Menü

Étkezés kisgyermekkorban

Természetesen nemcsak a pici gyerekes szülőknek ajánlom elolvasni, hogy milyen étkezés javasolt kisgyermekkorban, de a leglényegesebb szakasz az egytől hároméves korig terjedő időszak a gyermekek fejlődése szempontjából.

Hároméves korig rengeteget fejlődik a mozgáskoordináció, a kommunikáció, a babából kisgyermek lesz, látványos a növekedés, az idegrendszer érése, ezért érdemes odafigyelni az étkezésre, mert a megfelelő tápanyagokkal tud ideálisan fejlődni a gyerek.

Az első és legfontosabb szabály, hogy evéskor ne a telefont nézze, ne a televíziót bámulja a gyerek, hanem az étkezésre figyeljen, mely az étkezőasztalnál történjen, etetőszékben és mindig felnőtt felügyelete mellett, lehetőleg azonos időpontokban. Ez nagyon fontos, ugyanis a napirend kialakítása kiszámíthatóságot, biztonságot jelent számukra, arról nem is beszélve, hogy ezzel könnyebben beilleszkednek később a bölcsődei vagy óvodai közösségbe.

A nagyobb testvérek helyes magatartása ebben egyébként sokat segíthet, vagy segíthetne, de nálunk ebben még nekik is van tanulnivalójuk az asztali illemszabályok tekintetében. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz visszatérve, nagyon fontos, hogy bizonyos élelmiszercsoportból lehetőleg naponta fogyasszanak a kicsik és az elegendő folyadékpótlásról gondoskodjunk.

Az étkezések között is fontos inni.

Naponta több adag nyers zöldség és gyümölcs is szükséges, ahogy a fehérje is. Több étkezés is tartalmazzon állati eredetű, magas biológiai értékű fehérjeforrást, mint pl.: húsféle, tejtermék, túró, tojás. Tojásnál tudni kell, hogy legkorábban még csak a tojássárgáját fogyaszthatja a gyermek, később már viszont a fehérjét is, azaz az egész tojást. A tojásételek közül a legkönnyebben a lágy tojás emészthető.

Napi minimum 3 adag gabona alapú termék is javallott, reggelire ehet a gyermek müzlit, tízóraira müzliszeletet, vagy puffasztott rizst, ebédre tésztát, vacsorára teljes kiőrlésű pékárut.

Tejterméket is keverhetjük egészséges gabonákkal, például nagyon finom egy gyümölcsjoghurt gabonapehellyel, vagy egészségtudatosabb anyukáknak krémes natúr joghurt hozzákevert friss gyümölccsel.

A jó zsírokra is nagy szükség van, sajtok, felvágottak, olajos magvak fedezik is ezt a szükségletet.

Az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, pisztácia) egy éves kor előtti adása kerülendő, mert allergiát okozhat, de egyéves kor felett is csak darálva adjuk pl.: süteményekben. A félrenyelés veszélye miatt még tilos egészben adni.

Mi a helyzet az édességgel?

A sütemények, desszertek tekintetében fontos a mértékletesség. Alkalmanként kaphat a gyermek süteményt, édes tésztát, palacsintát, de érdemes olyat választani, ami kicsit egészségesebb alternatíva, például zabpelyhes császármorzsa, vagy túrógombóc, ahelyett, hogy egy bolti fánkot öntenénk nyakon csokimázzal és cukorszórással.

Minden étel bevezetésekor ügyeljünk arra - és fogadjuk meg orvosunk tanácsait – minden új élelmiszernél fokozatosan, kis adagban, kóstolóként adjuk a gyermekünknek és egyszerre csak egy új étellel ismerkedjen.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.