Menü

Mikor mondjuk, hogy valaki kávéfüggő?

  • Dátum: 2023.03.29., 18:53
  • Martinka Dia
  • képek:pexels.com, pixabay.com

Eszembe jutott az a vicc, mikor valakit megkérdeztek: „meghalnál, ha egy nap nem ihatnál kávét? Én nem, de te lehet!” Viccen kívül mikor mondhatjuk valakire, hogy kávéfüggő és milyen hatásokkal jár?

A reggeli kávé elfogyasztása bizony a napi rituálénk része, napindító tevékenységünk, berögzült szokásunk, kellemes élénkítő italunk sokak napi rendjéből nem hiányozhat.

Vajon a hatása, az íze, a megszokás miatt fogyasztjuk?

Tanulmányok szerint a napi 1-2 csésze közötti kávé elfogyasztása nem káros, sőt, kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, tehát kijelenthetjük, hogy a rendszeres, de mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szervezetünkre.

Mikor beszélünk azonban függőségről?

Valószínűleg nem az 1-2 csésze kávé esetén. Amikor már túl sokra vágyunk belőle, vagy ha tényleg nem tudunk egy napot, vagy egy reggelt elképzelni nélküle, akkor már elgondolkodhatunk azon, hogy függőségről beszéljünk-e.

Számít a kávé fajtája, erőssége is, nem mindegy, hogy egy gyengébben elkészített tejeskávéról, capuccinóról beszélünk-e, vagy netán egy erősebb presszókávéról. Próbáljuk megfigyelni, milyen hatással van ránk, ha nem kapjuk meg a megfelelő koffein adagunkat, ez sokmindent elárul arról rólunk.

Természetesen annak is szem előtt kell tartania a mértéket, aki egészséges, de azoknak mindenképp, akiknek alapbetegségük, magas vérnyomásuk van.

A kávéfüggőség mindenkinél csak egy kellemesnek ígérkező szokásként indul, senki sem későbbi függőség céljából kezd el kávézni, ám a mértékletesség betartása nélkül gyorsan válhatunk a koffein rabjává.

A koffein függőségnek több mellékhatása van, amelyeket kevesen ismernek, ilyen például, hogy növeli a csontritkulás kockázatát, növelheti a vérnyomást, vízhajtó hatása révén öregíti a bőrt, vércukorszint – ingadozása miatt pedig a súlygyarapodás is a számlájára írható, mégis a legfontosabb mindezek mellett hogy, magas pulzust- és vérnyomást, remegést, izgalmi állapotot, szapora illetve gyenge légzést okozhat.

Az elvonási tünetek pedig fejfájással, fáradtsággal, ingerlékenységgel járnak.

A gyerekek nem kávéznak, ám számos üdítőital tartalmaz koffeint, ami rájuk nézve rendkívül veszélyes, hiszen ők jóval érzékenyebbek a felnőtteknél, náluk a koffein viselkedési- és figyelemzavarok kialakulását válthatja ki.

Természetesen senkinek sem akarjuk azt mondani, hogy le kell mondania a kedvenc kávéjáról, mindössze annyit tanácsolunk, hogy tartsunk mértéket, keressük a koffeinmentes változatokat, csökkentsük a napi adagot, vagy váltsuk ki zöldteával, teával.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.