Menü

Miért egyél banánt?

A banán értékes tápanyagtartalma miatt-aminosavak, keményítő, vitaminok és ásványi anyagok, flavonoidok-egyértelműen a változatosan összeállított étrend egyik fontos gyümölcsének tekinthető. Kiváló természetes energiaforrás, ráadásul egész évben hozzá tudsz jutni.

A banán ugyan kalóriadús gyümölcs, de kevés zsírt tartalmaz. Ugyanakkor igen gazdag jótékony hatású antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban.

Sok olyan polifenol antioxidánst tartalmaz, mint a lutein, a zeaxantin, az alfa-és a béta-karotin. Ezek az anyagok védik a szervezetet az oxigén szabad gyökök, valamint a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.

Szénhidrát

A banán húsa könnyen emészthető. Fruktózt és szacharózt tartalmaz, melyek fogyasztás után azonnal energiával tölti fel a szervezetet, ezért fogyasztják előszeretettel a sportolók, és ezért iktatják be az alacsony súlyú gyermekek étrendjébe. 1-2 banán tréning előtti fogyasztása remek választás lehet, mivel extra energiát szolgáltat és stabilizálja vércukorszintet. Egy banán az edzések során fellépő izomgörcsök és az éjszakai lábikragörcs ellen is védelmet nyújt. A fogyókúrázóknak azonban óvatosan kell bánniuk vele.

Szénhidráttartalma 24,2g/100g, melynek egy részét az érett gyümölcs keményítő formájában tartalmazza. Glikémiás indexe közepes (50–70%), ezáltal nem emeli hirtelen a vércukorszintet. A cukorbetegek étrendjében a banán ma már nem tartozik a kifejezetten tiltott élelmiszerek közé, így alkalmanként kis mennyiségben ők is fogyaszthatják

Vitaminok, ásványi anyagok

A banánban megtalálható a kalcium, kálium, foszfor, vas, A-, B-, és C-vitamin, továbbá nyomelemeket, valamint a glukóz feldolgozásához szükséges enzimet is tartalmaz, mely enzim elősegíti az agyműködést. A banánban található enzim hatékonyabbá teszi a glukóz feldolgozását, márpedig azt mindenki tudja, hogy az agyunk a működéséhez csak glukózt használ. A banán fogyasztása tehát mindenki számára ajánlatos.

A flavonoidok egészségvédő és betegségmegelőző (antioxidáns, antikarcinogén, gyulladáscsökkentő) hatású természetes növényi hatóanyagok, ezek közül a banánban az úgynevezett miricetin található meg nagyobb mennyiségben.

A banán jó duzzanat csökkentésére, véd a II-es típusú cukorbetegség ellen, erősíti az idegrendszert, és segíti a fehérvérsejtek termelődését, köszönhetően magas B6 vitamin tartalmának. A B6-vitaminnak fontos szerepe van a vérszegénység és az ideggyulladás kezelésében, valamint csökkenti a hemocisztin szintet (ez az egyik oka a koszorúér-megbetegedésnek és különféle betegségek lefolyásána).

A gyümölcs továbbá kiváló C-vitamin forrás (100 grammonként kb 8,7 mg-ot tartalmaz). A C-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása pedig segíti a szervezetet a fertőzések és a szabad gyökök hatása elleni küzdelemben.

Tápértékét nagymennyiségű ásvány- és vitamintartalma határozza meg. A gyümölcsök közül szinte a legtöbb B-vitamint tartalmazza, és a benne levő enzimek miatt az „agy táplálékának“ nevezik. A banán bármely gyümölccsel kombinálható, és biztosítja a belek szabályos mozgását. Idősek számára különösen ajánlott a fogyasztása, akiknek a bélműködést tudatosan segíteni kell.

Rostok

Sok rostot tartalmaz, ezért kiválóan alkalmazható a székrekedés megelőzésére, mivel rendben tartja a bélműködést. A banán megnyugtató hatással van az emésztőrendszerre és segít visszaállítani az elveszett elektrolitok egyensúlyát hasmenés, hányás után.

A legtöbb gyümölcs-és zöldségféléhez hasonlóan a banán is szerepet játszik a szervezet lúgosításában, vagyis a megfelelő sav-bázis egyensúly fenntartásában.

A banán természetes savlekötő, megszünteti a savas refluxot és gyomorégést. A banán az egyetlen olyan gyümölcs, amely nyersen is fogyasztható anélkül, hogy a gyomorfekélyt súlyosbítaná, mert filmes bevonattal látja el a gyomrot maró savak ellen.

A banán gyomorfekély esetén is jótékony: megóv a gyomorfekélytől. Nem csupán olyan anyag található benne, amely működésbe hozza a gyomorban levő sejteket, hogy vastagabb nyálkahártyát képezzenek, hanem olyan proteáz-gátlókat is tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a fekélyt okozó baktériumokat. A gyomorban nyálka választódik ki, hogy megvédje a gyomor falát a sav maró hatásától.

Ha ennek ellenére mégis megsérül a gyomorfal, akkor nagymértékben választódik ki nyálka és beágyazódik a kritikus részen. Sok esetben itt – amikor a szervezet nem képes tovább harcolni a támadással – fekély keletkezik. A banán sok esetben segíthete problémán, ugyanis bevonja és ellátja gyógyító hatással a sebet, ha a banánlével való ellátás folyamatos.

A vastagbélgyulladás ott jön létre, ahol gyakori a székrekedés, illetve sokáig nem ürülnek a belek. Ez akkor következik be, amikor kevés zöldségfélét fogyasztasz, illetve a téli hónapokban. A belekben szinte áll a félig megemésztett anyag, tovább bomlik, a torlódás következtében megtelnek a vastagbél redői, és megállnak.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.