Menü

Mit jelent a ruhapszichológia?

Azt tartják, hogy már a reggeli öltözködés meghatározza a hangulatunkat, vagy épp fordítva a hangulatunk határozza meg, milyen színű ruhát választunk magunknak és ezzel eldőlhet, milyen nap vár ránk. Így működik a ruhapszichológia. Mit is jelent ez pontosan?

Az öltözködés pszichológiája érdekes téma lehet azoknak, akiket foglalkoztat megjelenésük és annak hatása. Hozzáértők szerint az emberek mentális állapotát, hangulatát és észlelését az öltözetük nagyban befolyásolhatja.

Régóta közismert tény, hogy a ruháink, az otthonunk, az autónk, de még a telefonunk is több csupán praktikus eszköznél, ezek az önkifejezés formái, hiszen sokat elárulhatnak rólunk, a társadalomban betöltött szerepeinkről, státuszunkról, csoporttagságainkról, személyiségünkről, személyes tulajdonságainkról. A ruháinkkal, öltözetünkkel, kiegészítőinkkel szimbolikus jeleket küldhetünk a környezetünknek arról, miként lássanak bennünket.

Az öltözködésünk nagy hatással lehet arra, hogy a többiek milyennek látnak minket, hiszen ruháink egyben üzenetet is hordoznak. Kifejezik hangulatunkat, érzéseinket, s természetesen nem kell méregdrága holmikra gondolnunk, vagy az éppen aktuális divat szerinti szettekre, elég, ha stílusosan öltözködünk, ha megtaláljuk a saját énünket, melyben jól érezzük magunkat és magabiztosnak.

Mi a helyzet a színekkel?

A pszichológusok szerint a fekete szín, valamint az ingek, blúzok, kosztümök és blézerek viselése magabiztosabbá tesz minket, a fekete egyfajta hivatalos szín, intelligenciát kölcsönöz megjelenésünknek.

A szakemberek a vörös színnek is nagy jelentőséget tulajdonítanak, vonzóvá teszi viselőjét, felkelti mások figyelmét és érdeklődését, magabiztosságot sugároz.

Az új ruháknak is hatása van a napunkra, hiszen önbizalmat adnak, új erővel vérteznek fel, az újdonság varázsával hatnak.

Mi az, ami negatívan hat?

A túl sok kiegészítő és ékszer viszont inkább bizonytalanságot tükröz, a mélyen dekoltált felsők pedig kihívóak, a hatalomvágyat szimbolizálják.

Az áhított munkához való öltözködés hozzásegíthet a jobb megítéléshez, a jobb teljesítményhez, s ezáltal a munka megszerzéséhez, gondoljunk csak egy állásinterjúra.

Olykor egy megfelelő öltözködésen, egy-két meghatározó ruhadarabon múlik, hogy növeljük önbizalmunkat, természetesen hiába egy megfelelő öltözet, az még nem kompenzálja a képességek hiányát!

Sokan a márkák rabjai!

Rengeteg olyan nőt látni, aki csak márkás ruhadarabokat vásárol, melyeken látszik a logó, ezzel pedig nem kifejezni, hanem inkább kompenzálni akarnak valamit.

A teljesen semleges színek, például a fehér a rejtőzködést, vagy az eltűnést segítik, önbizalmi problémákra utalhat, az állandóan nadrágban megjelenő hölgyek pedig sokszor úgy érzik, hogy szexualitásukat el kell nyomniuk ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak a társadalomban, ez számukra a nőiesség elnyomása, egyfajta menekülés, védekezés.

Úgy tűnik az elemzésekből kiderül, hogy több mindent elárul rólunk a ruházatunk, mint gondolnánk, tükrözi a személyiségünket, érzelmi állapotunkat, félelmeinket. Érdemes elgondolkodnunk az öltözködésünk efféle megreformálásán, átalakításán. Csak bátran!

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.