Menü

Étkezés kisgyermekkorban

Természetesen nemcsak a pici gyerekes szülőknek ajánlom elolvasni, hogy milyen étkezés javasolt kisgyermekkorban, de a leglényegesebb szakasz az egytől hároméves korig terjedő időszak a gyermekek fejlődése szempontjából.

Hároméves korig rengeteget fejlődik a mozgáskoordináció, a kommunikáció, a babából kisgyermek lesz, látványos a növekedés, az idegrendszer érése, ezért érdemes odafigyelni az étkezésre, mert a megfelelő tápanyagokkal tud ideálisan fejlődni a gyerek.

Az első és legfontosabb szabály, hogy evéskor ne a telefont nézze, ne a televíziót bámulja a gyerek, hanem az étkezésre figyeljen, mely az étkezőasztalnál történjen, etetőszékben és mindig felnőtt felügyelete mellett, lehetőleg azonos időpontokban. Ez nagyon fontos, ugyanis a napirend kialakítása kiszámíthatóságot, biztonságot jelent számukra, arról nem is beszélve, hogy ezzel könnyebben beilleszkednek később a bölcsődei vagy óvodai közösségbe.

A nagyobb testvérek helyes magatartása ebben egyébként sokat segíthet, vagy segíthetne, de nálunk ebben még nekik is van tanulnivalójuk az asztali illemszabályok tekintetében. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz visszatérve, nagyon fontos, hogy bizonyos élelmiszercsoportból lehetőleg naponta fogyasszanak a kicsik és az elegendő folyadékpótlásról gondoskodjunk.

Az étkezések között is fontos inni.

Naponta több adag nyers zöldség és gyümölcs is szükséges, ahogy a fehérje is. Több étkezés is tartalmazzon állati eredetű, magas biológiai értékű fehérjeforrást, mint pl.: húsféle, tejtermék, túró, tojás. Tojásnál tudni kell, hogy legkorábban még csak a tojássárgáját fogyaszthatja a gyermek, később már viszont a fehérjét is, azaz az egész tojást. A tojásételek közül a legkönnyebben a lágy tojás emészthető.

Napi minimum 3 adag gabona alapú termék is javallott, reggelire ehet a gyermek müzlit, tízóraira müzliszeletet, vagy puffasztott rizst, ebédre tésztát, vacsorára teljes kiőrlésű pékárut.

Tejterméket is keverhetjük egészséges gabonákkal, például nagyon finom egy gyümölcsjoghurt gabonapehellyel, vagy egészségtudatosabb anyukáknak krémes natúr joghurt hozzákevert friss gyümölccsel.

A jó zsírokra is nagy szükség van, sajtok, felvágottak, olajos magvak fedezik is ezt a szükségletet.

Az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, pisztácia) egy éves kor előtti adása kerülendő, mert allergiát okozhat, de egyéves kor felett is csak darálva adjuk pl.: süteményekben. A félrenyelés veszélye miatt még tilos egészben adni.

Mi a helyzet az édességgel?

A sütemények, desszertek tekintetében fontos a mértékletesség. Alkalmanként kaphat a gyermek süteményt, édes tésztát, palacsintát, de érdemes olyat választani, ami kicsit egészségesebb alternatíva, például zabpelyhes császármorzsa, vagy túrógombóc, ahelyett, hogy egy bolti fánkot öntenénk nyakon csokimázzal és cukorszórással.

Minden étel bevezetésekor ügyeljünk arra - és fogadjuk meg orvosunk tanácsait – minden új élelmiszernél fokozatosan, kis adagban, kóstolóként adjuk a gyermekünknek és egyszerre csak egy új étellel ismerkedjen.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak