Menü

Kertészkedés, mint testedzés

Amikor a szüleimnek megemlítem, hogy sportolhatnának, biciklizhetnének, sétálhatnának többet, mindig azt a választ kapom, hogy a kertészkedés az ő testedzésük. S valójában nem is elhanyagolandó mozgás.

Manapság már a lakosság nagyobb része városokban él, lakótelepeken lakik, egyre távolabb a természettől, pedig a természettel való kapcsolatnak nagyon sok előnye van, mind fizikai, mind mentális egészségünk szempontjából.

Egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kert jelentősen hozzájárulhat az egészségünkhöz és a jó közérzetünkhöz, valamint a mentális állapotunkat is javítja.

A kertészkedés fizikai munka, mely egyben testmozgás is, mely jó hatással van a testünkre, csökken tőle a túlsúly, nő az állóképesség. A kerti munkák minimum 30-40 percig tartanak, de lehet egy vagy több óra is.

A kertészkedés egyben egy egészségesebb étrendet is jelent, hiszen az élelmiszer-termelés magával hozza a nagyobb zöldség és gyümölcs fogyasztást, ebből kétségtelenül többet esznek a kertészkedők.

Arról nem is beszélve, hogy az általunk termesztett növények sokkal finomabbak, mint a bolti, nagyüzemi termékek.

Még ennél is nagyobb előny, hogy a kertészkedés kifejezetten javíthatja az emberek hangulatát. Nemcsak testedzésnek megfelelő, hanem stresszoldó tevékenységnek is, ahol az ember szabad levegőn van, oldódik a feszültsége, nyugalmat és csendet találhat, ezáltal mondhatjuk, hogy mentális haszna is van. Csökkenti a depresszió tüneteit, fokozza a koncentrációt.

Idősebb korban különösen fontos, hogy fizikailag aktívak maradjunk, ebben a kertészkedés sokat tud segíteni, ezt látom is a szüleimen.

Megemlíthető, hogy a kinti munka kiváló D-vitamin-forrás, hiszen lehetővé teszi, hogy sok D-vitamint tudunk felvenni bőrünkön keresztül, ami erősíti a csontokat és az immunrendszert.

Hogy javítja a kertészkedés az agyi funkciókat?

Nos, a kognitív funkciók javulása kapcsolódik a kerthez, hiszen gondolkodást, tervezést igényel a kerti munka, ez pedig serkenti az agyi funkciókat, a memóriát, a demencia elleni küzdelmet.

Az egész napos ülőmunka, a városi zaj után mindenkinek jól esik a friss levegőn tartózkodni, egészséges könnyed mozgást végezni, élvezni a napsütést. A kerti teendők ezt pont meg tudják adni mindenkinek, aki a szabad levegőn való tartózkodás e módját választja.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.