Menü

Mit jelent a ruhapszichológia?

Azt tartják, hogy már a reggeli öltözködés meghatározza a hangulatunkat, vagy épp fordítva a hangulatunk határozza meg, milyen színű ruhát választunk magunknak és ezzel eldőlhet, milyen nap vár ránk. Így működik a ruhapszichológia. Mit is jelent ez pontosan?

Az öltözködés pszichológiája érdekes téma lehet azoknak, akiket foglalkoztat megjelenésük és annak hatása. Hozzáértők szerint az emberek mentális állapotát, hangulatát és észlelését az öltözetük nagyban befolyásolhatja.

Régóta közismert tény, hogy a ruháink, az otthonunk, az autónk, de még a telefonunk is több csupán praktikus eszköznél, ezek az önkifejezés formái, hiszen sokat elárulhatnak rólunk, a társadalomban betöltött szerepeinkről, státuszunkról, csoporttagságainkról, személyiségünkről, személyes tulajdonságainkról. A ruháinkkal, öltözetünkkel, kiegészítőinkkel szimbolikus jeleket küldhetünk a környezetünknek arról, miként lássanak bennünket.

Az öltözködésünk nagy hatással lehet arra, hogy a többiek milyennek látnak minket, hiszen ruháink egyben üzenetet is hordoznak. Kifejezik hangulatunkat, érzéseinket, s természetesen nem kell méregdrága holmikra gondolnunk, vagy az éppen aktuális divat szerinti szettekre, elég, ha stílusosan öltözködünk, ha megtaláljuk a saját énünket, melyben jól érezzük magunkat és magabiztosnak.

Mi a helyzet a színekkel?

A pszichológusok szerint a fekete szín, valamint az ingek, blúzok, kosztümök és blézerek viselése magabiztosabbá tesz minket, a fekete egyfajta hivatalos szín, intelligenciát kölcsönöz megjelenésünknek.

A szakemberek a vörös színnek is nagy jelentőséget tulajdonítanak, vonzóvá teszi viselőjét, felkelti mások figyelmét és érdeklődését, magabiztosságot sugároz.

Az új ruháknak is hatása van a napunkra, hiszen önbizalmat adnak, új erővel vérteznek fel, az újdonság varázsával hatnak.

Mi az, ami negatívan hat?

A túl sok kiegészítő és ékszer viszont inkább bizonytalanságot tükröz, a mélyen dekoltált felsők pedig kihívóak, a hatalomvágyat szimbolizálják.

Az áhított munkához való öltözködés hozzásegíthet a jobb megítéléshez, a jobb teljesítményhez, s ezáltal a munka megszerzéséhez, gondoljunk csak egy állásinterjúra.

Olykor egy megfelelő öltözködésen, egy-két meghatározó ruhadarabon múlik, hogy növeljük önbizalmunkat, természetesen hiába egy megfelelő öltözet, az még nem kompenzálja a képességek hiányát!

Sokan a márkák rabjai!

Rengeteg olyan nőt látni, aki csak márkás ruhadarabokat vásárol, melyeken látszik a logó, ezzel pedig nem kifejezni, hanem inkább kompenzálni akarnak valamit.

A teljesen semleges színek, például a fehér a rejtőzködést, vagy az eltűnést segítik, önbizalmi problémákra utalhat, az állandóan nadrágban megjelenő hölgyek pedig sokszor úgy érzik, hogy szexualitásukat el kell nyomniuk ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak a társadalomban, ez számukra a nőiesség elnyomása, egyfajta menekülés, védekezés.

Úgy tűnik az elemzésekből kiderül, hogy több mindent elárul rólunk a ruházatunk, mint gondolnánk, tükrözi a személyiségünket, érzelmi állapotunkat, félelmeinket. Érdemes elgondolkodnunk az öltözködésünk efféle megreformálásán, átalakításán. Csak bátran!

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.