Miért egyél banánt?
- Dátum: 2023.05.23., 05:51
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- baktérium, banán, diéta, egészség, flavonoid, gyomor, gyümölcs, reflux, rost, szervezet
A banán értékes tápanyagtartalma miatt-aminosavak, keményítő, vitaminok és ásványi anyagok, flavonoidok-egyértelműen a változatosan összeállított étrend egyik fontos gyümölcsének tekinthető. Kiváló természetes energiaforrás, ráadásul egész évben hozzá tudsz jutni.
A banán ugyan kalóriadús gyümölcs, de kevés zsírt tartalmaz. Ugyanakkor igen gazdag jótékony hatású antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban.
Sok olyan polifenol antioxidánst tartalmaz, mint a lutein, a zeaxantin, az alfa-és a béta-karotin. Ezek az anyagok védik a szervezetet az oxigén szabad gyökök, valamint a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.

Szénhidrát
A banán húsa könnyen emészthető. Fruktózt és szacharózt tartalmaz, melyek fogyasztás után azonnal energiával tölti fel a szervezetet, ezért fogyasztják előszeretettel a sportolók, és ezért iktatják be az alacsony súlyú gyermekek étrendjébe. 1-2 banán tréning előtti fogyasztása remek választás lehet, mivel extra energiát szolgáltat és stabilizálja vércukorszintet. Egy banán az edzések során fellépő izomgörcsök és az éjszakai lábikragörcs ellen is védelmet nyújt. A fogyókúrázóknak azonban óvatosan kell bánniuk vele.
Szénhidráttartalma 24,2g/100g, melynek egy részét az érett gyümölcs keményítő formájában tartalmazza. Glikémiás indexe közepes (50–70%), ezáltal nem emeli hirtelen a vércukorszintet. A cukorbetegek étrendjében a banán ma már nem tartozik a kifejezetten tiltott élelmiszerek közé, így alkalmanként kis mennyiségben ők is fogyaszthatják
Vitaminok, ásványi anyagok
A banánban megtalálható a kalcium, kálium, foszfor, vas, A-, B-, és C-vitamin, továbbá nyomelemeket, valamint a glukóz feldolgozásához szükséges enzimet is tartalmaz, mely enzim elősegíti az agyműködést. A banánban található enzim hatékonyabbá teszi a glukóz feldolgozását, márpedig azt mindenki tudja, hogy az agyunk a működéséhez csak glukózt használ. A banán fogyasztása tehát mindenki számára ajánlatos.

A flavonoidok egészségvédő és betegségmegelőző (antioxidáns, antikarcinogén, gyulladáscsökkentő) hatású természetes növényi hatóanyagok, ezek közül a banánban az úgynevezett miricetin található meg nagyobb mennyiségben.
A banán jó duzzanat csökkentésére, véd a II-es típusú cukorbetegség ellen, erősíti az idegrendszert, és segíti a fehérvérsejtek termelődését, köszönhetően magas B6 vitamin tartalmának. A B6-vitaminnak fontos szerepe van a vérszegénység és az ideggyulladás kezelésében, valamint csökkenti a hemocisztin szintet (ez az egyik oka a koszorúér-megbetegedésnek és különféle betegségek lefolyásána).
A gyümölcs továbbá kiváló C-vitamin forrás (100 grammonként kb 8,7 mg-ot tartalmaz). A C-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása pedig segíti a szervezetet a fertőzések és a szabad gyökök hatása elleni küzdelemben.
Tápértékét nagymennyiségű ásvány- és vitamintartalma határozza meg. A gyümölcsök közül szinte a legtöbb B-vitamint tartalmazza, és a benne levő enzimek miatt az „agy táplálékának“ nevezik. A banán bármely gyümölccsel kombinálható, és biztosítja a belek szabályos mozgását. Idősek számára különösen ajánlott a fogyasztása, akiknek a bélműködést tudatosan segíteni kell.

Rostok
Sok rostot tartalmaz, ezért kiválóan alkalmazható a székrekedés megelőzésére, mivel rendben tartja a bélműködést. A banán megnyugtató hatással van az emésztőrendszerre és segít visszaállítani az elveszett elektrolitok egyensúlyát hasmenés, hányás után.
A legtöbb gyümölcs-és zöldségféléhez hasonlóan a banán is szerepet játszik a szervezet lúgosításában, vagyis a megfelelő sav-bázis egyensúly fenntartásában.
A banán természetes savlekötő, megszünteti a savas refluxot és gyomorégést. A banán az egyetlen olyan gyümölcs, amely nyersen is fogyasztható anélkül, hogy a gyomorfekélyt súlyosbítaná, mert filmes bevonattal látja el a gyomrot maró savak ellen.
A banán gyomorfekély esetén is jótékony: megóv a gyomorfekélytől. Nem csupán olyan anyag található benne, amely működésbe hozza a gyomorban levő sejteket, hogy vastagabb nyálkahártyát képezzenek, hanem olyan proteáz-gátlókat is tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a fekélyt okozó baktériumokat. A gyomorban nyálka választódik ki, hogy megvédje a gyomor falát a sav maró hatásától.

Ha ennek ellenére mégis megsérül a gyomorfal, akkor nagymértékben választódik ki nyálka és beágyazódik a kritikus részen. Sok esetben itt – amikor a szervezet nem képes tovább harcolni a támadással – fekély keletkezik. A banán sok esetben segíthete problémán, ugyanis bevonja és ellátja gyógyító hatással a sebet, ha a banánlével való ellátás folyamatos.
A vastagbélgyulladás ott jön létre, ahol gyakori a székrekedés, illetve sokáig nem ürülnek a belek. Ez akkor következik be, amikor kevés zöldségfélét fogyasztasz, illetve a téli hónapokban. A belekben szinte áll a félig megemésztett anyag, tovább bomlik, a torlódás következtében megtelnek a vastagbél redői, és megállnak.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.