozunk a rokonokkal, akkor mégsem lesz olyan rossz az egész és abszolút jót tudunk beszélgetni. Valamint én sem rendelkezek feltétlenül nagy rokonsággal, emiatt a karácsonyi rokonlátogatások nálunk sem kaptak nagy szerepet, leginkább a nagyszüleimmel, unokatestvérekkel találkozunk ebben az időszakban. Ha viszont valaki még ezen látogatásokat is kihagyná, és inkább pihenne az ünnepi időszakban az sem feltétlenül probléma.

Virtuális rokonlátogatás

Ma már érdekes jelenség az online tér is, mikor egy rokonnal videochatben beszélgetünk valamilyen közösségi média oldalon, vagy ha valaki kevésbé érti a technológiát, akkor marad a hosszabb telefonbeszélgetés. Holott ez a jelenség ma már egyáltalán nem ritka, sőt egy távol élő rokonnal való kapcsolattartásban ez nagy segítség lehet, és az online térben általában a fiatalabb családtagok könnyebben és gyorsabban tudnak beszélgetni. Valamint a téli időszakban a betegségeket is nehezebb elkerülni, emiatt a virtuális családi találkozó ilyenkor is jobb döntés lehet.

Az pedig már több mindentől is függ, hogy egy ilyen virtuális találkozón csak két vagy maximum három ember beszélget, vagy pedig többen is csatlakoznak a családból. Ezekben a helyzetekben valószínűleg a beszélgetéseket is nehezebb hosszú ideig fenntartani. Miközben személyesen legtöbbször az asztal mellett ülünk, és ha egy kicsit le is ül a beszélgetés utána találhatunk egy új témát, amiről lehet beszélgetni. Ezzel szemben az online térben percekig csak csendben ülni jóval kellemetlenebb. Emellett valószínűleg egy online beszélgetéshez a család összes tagja nem csatlakozik külön eszközről, hanem együtt lépnek be.

Összességében a mai világ magával hozta a technikai változásokat is, ezzel együtt pedig mi is változtunk. Rengeteg inger ér bennünket, a munkán vagy tanuláson kívül is sok mindent csinálunk, folyton el vagyunk maradva a teendőinkkel. Az ünnepnek hála van pár nap amikor élvezzük, hogy végre otthon vagyunk a saját családunkkal és jó esetben pihenhetünk pár napot. Ha valaki csak a legszűkebb családi körben töltené az ünnepeket az sem feltétlenül probléma, ha pedig valaki rokonlátogatóba megy, akkor előzetes szervezéssel és egy kis elhatározással ott is jól érezhetjük magunkat.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.