Menü

Ízletes és egyszerű tésztaételek

A tészta mindig egy jó választás, akár ebédről, akár vacsoráról legyen szó. Az alábbi cikkben 3 isteni és egyszerű tésztaételt találsz, amit mindenképp ki kell próbálnod.

Az első az én személyes kedvencem: a cukkinis-csirkés tészta.

Hozzávalók

1 fej vöröshagyma

olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

40 dkg csirkemell

bors

2 db cukkini

3 dl főzőtejszín

1 csomag penne

A cukkinis-csirkés tészta elkészítéséhez a hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon elkezdjük párolni. Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a megtisztított, kisebb kockára vágott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk.

A húst fehéredésig sütjük, majd néhány perc alatt lepirítjuk. A cukkinit megmossuk, karikára vágjuk, hozzáadjuk a csirkéhez és együtt pároljuk. Amikor már kellően puha a hús és a cukkini is, hozzáöntjük a tejszínt. Ha szükséges, ízesítjük még sóval, borssal.

A tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, lobogó enyhén sós vízben kifőzzük és leszűrjük, majd összekeverjük a tejszínes szósszal. Tálaláskor szórhatunk a tésztára reszelt sajtot vagy friss bazsalikomot.

A következő a pestos tészta, ami egy igazán nyárias és könnyed étel.

Hozzávalók

40 dkg spagettitészta

1 csokor bazsalikom

1 ek fenyőmag

1 gerezd fokhagyma

5 dkg reszelt parmezán

3 ek extraszűz olívaolaj

Elkészítés

Egy fazékban vizet forralunk, a tésztát a csomagoláson jelzett ideig főzzük.

Amíg a tészta fő, egy késes aprítóba rakjuk a bazsalikomleveleket, a fenyőmagot, a fokhagymát, egy csipet sót, a reszelt parmezánt, és felöntjük az extraszűz olívaolajjal, majd pár perc alatt krémes állagúra aprítjuk a hozzávalókat.

A főtt tésztát leszűrjük, úgy, hogy 2-3 evőkanálnyi főzővizet hagyunk az edényben. A pestót rákanalazzuk a még meleg tésztára, alaposan összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is. Tálalásnál kanalazhatunk még rá pestót, és meghinthetjük reszelt parmezánnal. Tökéletes, egyszerű, könnyen elkészíthető friss, nyári tészta. Mellé egy jó pohár fröccs vagy limonádé dukál.

Citromos spárgás-csirkás penne

1 csomag spárga

bors

olívaolaj

6 gerezd fokhagyma

30 dkg pennetészta

40 dkg csirkemell

2 tk kakukkfű

0.5 db citrom leve

1 dl fehérbor

1 db citrom reszelt héja

4 dl tejszín

15 dkg parmezán sajt

10 db bazsalikomlevél

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Előkészítjük az alapanyagokat. A spárgát megszabadítjuk a fás részeitől: vagy letörjük, vagy levágjuk. Zöldséghámozóval meghámozzuk, majd nagyjából 3-4 centis darabokra vágjuk.

A feldarabolt spárgát egy kis tepsibe helyezzük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és alaposan összeforgatjuk. Hozzáadunk 1-2 darab hámozatlan, megroppantott fokhagymagerezdet, majd betoljuk sütőbe, és 10-15 perc alatt készre sütjük. A tésztát a csomagoláson leírtaknak megfelelően elkészítjük.

Amíg a spárga sül és a tészta fő, felvágjuk a csirkemellet nagyjából 2 centis kockákra. Egy serpenyőben közepes lángon olívaolajat hevítünk, erre rakjuk a felkockázott csirkét, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a kakukkfűvel, a citromlével.

Felöntjük a csirkét a fehérborral, majd, amikor az alkohol elpárolgott, hozzáadjuk a megmaradt, apróra vágott foghagymagerezdeket, a reszelt citromhéjat, és pár percig pirítjuk. Azután felöntjük a tejszínnel, beleforgatjuk a megsült spárgát, megszórjuk a lereszelt parmezán felével, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tésztát, alaposan összeforgatjuk, végül friss bazsalikomlevéllel ízesítjük, és a reszelt parmezán másik felével tálaljuk.

A zeller egy szuperétel

A zeller ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert.

Milyen ételhez milyen bor illik?

Az olasz konyha alaptétele az egyszerűség. Friss alapanyagok, friss fűszerek, semmi túlbonyolítás: mindössze pàr hozzávaló, a lehető legegyszerűbben összerakva, azonnal tálalva. Egy tányér tészta mindennapi fogás, melyet villámgyorsan elkészíthetünk, ám ezt is ki lehet emelni a hétköznapok szürkeségéből, ha szépen megterítünk és az étel mellé töltünk egy pohár bort.

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.

Mi az az unami?

Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.

Súlyproblémák és jojó-effektus

Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?