Menü

Kertészkedés, mint testedzés

Amikor a szüleimnek megemlítem, hogy sportolhatnának, biciklizhetnének, sétálhatnának többet, mindig azt a választ kapom, hogy a kertészkedés az ő testedzésük. S valójában nem is elhanyagolandó mozgás.

Manapság már a lakosság nagyobb része városokban él, lakótelepeken lakik, egyre távolabb a természettől, pedig a természettel való kapcsolatnak nagyon sok előnye van, mind fizikai, mind mentális egészségünk szempontjából.

Egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kert jelentősen hozzájárulhat az egészségünkhöz és a jó közérzetünkhöz, valamint a mentális állapotunkat is javítja.

A kertészkedés fizikai munka, mely egyben testmozgás is, mely jó hatással van a testünkre, csökken tőle a túlsúly, nő az állóképesség. A kerti munkák minimum 30-40 percig tartanak, de lehet egy vagy több óra is.

A kertészkedés egyben egy egészségesebb étrendet is jelent, hiszen az élelmiszer-termelés magával hozza a nagyobb zöldség és gyümölcs fogyasztást, ebből kétségtelenül többet esznek a kertészkedők.

Arról nem is beszélve, hogy az általunk termesztett növények sokkal finomabbak, mint a bolti, nagyüzemi termékek.

Még ennél is nagyobb előny, hogy a kertészkedés kifejezetten javíthatja az emberek hangulatát. Nemcsak testedzésnek megfelelő, hanem stresszoldó tevékenységnek is, ahol az ember szabad levegőn van, oldódik a feszültsége, nyugalmat és csendet találhat, ezáltal mondhatjuk, hogy mentális haszna is van. Csökkenti a depresszió tüneteit, fokozza a koncentrációt.

Idősebb korban különösen fontos, hogy fizikailag aktívak maradjunk, ebben a kertészkedés sokat tud segíteni, ezt látom is a szüleimen.

Megemlíthető, hogy a kinti munka kiváló D-vitamin-forrás, hiszen lehetővé teszi, hogy sok D-vitamint tudunk felvenni bőrünkön keresztül, ami erősíti a csontokat és az immunrendszert.

Hogy javítja a kertészkedés az agyi funkciókat?

Nos, a kognitív funkciók javulása kapcsolódik a kerthez, hiszen gondolkodást, tervezést igényel a kerti munka, ez pedig serkenti az agyi funkciókat, a memóriát, a demencia elleni küzdelmet.

Az egész napos ülőmunka, a városi zaj után mindenkinek jól esik a friss levegőn tartózkodni, egészséges könnyed mozgást végezni, élvezni a napsütést. A kerti teendők ezt pont meg tudják adni mindenkinek, aki a szabad levegőn való tartózkodás e módját választja.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.